Kent Haberleri

‘Acil önlem alın! Göçük altından kurtardıklarımızı kaybedeceğiz’ uyarısı!

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 6 Şubat günü meydana gelen depremlerin ardından bölgede büyük bir salgın olduğu ve önlem alınmadığı takdirde kurtarılan vatandaşların hastalık nedeniyle kaybedileceği uyarısı geldi. Çadır ve konteynırlarda yaşam mücadelesi veren depremzede vatandaşları vuran sel felaketinin ardından şimdi de büyük salgın uyarısı yapıldı

6 Şubat tarihinde meydana gelen tarihi deprem felaketinin ardından depremzedelerin derdi bitmek bilmiyor. Çadır ve konteynırlarda yaşam mücadelesi veren depremzede vatandaşları vuran sel felaketinin ardından şimdi de büyük salgın uyarısı yapıldı.

İYİ Parti tarafından İskenderun’da kurulan sahra hastanesinin başhekimi Hasan Sami Özvarinli, bölgede içme suyu kaynaklı büyük bir salgının baş gösterdiğini ve acilen önlem alınması gerektiğini duyurdu.

Söz konusu önlemlerin alınmadığı takdirde büyük bir tehlike yaşanacağını iddia eden Özvarinli, “Mücadele edilmezse, göçük altından kurtardığımız insanları ishal ve bulantıdan kaybederiz” diye konuştu.

Kahramanmaraş depremlerinde etkilenen 11 ildeki depremzedeler, yaşadıkları büyük travmanın ardından önce sel şimdi de salgın tehlikesiyle baş başa kaldı.

İskenderun’da İYİ Parti tarafından kurulan ve içinde eczane de bulunan sahra hastanesinin başhekimi Hasan Sami Özvarinli, anka’ya yaptığı açıklamada, 24 gündür hiç aralıksız faaliyet gösterdiklerini ve 24 saat hizmet verdiklerini söyledi.

Günde yaklaşık 400 ila 500 civarı hasta baktıklarını vurgulayan Özvarinli diğer yandan günde ortalama 600-700 vatandaşa da başta çocuk maması, hijyen malzemesi ve çocuk bezi olmak üzere insani yardım desteği sağladıklarını söyledi. Hastanede 65, sahada ise 42 gönüllü bulunduğunu bildiren Özvarinli, bunların yarısına yakınının bölgedeki depremzedelerin çocukları, hemşirelik, tıp eğitimi alan son sınıf öğrencileri ve pratisyen hekim ile uzman doktorlar olduğunu söyledi.

Kendilerine Türkiye’nin her yerinden ulaşan insanlar olduğu bilgisini veren Özvarinli, Sağlık Bakanlığı’ndan ise hiçbir ekipman ve personel desteği olmadığını vurguladı.

“SALGININ NEDENİ SU”

Bölgede büyük bir salgın tehlikesi olduğunu iddia eden Özvarinli, geldikleri ilk hafta üst solunum yolu enfeksiyonları ile uğraştıklarını, ardından da tahmin ettikleri üzere bulantı, kusma sıkıntılarının başladığını söyledi.

Şu anda 24 saat boyunca neredeyse 500 hastanın yarısının bulantı, kusma, gibi sebeplerle kendilerine müracaat ettiği bilgisini veren Özvarinli, bölgede büyük bir salgın baş gösterdiğini ve tek sebebin sağlıklı su bulunmamasından kaynaklandığını vurguladı.

Özvarinli, içme suyu gibi bölgede banyo imkanı da bulunmadığının altını çizerek, Eğer önlem almaz ve bu mücadeleyi vermezsek göçük altından kurtardığımız insanları salgın nedeniyle kaybederiz” uyarısında bulundu.