Genel

Abdulvahap Olgun'dan çimento zammına tepki!

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, zamda çimento fabrikalarını suçladı: Fiyat artışına bir anlam veremedim. Kararımız da kesin kararlıyız. Çimento kamyonlarını kesinlikle ilçeye sokmayız" dedi.

Çimento fiyatlarına yapılan yüzde 30'luk zammın ardından isyan eden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, çi çimento fabrikalarının kurduğu beton santrallerinin şımardığını söyledi. Olgun, "İzmir'de tepki yok diye çimento ve beton santralleri kartel oluşturmuş. Kafalarına göre zam yapıyor" dedi. 


Aydın'dan, Balıkesir'den, Konya'dan ve Manisa'dan çimento fiyatı aldıklarını belirten Olgun, fiyatların İzmir'in gerisinde olduğunu kaydetti. İzmir'de, mıcıra ve betona ulaşımın daha kolay olmasına rağmen fiyatların artışına anlam veremediğini ifade eden Olgun, adeta ateş püskürdü, şöyle devam etti:


 'KENDİMİZİ İSPATLADIK' 

''Bu çimento fabrikaları ve çimento fabrikalarının kurduğu beton santralleri ya akıllarını başlarına alacak ya da akıllarını başlarına alacak. Bunun başka bir çözümü yok. Ben bu işin peşini bırakmam. Geçmişte olduğu gibi biz kendimizi ispatlamış bir ilçeyiz. Verdiğimiz mücadeleden de kesinlikle geri adım atmayız. Nitekim Torbalı'nın bir çöp meselesi vardı. O zaman da Torbalı Ticaret Odası olarak örgütlenmiştik." Çimento fabrikalarının kararını gözden geçirmek zorunda olduğunu söyleyen Olgun, "Eğer gözden geçirmezlerse 15- 30 Ocak günleri arasında hiçbir müteahhit inşaatına beton dökmeyecek. Bu tepki Torbalı'da ilk olacak. 

İşadamı eylem yapmaz, işadamı ses çıkarmaz, işadamı çalışır, işadamı istihdam üretir, işadamı çarkı döndürür, istikrar arar. Evet bunların hepsi doğru. Ama gelip de sırtımıza binmeyin. Bizim de sabrımızın sonu var. Şu anda sabrımızı test ediyorlar. Biz sabrımızı bu arkadaşlarımıza test ettirmeyiz. Bütün yolları deneyeceğiz. Torbalı'daki bütün çimento fabrikalarının, hazır beton tesislerinin önüne yatarım. Onların kamyonlarını Torbalı'ya sokmam. Her türlü de mücadeleyi veririm.  Tekbaşıma da kalsam mücadelemi sürdüreceğim. Ama tekbaşıma değilim, ilçemizdeki bütün müteahhitler bizimle birlikte. Çok güzel güzel bir birliktelik oluşturduk ve bu şekilde devam edilecek" dedi. 


İlçemiz için nimet külfet de olabilir 

İZBÂN'ın seferlere başlamasıyla Torbalı'da cazibenin artacağını söyleyen Abdulvahap Olgun, Nüfusta patlama yaşandı. Konut inşaat sektöründe canlanma arttı.  Yaşam kolaylaştı. 20-25 dakikada İzmir'e ulaşılması vatandaşın yaşamını kolaylaştıracak. Bu Torbalı için bir nimet. Ama bir külfet olabilir. Eğer esnaf kendini geliştirmezse, marka yaratmazsa, kalite fiyat noktasında belirli bir seviyeye gelmezse, ilçemizdeki tüketici, bir biletle İzmir'e giderek işini halledebilir. 0 zaman müşteri kaybeder. Biz esnafımıza uyarılarda bulunduk" diye konuştu. 


SANTRAL KURABİLİRİZ' 

Torbalı'da beton santralleri kurabileceklerini belirten Abdulvahap Olgun, "Torbalı Ticaret Odası Anonim Şirketi kurarak, işadamlarının da iştiraki ile beton santralini hayata geçirebiliriz.  Ama çimento fabrikası kuramayız. Fakat mevcut çimento fabrikalarının yarattığı tahribat ve şımarıklıklarını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a anlatabiliriz. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve hükümet temsilcilerine gidebiliriz. Biz bu işin peşini kesinlikle bırakmayız. Bu işin sonu, zamların geri alınmasıdır. Zaten daha önce de İzmir bölgesinde fiyatlar yüksekti. Dediğimiz gibi, İzmir'de kimse bunlara ses çıkarmıyor. Torbalı'da 4-5 bin konut üretiliyor. Bu bir belde veya mahalle demek.  Arkadaşlarımız bu ayın 15'i ve 30'u arası randevularını iptal etmeye başladı. Şu an bir sıkıntı yaşamıyoruz. Fakat sonraki süreç ne olur, kestiremiyoruz. Devam edeceğiz, Geri dönmek yok. Bu zam geri alınacak" diye konuştu. 


