01 / 05 / 2024

Adalet Ağaoğlu'ndan selde zarar gören Nesin Vakfı'na bağış!

Adalet Ağaoğlu'ndan selde zarar gören Nesin Vakfı'na bağış!

Adalet Ağaoğlu selde zarar gören Nesin Vakfı için bir yıllık telif hakkı kazancının tamamını bağışladı



Geçtiğimiz ay yaşanan sel felaketinden zarar görenlerden biri de Aziz Nesin'in kurduğu Nesin Vakfı'ydı. Çatalca'da bulunan vakfın 1 milyon TL'yi geçen zararlarını karşılamak için sanatçılar seferber oldu. Edebiyatçılar arasından ilk katkıda bulunan Adalet Ağaoğlu oldu.
Ağaoğlu bir yıllık telif hakkı kazancının tamamını vakfa bağışladı. Babasından sonra vakfın sorumluluğunu devralan Prof. Ali Nesin “Bunu söylememden hoşlanmaz muhtemelen ama bilinmeli” diyor, “Şirince'deki Matematik Köyü'nün inşa edeceğimiz kütüphanesine Adalet Hanım'ın ve eşi Halim Bey'in adını vereceğim. Bin yaşayacaklar!”

12 Eylül'de yapılan Tiyatro Kurultayı'nda da bazı temsillerin vakıf yararına yapılması kararı alındı, ilk temsil 29 Eylül'de Tiyatro Oyunbaz tarafından gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Tiyatrokare ve Tiyatro Simurg da Nesin Vakfı yararına birer temsil verecekler.
Sel sonrası geriye dönmesi imkânsız zararlar arşivlerde. Aziz Nesin'in 1955-1995 yılları arasında biriktirdiği gazete koleksiyonun bir bölümü sele kapılmış. Yaklaşık 30 bin kitabın bulunduğu kütüphanenin üçte biri ve Nesin Yayınevi'nin deposundaki on binlerce Aziz Nesin kitabı sel kurbanı.
Sel sonrası çok sayıda bağış olduğuna ama hâlâ eksiklerinin bulunduğuna dikkat çeken Nesin'in projeleri arasında acil durumlar için çelik oda inşası ve Aziz Nesin arşivinin elektronik ortama aktarılması da var.

Nesin'in iki kitabının yıllık satışı 30 bin
Nesin Vakfı edebiyat sayesinde yaşamını sürdürüyor. 40 çocuk için ayda 60 bin TL olan giderlerin dörtte biri Aziz Nesin'in telif haklarından sağlanıyor. Geriye kalan bölüm ise gayrimenkuller ve bağışlardan. Ali Nesin en çok geliri getiren kitapların “Şimdiki Çocuklar Harika” ve “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” olduğunu söylüyor; her iki kitabın da yılda 30 bine yaklaşan satışı var.
Miraç Zeynep ÖZKARTAL/Milliyet

İlgili haber:

Nesin Vakfı selin ardından kullanılamaz halde!


Geri Dön