Ekonomi

ABD'nin omzundaki dolar yükü artık taşınmaz halde! Fatura ağır olacak

Batı ülkeleri, ABD’nin enflasyonu düşürmek için izlediği agresif faiz politikasının ağır sonuçlarını masaya yatırdı. ABD'nin omzundaki dolar yükünün artık taşınmaz hale geldiği belirtildi.  

Dolar endeksi, son bir yıl içinde yüzde 20’lik artışla 93,78 seviyesinden 112 seviyesine yükseldi.

 

ABD’nin kamu, birey ve şirket borçlarının toplamı 55 trilyon dolar oldu. Resesyonla (ekonomik durgunluk) ve yüksek faiz ödemeleri ile karşı karşıya kalan ABD, güçlü dolar kuru yüzünden iyice ağırlaşan mali kriz yükünün taşıyamaz hale geldiği ile ilgili tartışmalar gündemden düşmüyor.

ABD ENDİŞE İÇİNDE...

Yüksek enflasyonla mücadele edebilmek için agresif bir faiz politikası izleyen ABD, bir yandan da bütün dünyada yükselen dolar kuru endişesi yaşıyor. 

ABD dolarının sepetteki diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi 112 seviyesine yükseldi.

ABD'deki enflasyon da eylül ayı itibarıyla yıllık yüzde 8,2'ye yükseldi. Sürdürülebilir bulunmayan güçlü dolar politikasının ABD ekonomisine faturası ağır olacağı konuluyor.

Yüksek faiz artışlarıyla ağırlaşan borç ve faiz ödemelerinin hem ABD’yi hem de ABD’nin izlediği mali politikaların etkisinde kalan Avrupa ülkeleri ile İngiltere ekonomisini olumsuz etkileyemesi gündemde yer alıyor.

 

ENFLASYON DÜŞMÜYOR

ABD Merkez Bankası (Fed) bu sene yaptığı beş faiz artırma kararıyla faizleri yüzde 0,25’ten yüzde 3,25’e, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise iki kararla faizi 0’dan yüzde 1,25’e çıkarttı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise altı ayrı karar ile faiz oranlarını yüzde 0,25’ten yüzde 2,25’e çıkardı. Buna rağmen enflasyonu düşüremeyen üç merkez bankası, faiz artışlarını sürdürecek.

 

Bu agresif faiz artışları Batı ekonomilerini tehdit etmekle kalmıyor, derin bir küresel resesyon (ekonomik durgunluk) riskini de tetikliyor. 

Gittikçe şiddetlenen resesyonlardan tedirgin olan Dünya Bankası, IMF ve Birleşmiş Milletler'in peş peşe uyarılar geliyor.


 

GÜÇLÜ DOLAR=ZARAR

ABD Doları'nın sepetteki diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, son bir yılda yüzde 20’lik artışla 93,78 seviyesinden 112 seviyesine çıktı.

Doları bütün dünyada aşırı değerlenmesinin yanısıra ABD Merkez Bankası Fed’in yüzde 3-3,25 arasına yükselttiği faizle ilgili agresif politikayı sürdürmesi riskleri artırıyor.

 

ABD'DE BORÇLAR 56 TRİLYONU GEÇTİ

ABD'nin toplam kamu borcu 31 trilyon 100 milyar dolar oldu. Kamu borcunun ABD milli gelirine oranı yüzde 150 seviyesinde seyrediyor.

Yenişafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; kamu borcunun yanı sıra ABD’de yaşayan bireylerin 14 trilyon dolar ve firmaların 10,5 trilyon dolarlık borcuyla birlikte ülkedeki toplam borç, 57 trilyon 600 milyar dolara yaklaşıyor.

32 yıl aradan sonra zirve geldi! 1990 yılından sonra bir ilk yaşanıyor! Dolar yen karşısında şaha kalktı

Kıyıda köşede doları olanlar hemen bakın! 4 saat sonra dolar bu kadar olacak

Dolar 12 gün sonra bu kadar olacak! Analistler peş peşe uyardı!