05 / 05 / 2024

Abramovichin bağışları Putin malikanesine gitti!

Abramovichin bağışları Putin malikanesine gitti!

Rusyada 17 yıl boyunca ülkenin en büyük finans imparatorluğu Bank Rossiyada çalışan Sergei Kolesnikov, geçtiğimiz yıl önce Türkiyeye, oradan da ABDye aldığı uçak bileti ile gizlice ülkeden kaçtı



Kolesnikov, hissedarları arasında Putinin kuzeninin oğlu ve SSCBnin gizli servisi KGBden arkadaşının da bulunduğu bankanın gizli faaliyetlerini İngiliz gazetesi Financial Timesa anlattı. Kolesnikovun Rusyadan getirdiği belgeleri kanıt gösterdiği iddiasına göre, Bank Rossiya, milyon dolarlık çeşitli bağışların ve yatırımları topluyor, offshore hesaplarla Putin ve yakın çevresine aktarıyordu.

2004te bankaya St. Petersburgda bir hastane yapılması için Chelsea futbol kulübünün de sahibi ünlü işadamı Roman Abramovichinde aralarında bulunduğu kişilerden 203 milyon dolarlık bağış aktarıldı. Kolesnikov, kendisini bu projenin başına geçirdi. Daha sonra kriz nedeniyle bu bağışların hastaneye aktarılmasına son verildi. Ancak Kolesnikov, bu paraların aslında Karadeniz kıyısında Putin için yapılan bir saraya aktarıldığını öğrendi. Kolesnikov, bu nedenle ülkeden kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Kolesnikov, yakın çevresinin Putine Çar diye hitap ettiğini de söyledi.

Karadeniz kıyısında bulunan malikanede üç helikopter pisti, özel bir marina, yüzme havuzları ve kış bahçeleri yer alıyor. Malikanenin sızan fotoğrafların-da oldukça lüks döşendiği ve tavanlarında altın işlemeler olduğu görülüyor.

Wikileaks benzeri RuLeaks sitesi geçen yıl Putinin 2005 yılından beri değeri 1 milyar doları bulan bir malikane inşa ettirdiğini öne sürmüş ve fotoğraflarını yayımlanmıştı.
Milliyet


Geri Dön