02 / 05 / 2024

Acarkent davası temyize gidiyor

Acarkent davası temyize gidiyor

Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğünün, Acarkent'in yapıldığı alanın özel orman olarak belirtilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını Yargıtay'da temyiz edeceğini bildirdi



Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Orman Genel Müdürlüğünce Acarkent'teki 1822 gayrimenkulün tapularının iptali istemiyle açılan davanın Beykoz I. Asliye Hukuk Mahkemesinde bugün karara bağlandığı anımsatıldı. Açıklamada, yerel mahkemenin, davalı şirketin talepleri doğrultusunda
"Saip Molla Çiftliği'ne konulan özel orman şerhinin kaldırılmasının yok sayılmasına ve niteliğinin yeniden özel orman olarak belirtilmesine, yüzde 6'lık izin sahası dışında kalan kısma yönelik olarak men'i müdahale, kal ve diğer talepler için açılan davanın husumet nedeniyle reddine, tapu sicil kayıtlarında özel ormanın tamamı üzerinde kurulan kat mülkiyetine yönelik işlemin iptali için açılan davanın reddine karar verdiği" belirtildi.

Gerekçeli kararın henüz yazılmadığı ifade edilen açıklamada, gerekçeli kararın tebliğinin ardından, Orman Genel Müdürlüğü tarafından kararın temyizi için Yargıtay'a başvurulacağı kaydedildi. (AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Acarkent kurtuldu
 
Yılan hikayesine dönen Acarkent'teki bin 822 villa tapusunun iptalini istemiyle açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, yapılaşma izni yüzde 6 olmasına karşın dev bir şehre dönüşen bölgede kaçak villaları kurtaran karara imza attı.

İstanbul'un en gözde yerlerinden Beykoz Acarkent'teki bin 822 gayrimenkulun tapularının iptali istemiyle Orman Genel Müdürlüğü'nce açılan davada mahkeme, söz konusu alanın niteliğinin yeniden özel orman olarak belirlenmesine karar verdi. 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin salonunun yetersiz kalmasından dolayı duruşma Beykoz Belediyesi Kültür Merkezi'nin nikah salonunda yapıldı. Davalılara vekaleten 100 avukatın katıldığı duruşmada kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Hakim Salih Kopan, Saip Molla Çiftliği'ne konulan özel orman şerhinin kaldırılmasının yok sayılmasına ve yeniden niteliğinin özel orman olarak belirlenmesine hükmedildiğini bildirdi.

DAVANIN REDDİNE...

Kopan, ayrıca yüzde 6'lık izin sahası dışında kalan kısma yönelik olarak men'i müdahale, kal ve diğer talepler için açılan davanın husumet nedeniyle reddine ve 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 52. maddesine aykırı olarak tapu sicil kayıtlarında özel ormanın tamamı üzerinde kurulan kat mülkiyetine yönelik işlemin iptali için açılan davanın reddine karar verildiğini açıkladı. Orman Genel Müdürlüğü mahkemenin kararını Yargıtay'a götürecekleri bilgisini verdi. Şimdi gözler Mimarlar Odası'nın Acarkent'teki bin 402 villa, ikiz kuleler ve ticaret merkezinin iptali için açtığı davaya çevrildi.

YÜZDE 6'YA İZİN HAKKI

Orman Genel Müdürlüğü, Saip Molla Özel Ormanı ile ilgili Modaköy Şehircilik İşletmeleri A.Ş'ye 1987 yılında 137 bin 531 metrekare alan için, ormanda hiçbir ifraz yapmamak, yatay alanın yüzde 6'sından fazla yer işgal etmemek şartı ile izin vermişti. Dava dilekçesinde, “orman alanı üzerine kurulu bin 822 gayrimenkulun kat mülkiyeti tapularının tamamının iptali, ruhsatı olmayan yapıların ortadan kaldırılması, karar kesinleşinceye kadar taşınmazların iyi niyetli 3. kişilere devir ve temliki ile üzerinde ayni hak tesisinin önlenmesi amacıyla tapu kayıtlarına ihtiyati tedbir konulması” talep edilmişti.
Bugün

Acarkent için bakanlığı üzen karar

Orman Genel Müdürlüğünce Acarkent'teki 1822 gayrimenkulün tapularının iptali istemiyle açılan davada mahkeme, söz konusu alanın niteliğinin yeniden özel orman olarak belirlenmesine karar verdi.

Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin salonunun küçük olması dolayısıyla Beykoz Belediyesi Kültür Merkezi'nin 1 No'lu nikâh salonunda yapılan duruşmaya, davacı Orman Genel Müdürlüğü Kanlıca İşletme Şefliği avukatları ile davalılara vekaleten 100'e yakın avukat katıldı. Duruşmada kararı açıklayan Hakim Salih Kopan, “Beykoz ilçesi Çavuşbaşı 1/2 Pafta, 6 parsel sayılı Saip Molla Çiftliğine konulan özel orman şerhinin kaldırılmasının yok sayılmasına ve yeniden niteliğinin özel orman olarak belirlenmesine hükmedildiğini” bildirdi.

Bakanlık temyiz edecek
Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü'nün, Acarkent'in yapıldığı alanın özel orman olarak belirtilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını Yargıtay'da temyiz edeceğini bildirdi.
Milliyet

Acarkent villaları şimdilik kurtuldu

Orman Genel Müdürlüğü'nün "İstanbul'daki Saip Molla-I Özel Ormanı'ndan aşım yapıldı" suçlamasına hedef olan bin 822 lüks villalı Acarkent, 3 yıl sonra rahat nefes aldı. Mahkeme, kat mülkiyetli villaların tapu iptali için açılan davayı reddetti. Beykoz 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşması dün yapıldı. Yer darlığı sebebiyle, nikah salonunda yapılan ve 100'e yakın taraf avukatının katıldığı duruşmada, Mahkeme Başkanı Salih Kopan, Beykoz Çavuşbaşı Saip Molla Çiftliği'ne konulan "Özel orman şerhi" nin kaldırılmasının yok sayılmasına ve yeniden niteliğinin özel orman olarak belirlenmesine hükmedildiğini açıkladı. Kopan, ayrıca izin sahası dışında kalan yüzde 6'lık kısma yönelik meni müdahale, kal ve diğer talepler için açılan davanın da reddine ve 6831 sayılı Orman Kanunu'na aykırı olarak tapu sicil kayıtlarında özel ormanın tamamı üzerinde kurulan kat mülkiyetine yönelik işlemin iptaline yönelik açılan davanın reddine karar verildiğini bildirdi.

STK UYARISI
Kararda, buraya daha önce yapılış iznini Orman Genel Müdürlüğü'nün verdiği, Beykoz Belediyesi'nin de imarlı alanları ruhsatlandırdığı, dolayısıyla ortada husumet olmadığının görüldüğü belirtildi. Bu nedenle, Orman Genel Müdürlüğü'nün davanın tarafı olamayacağı vurgulandı. Öte yandan, kararı yorumlayan hukukçular, sivil toplum örgütlerinin (STK) davacı olması halinde iptal davası açılabileceğini, buradan çıkacak kararla da tapu iptal ve kal davası açılabileceği kaydedildi.

NE OLMUŞTU?
DAVACI Orman Genel Müdürlüğü Kanlıca İşletme Şefliği, 1987'de Orman Bakanı Hüsnü Doğan imzasıyla 137 bin 531 metrekare alanda, "Ormanda hiçbir ifraz yapmamak, yatay alanın yüzde 6'sından fazla yer işgal etmemek" şartı ile 1452 villa ve sosyal tesisler için izin verdi. Ancak müfettiş incelemesinde orman alanının tamamında kat irtifakı kurulduğu, daha sonra bunların kat mülkiyetine dönüştürüldüğü saptandı. Fazla yapılaşma tartışmasının sebebi, villa bahçe duvarları, yollar, sosyal tesisler ve diğer tesislerin yüzde 6'lık hesaba dahil edilmemesinden kaynaklandı.
Sabah

Acarkent davasında karar 
 
Acarkent'te evlerini panikle satanlar pişman, 1.822 villa kurtuldu

Orman Genel Müdürlüğü'nce Acarkent'teki 1.822 gayrimenkulün tapularının iptali istemiyle açılan davada mahkeme, söz konusu alanın niteliğinin yeniden özel orman olarak belirlenmesine karar verdi. Villaların kat mülkiyeti konusunda ise Acarkent lehine karar çıktı. Son kararı ise Yargıtay verecek.

Orman Genel Müdürlüğü'nce Acarkent'teki 1.822 gayrimenkulün tapularının iptali istemiyle açılan davada mahkeme, söz konusu alanın niteliğinin yeniden özel orman olarak belirlenmesine karar verdi. Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin salonunun küçük olması dolayısıyla Beykoz Belediyesi Kültür Merkezi'nin 1 No'lu nikah salonunda yapılan duruşmaya, davacı Orman Genel Müdürlüğü Kanlıca İşletme Şefliği avukatları ile bazı davalılar ve davalılara vekaleten 100'e yakın avukat katıldı.

Duruşmada kararı açıklayan Mahkeme Hakimi Salih Kopan, “Beykoz ilçesi Çavuşbaşı 1/2 Pafta, 6 parsel sayılı Saip Molla Çiftliği'ne konulan özel orman şerhinin kaldırılmasının yok sayılmasına ve yeniden niteliğinin özel orman olarak belirlenmesine hükmedildiğini” bildirdi.

