26 / 11 / 2024

Açmabaşı Köyü'ne icradan ilk satışta müşteri çıkmadı!

Açmabaşı Köyü'ne icradan ilk satışta müşteri çıkmadı!

Köylülerin kredi borcu nedeniyle yüzde 80'i haczedilen Açmabaşı köyüne ilk satışta alıcı çıkmadı




Köylülerin kredi borcu nedeniyle yüzde 80'i haczedilen Açmabaşı köyüne ilk satışta alıcı çıkmadı. Muhtar Hoşgör, 'Bıraksınlar biz satalım. Köylü şehre inemiyor. Jandarma gördüğünüz zaman kaçın diyoruz' dedi.

Sakarya'nın Kocaali ilçesine bağlı Açmabaşı köyünde yaşayan vatandaşlar; gübre, mazot, traktör gibi ihtiyaçlarını karşılamak için bankalardan kredi çekti. Ektikleri fındığı satınca borçlarını kapatacaklarını düşünüyorlardı. Ancak, evdeki hesap çarşıya uymadı. Ürünlerin bedeli, krediyi ödemeye yetmedi. Melen Projesi kapsamında, arazilerinin bir kısmı da istimlak edilince köylülerin eli kolu bağlandı. Borç, faizleriyle birlikte yaklaşık 3.5 milyon liraya ulaştı. Ardından bankalar haciz işlemine başladı. Toplam 250 haneli köyde, 57 tapuya ipotek konuldu; 845 dönüm arazi haczedildi. Ancak, dün 5 dönüm arazi ve 2 katlı bir ev için icra dairesinde yapılan ilk satışa kimse katılmadı. Köylüler de, arazilerini bizzat ve değerinden satarak borçlarını bankaya ödemeyi önerdi. Her kredi için 2 kefilin olduğu köyde yaklaşık 90 kişinin hacizle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Muhtar Alim Hoşgör, 'Komşularımız 30 ila 160 bin lira arası para çekti. Faizleriyle birlikte 2-3 katına çıktı. 20 köylümüz için yakalama kararı var. Köylümüz şehir merkezine inemiyor. Onlara, 'Jandarma gördüğünüz zaman kaçın' diyoruz. Bölgede herkes birbiriyle akraba, komşu. Köye kimsenin talip olmaması da bu yüzden' dedi.

BIRAKSINLAR BİZ SATALIM
Hoşgör, 'Fındık fiyatları düştü. Baraj projesi içindeki araziler ile dışında kalan araziler arasındaki fiyat farkı büyük. Bankalar arazilerimizi devletin belirlediği değer üzerinden değil kendi belirlediği değer üzerinden satmaya çalışıyor. Bu adaletsizliğin giderilmesi için BDDK'nın hareke geçmesi lazım. Bıraksınlar arazileri biz satalım. Banka istimlak sahası içinde kalan arazileri satmayacağını açıkladı. Bizim mücadelemiz bu yerleri kurtarmak. çünkü baraj sahası içinde kalan arazilerimiz değerlenecek' diye konuştu. Arazisi ipotek altına alınan köylülerden şžaban Girgin, 'Fındık parası ödenince kredi borcumuzu ödeyeceğimizi düşündük. Ancak, fındık bir anda 7 liradan 2 liraya düşünce ödeyemedik. Bu arazilerin dönüm değeri 30 bin lira. Banka bunu 6 bin 500 lira olarak hesaplıyor' dedi.
ERHAN ÖZTÜRK/Sabah


Geri Dön