05 / 05 / 2024

Acaristanbul'da yıkım göründü

Acaristanbul'da yıkım göründü

Acaristanbul'un yıkım kararını durduran 4. İdare Mahkemesi'nin kararı Danıştay tarafından bozuldu. Yeniden bir karar verilmesi için dosyanın mahkemeye geri gönderilmesine karar verildi



Danıştay 8. Dairesi'nden İsmet Acar'a kötü haber geldi. Acaristanbul'un yıkımını İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nden aldığıkararla durduran İsmet Acar'ın, Danıştay'ın bozma kararıyla trilyonluk villa hayalleri yine suya düştü.
Acar İnşaat ise Orman Bakanlığı'nın ön izni iptal eden kararın iptali için mahkemeye başvurmuştu. İstanbul 4. İdare Mahkemesi de inşaata başlanırken alınan ön iznin yeterli olduğuna karar verdi.
HUKUKA UYGUN BULMADI
Mahkeme Orman Genel Müdürlüğü'nün hukuka aykırı davrandığına hükmederek, kesin iznin verilmemesi durumunda davacının telafisi güç zarara uğrayacağını kaydetti. Mahkeme heyeti yıkım kararını durdurdu. Çevre ve Orman Bakanlığı 4. İdare Mahkemesi'nin kararını temyiz etti ve bozulmasını istesi.
Bakanlığın talebini görüşen Danıştay 8. Dairesi 21 Ekim 2008'de kesin kararını bildirdi.
YENİ RUHSAT ALMIŞTI
Böylece yıkım kararının durdurulması işlemi bozulmuş oldu. Öte yandan Beykoz Belediyesi 4. İdare Mahkemesi kararını gerekçe göstererek Acaristanbul'un Danıştay kararıyla iptal edilen ruhsatlarını yenilemişti. Bu şaşırtıcı gelişme karşısında özellikle başta Çevre ve Orman Bakanlığı ile Mimar Odası tepki göstermişti. Danıştay kararı ortadayken, yerel mahkeme kararıyla ruhsat yenileyen Beykoz Belediyesi'nin hukuka aykırı hareket ettiği açıklanmıştı.
EN KISA SÜREDE UYGULANMALI
İsmet Acar'a Danıştay 8. Dairesi'nden gelen bu son kararla, yıkım kararı ruhsat iptali ve yıkım kararı iki ayrı Danıştay kararıyla kesinleşmiş oldu. Beykoz Belediyesi'nin ruhsatsız olarak inşa edilen, 4'ü subasman seviyesinde toplam 142 villanın yıkımına ilişkin kararı en kısa sürede uygulaması gerekiyor.

Habertürk

Geri Dön