01 / 05 / 2024

Adalar'da UKOME kararlarıyla fayton krizi patlak verdi!

Adalar'da UKOME kararlarıyla fayton krizi patlak verdi!

UKOME kararına göre faytonların bir kısmı kaldırılıp yerine elektrikli araçlar hizmet verecek. Bunun yerine faytonlar yeniden düzenlense



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi, yani UKOME, yaz yaklaşırken Adalarla ilgili ilginç çarpıcı bir rapor hazırladı. Birkaç gündür medyadan takip etmişsinizdir mutlaka... Raporda, Adalar'ın simgesi olan faytonların turistik ve nostaljik araç olması gerekirken toplu ulaşım aracı olarak kullanıldığı, atların sağlık, bakım ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanmadığı, hatta atların yüzde 30'unun barınaklardan yoksun olduğu belirtildi. Aynı zamanda faytonların çevre kirliliğine neden olduğu da vurgulandı.

'İŞSİZ KALACAĞIZ'
İşte bu rapor üzerine de atlı faytonların kaldırılması, bunun yerine elektrikli araçların faaliyete başlaması, Büyükada'da bulunan 86 faytonun da kamulaştırılmasına karar verildi. Tabii bununla birlikte de tartışma başladı. Faytoncular karara tepkili. 'Ekmeğimizle oynanıyor' diye isyan ediyorlar.

Ajans Habertürk muhabiri Ayhan Yıldız'ın, konuştuğu Faytoncular Derneği Başkanı Hüseyin Çülban şöyle diyor: "Bizim bilgimiz dışında alman bir karar. Bizim önümüze sürülen gerekçeler, faytonların kaldırılmasına yönelik bir neden oluşturmuyor. Çevre kirliliğinden bahsediyorlar ama daha önce atların arkasında torba yoktu şimdi torba var. Burada 10-11 ton gübre toplanıyor bu sayede. Bu gübre imkânlar olsa enerjiye dönüştürülebilir. Şimdi elektrikli araç getiriyorlar. Bu, zamanla benzinli, mazotlu araçların da gelmesi demek. Hangi mantıki durumla bu kararı alıyorlar." Peki ya Adalar Belediyesi ne diyor Onlar da karara tepkililer ve konuyla ilgili İBB Meclisi'ne soru önergesi bile verdiler.

Belediye yetkilileri, bakın itirazlarını nasıl dile getiriyor: "Söz konusu karar incelendiğinde, ÎBB tarafından bugüne kadar hiç yapılmayan fayton ulaşımına yönelik denetimlerle birçok sorun çözülebilecekken UKOME kararında Büyükada'daki fayton sayısının 86 adet azaltılarak 140'a indirilmesi ve yerine 40 elektrikli araçla taşımacılık yapılması öngörülmektedir.
Bu karar uygun değildir. Zira Adalar'da tamamı yaya yolu ve genişliği 4-5 metre olan yollarda yayalar, bisikletliler ve çalışan faytonların yanı sıra bir de elektrikli taşıtlar devreye girerse yollarda ulaşım sıkıntıya girecek..." özetle Adalar Belediyesi yetkilileri, İBB'nin bu kararı tekrar gözden geçirmesini ve Adalarla özdeşleşmiş faytonların kaldırılmamasını istiyor.

TARİH OLACAKLAR...
Evet... Adalar'daki faytonlarla ilgili ciddi sıkıntılar var. Evet... Sahiden de çevre kirliliğine neden oluyorlar, güzelim Adalar özellikle yazın at pisliği kokusundan geçilmiyor. Evet... Atlar sağlıksız koşullarda yaşıyor. Ama bu sorunları çözmenin yolu, Adalar'ın simgesi haline gelmiş faytonları kaldırmak, Ada'nın en önemli özelliğini tarihe gömmek mi, yoksa yeni bir düzenlemeye gidip gerekli önlemleri almak, atların çevreyi kirletmemesini sağlamak, hayvanlar için barınaklar yapmak mı!
 
Esra Boğazlıyan/Habertürk


Geri Dön