"NEDENİ AÇIKLANSIN" 

Olgun, fabrikalardan zammın niye yüzde 30 yapıldığının açıklanmasını istedi, "Zaten çimento fabrikaları onların, zaten üretimi kendileri yapıyor. Bugün beton santralleri Denizli'den çimento alıyor. Bir de bu çimento fabrikaları artık şehrin içinde kaldı, kimse taşımıyor. İzmir'i kirleten bunlar, çevreyi tahrip eden bunlar, bir de İzmir'in üzerinden rant elde edecekler. Bir de, kartel oluşturacaklar. Kartelcilik Türkiye Cumhuriyeti Devleti yasalarına göre suç. Biz Rekabet Kurulu'na başvuracağız. Bunun hazırlığı içerisindeyiz. Bu zam tepkisine karşı, İzmir Ticaret Odası ile çalışma yapıyoruz. Gazeteler de okuduğum kadarıyla Folkart, İZKA, SEVKON İnşaat, Ege Koop başkanları bizi aradı, konuyla ilgili desteklerini sundu. Tabii onların da bu işe katılması bize güç kattı. Makul bir zam yapılabilirdi. Ana bu fiyat artışı resmen bir fırsatçılık, kartelcilik. Kartelcilik olmaz iki üç firma oturup konuşuyor ve piyasayı belirliyor. Bunu kabul etmeyiz. Devletimiz de kabul etmez. Konuyla ilgili siyasetçilerden de, vekillerimizden destek görüyoruz. Benim umduğumdan daha fazla destek aldık. Biz burada aslında tüketiciyi koruyoruz. Biz sektör temsilcisiyiz aynı zamanda tüketicimizi de korumak zorundayız" şeklinde konuştu. 


Ege Telgraf



Haber Ankara Anadolu gazetesinde şöyle yer aldı;


Çimento şirketlerine kesilen 71 milyonluk cezayı az buldu!


EGE Bölgesindeki altı çimento şir ketine, Rekabet Kanununu ihlal ettikleri gerekçesiyle 71 milyon TL ceza kesildi. Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, "Bu ceza bunlara az gelir" dedi. Torbalı ilçesinde faaliyet gösteren müteahhitler, hazır beton firmalarına yapılan yüzde 35 zammın ardından Torbalı Ticaret Odası'nm öncülüğünde ilçede 15-30 Ocak 2016 tarihleri arasında beton dökmeme kararı aldı. Bu kararın ardından Rekabet Kurulu, Ege Bölgesindeki altı çimento şirketine, anlaşarak fiyatları yükselttikleri gerekçesiyle 71 milyon TL idari para cezası kesti. 

Gündeme bomba gibi düşen cezaların ardından karan değerlendiren Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, "Bu ceza bunlara az bile. Kendi aralarında anlaşarak müteahhitleri sömürüyorlar" diyerek tepki gösterdi. Yeni çimento fabrikalarının açılmasının önündeki engelin kaldırılması gerektiğini ifaden eden Olgun, şunları söyledi: "Bunlara bu ceza az gelir. Çünkü İzmir ve Torbalı'nın taşında toprağında, aşında ekmeğinde alın teri bulunan inşaat sektöründeki insanımızın hakkını sömürüyorlar. 

Kartelcilik Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre suç. Bu ceza bunları vazgeçilmez. Yılardır insanımızın sırtından kazandıkları haksız kazancın bedelini ağır ödeyecekler. Kapatmaya varan müeyyideler uygulanmalı. 

Devlet yeni çimento fabrikalarının açılmasına izin vermeli. Bizim mücadelemizden sonra böyle bir cezanın çıkmasına çok sevindik. Mücadelemiz, karar inşaat sektöründeki üyelerimizin yararına dönünceye kadar devam edecek" dedi.

Anadolu