Kopan, ayrıca “Yüzde 6'lık izin sahası dışında kalan kısma yönelik olarak men'i müdahale, kal ve diğer talepler için açılan davanın husumet nedeniyle reddine ve 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 52. maddesine aykırı olarak tapu sicil kayıtlarında özel ormanın tamamı üzerinde kurulan kat mülkiyetine yönelik işlemin iptali için açılan davanın reddine” karar verildiğini açıkladı.

Orman Genel Müdürlüğü Kanlıca İşletme Şefliği Avukatı Elmas Erdem tarafından Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verilen dava dilekçesinde, Beykoz Çavuşbaşı Beldesi sınırları içerisinde bulunan Saip Molla I Özel Ormanı ile ilgili genel müdürlüğün, Modaköy Şehircilik İşletmeleri A.Ş'ye, 1987 yılında 137 bin 531 metrekare alan için “Ormanda hiçbir ifraz yapmamak, yatay alanın yüzde 6'sından fazla yer işgal etmemek şartı ile izin verdiği” anlatılıyor. Dilekçede, bu alanda 117 A tipi villa, 835 adet B tipi villa, 500 adet C tipi villa ile sosyal tesisler için izin verildiği belirtiliyor.

Müfettişler tarafından yapılan incelemede, orman alanının tamamı üzerinde kat irtifakı kurulduğu, bilahare bunların kat mülkiyetine dönüştürüldüğü belirtilen dilekçede, “Saip Molla I Özel Ormanı'nda aşım yapılarak tesis edilen kat mülkiyeti tapularının tamamının iptali, yüzde 6'lık izin sahası dışındaki kısımların özel orman vasfı ile tevhit ve tescili, yüzde 6'lık kısım için arsa paylarının yeniden tashihen tescili ve bu kayıtlarda da özel orman vasfının belirtilmesi ile ruhsatı olmayan yapıların kal'i gerekmektedir” deniliyor.

Gözler ‘mimarlar'da

Dilekçede, “orman alanı üzerine kurulu 1822 gayrimenkulün kat mülkiyeti tapularının tamamının iptali, ruhsatı olmayan yapıların ortadan kaldırılması, karar kesinleşinceye kadar taşınmazların iyi niyetli 3. kişilere devir ve temliki ile üzerinde ayni hak tesisinin önlenmesi amacıyla tapu kayıtlarına ihtiyati tedbir konulması” talep ediliyordu.

Mahkemenin Acarkent lehine verdiği kararın ardından gözler Mimarlar Odası'nın bin 402 villa, ikiz kuleler ve ticaret merkezinin iptali için açtığı davaya çevrildi.

Bakanlık itiraz edecek

Red kararından sonra Orman Bakanlığı'na bağlı avukatlar itiraz etmek için çalışmalara başladı. Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada mahkeme tarafından söz konusu arazinin özel orman olduğuna karar verildiğini ve bu karardan sonra uygulanacak kanunun ise “6831 sayılı Orman Kanunu'nun 52. maddesi” olduğuna dikkat çekildi. Bu kanuna göre ise özel ormanlarda yapılaşmanın yüzde 6 ile sınırlandırıldığı belirtilerek en kısa sürede mahkemeye itiraz edileceği açıklandı.

Dubaili fon villaları kapattı!

ACARKENT davası gündeme geldiğinde birçok site sakini fiyatları 650 bin ile 1 milyon dolar arasında değişen villalarını yıkılacak korkusuyla apar topar sattı. Yoğun satış talebi konut fiyatlarının bölgede yüzde 10 düşmesine neden oldu. Bu dönemde Dubaili bir fonun 100'ün üzerinde villayı metrekaresi bin doların altında ucuza kapattığı iddia edilmişti. Acarkent sakinlerini sevindiren kararın ardından villaların metrekare fiyatının yeniden 2 bin doların üzerine çıkacağı ifade ediliyor.
Vatan

Acarkent talanı Yargıtay'a gidiyor

Acarkent villalarının yıkımı için açılan davada, mahkeme, alanın özel orman olarak belirlenmesine karar verirken, kaçak villaların yıkılması ve tapularının iptali talebini reddetti. Orman Bakanlığı Yargıtay'a gidiyor

Beykoz Çavuşbaşı'nda ünlü müteahhit İsmet Acar ve oğlu Erdal Acar tarafından inşa edilen Acarkent sitesindeki 1822 gayrimenkulun tapularının iptali istemiyle açılan dava sonuçlandı. Mahkeme söz konusu tartışmalı alanın niteliğinin yeniden 'özel orman' olarak belirlenmesine karar verirken, kaçak villaların yıkımı ve tapularının iptali istemini 'husumet' (dava açan Orman Genel Müdürlüğü'nün yetkisiz olması) nedeniyle reddetti.
ÖZEL ORMAN VASFI İADE

Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin salonunun küçük olması dolayısıyla Beykoz Belediyesi Kültür Merkezi'nin 1 No'lu nikah salonunda dün yapılan duruşmaya, davacı Orman Genel Müdürlüğü Kanlıca İşletme Şefliği avukatları ile bazı davalılar ve 100'e yakın avukat katıldı. Duruşmada kararı açıklayan Mahkeme Hakimi Salih Kopan, 'Beykoz ilçesi Çavuşbaşı 1/2 Pafta, 6 parsel sayılı Saip Molla Çiftliğine konulan özel orman şerhinin kaldırılmasının yok sayılmasına ve yeniden niteliğinin özel orman olarak belirlenmesine hükmedildiğini' söyledi.

MAHKEME YÜZDE 6'NIN

Mahkeme tartışmalı villaların yıkılması ve tapularının iptaline yönelik talebi ise reddetti. Hakim Kopan, “Yüzde 6'lık izin sahası dışında kalan kısma yönelik olarak men'i müdahale, kal (yıkım) ve diğer talepler için açılan davanın 'husumet' nedeniyle reddine ve Orman Kanunu'na aykırı olarak tapu sicil kayıtlarında özel ormanın tamamı üzerinde kurulan kat mülkiyetine yönelik işlemin iptali için açılan davanın reddine' karar verildiğini açıkladı.

BAKANLIK TEMYİZ EDECEK

Acarkent avukatı Haluk Öztürk “Mahkeme 'husumet' yani alanın özel orman olması ve bakanlığın yetkisi dışında kalması nedeniyle yıkım ve tapuların iptali talebini reddetti. Şu an için Acarkent'te villaların yıkımı söz konusu değil” dedi. Çevre ve Orman Bakanlığı da kararın Yargıtay'da temyize götürüleceğini açıkladı. 2006'da Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, yüzde 6'lık inşaat iznini yüzde 96'ya çıkaran Acarlar'ın, kaçak villaların yıkımı gündeme gelince kendisini tehdit ettiğini açıklamıştı.

İşgal müfettiş raporunda

Orman Genel Müdürlüğü Kanlıca İşletme Şefliği tarafından Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verilen dava dilekçesinde, sözkonusu orman alanı ile ilgili genel müdürlüğün, Modaköy Şehircilik İşletmeleri A.Ş'ye, 1987 yılında 137 bin 531 metre kare alan için 'Ormanda hiçbir ifraz yapmamak, yatay alanın yüzde 6'sından fazla yer işgal etmemek şartı ile izin verdiği' anlatılıyor. Müfettişler tarafından yapılan incelemede, orman alanının tamamı üzerinde kat irtifakı kurulduğu, bilahare bunların kat mülkiyetine dönüştürüldüğünün belirtildiği dilekçede, 'Saip Molla I Özel Ormanı'nda aşım yapılarak tesis edilen kat mülkiyeti tapularının tamamının iptali, yüzde 6'lık izin sahası dışındaki kısımların özel orman vasfı ile tevhit ve tescili, yüzde 6'lık kısım için arsa paylarının yeniden tashihen tescili ve bu kayıtlarda da özel orman vasfının belirtilmesi ile ruhsatı olmayan yapıların kal'i gerekmektedir' deniliyor. Dilekçede ayrıca 'Orman alanı üzerine kurulu bin 822 gayrimenkulün kat mülkiyeti tapularının tamamının iptali, ruhsatı olmayan yapıların ortadan kaldırılması' da talep ediliyordu.
Yeşim BENER/Yenişafak

Acarkent için temyiz başvurusu yapılacak

ORMAN Genel Müdürlüğü, İstanbul Acarkent'deki bin 822 gayrimenkulün tapularının iptali için açtığı davanın reddedilmesi nedeniyle kararı Yargıtay'a götürecek. 2006'da açılan dava, önceki gün mahkeme tarafından reddedilmişti. Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi kararında "Beykoz Çavuşbaşı Saip Molla Çiftliği'ne konulan 'özel orman şerhi'nin kaldırılmasının yok sayılmasına ve yeniden niteliğinin özel orman olarak belirlenmesine, izin sahası dışında kalan yüzde 6'lık kısma yönelik meni müdahale, kat ve diğer talepler için açılan davanın reddine ve Orman Kanunu'na aykırı olarak özel ormanın tamamı üzerinde kurulan kat mülkiyetine yönelik işlemin iptali için açılan davanın reddine" demişti.
Gülcan DEMİRCİ/Sabah


Geri Dön