Genel

Adalet Sarayı, çağlayan esnafını hüsrana uğrattı!

Başta emlakçılar ve bina sahipleri olmak üzere esnaf oldukça heyecanlıydı ve bölgenin hem ekonomik hem de sosyal anlamda kalkınacağına inanıyordu. Ağız birliği yapmış gibi, “Hazırlandık, dört gözle açılmasını bekliyoruz ” diyorlardı

çağlayan esnafı adliyenin bölgeyi canlandırmasını beklerken hüsrana uğradı. Avukatlara hazırlanan bina ve ofisler boş kaldı.

Bundan tam iki yıl önce çağlayan esnafına ‘tamamlandığında Avrupa 'nın en büyük adalet sarayı olacak ' İstanbul Adalet Sarayı 'nı sormuştum. Başta emlakçılar ve bina sahipleri olmak üzere esnaf oldukça heyecanlıydı ve bölgenin hem ekonomik hem de sosyal anlamda kalkınacağına inanıyordu. Ağız birliği yapmış gibi, “Hazırlandık, dört gözle açılmasını bekliyoruz ” diyorlardı.

Emlakçılar boş dükkan avına çıkmış, müteahhitler yeni bina yaptırıyordu. Hatta kaç yıllık kiracısını çıkartan, yerine gelecek avukatlar için ofis katları yaptıranlar bile vardı.

Ama bugün ne o beklenen avukatlar geldi ne de yüz binlerce lira harcanıp o dönemin hayali avukatları için hazırlanan binalar doldu. Bunlar olurken, esnaf da artık beklemekten yoruldu. Kısacası, 2007 yılında yapımına başlanan ve o dönem bölge halkı için büyük umut taşıyan çağlayan Adalet Sarayı, şimdi kendi deyimleriyle tam bir ‘hayal kırıklığı ' oldu. çünkü bölgede ofis kiralayan avukatların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor, sokakların dolup taştığı kiralık ofis ilanlarına kimse dönüp bakmıyor. Bir de üzerine adliyenin giriş çıkışları için bozulan, kesilen yollar esnafı iyice zorluyor.

Kiracıları bile çıkarttılar

48 yıldır çağlayan 'da yaşayan Akasya İnşaat ve Emlak 'ın sahibi Zeki Kadıoğlu, Adalet Sarayı 'nın bölgeye hiçbir katkısı olmadığını aksine hayal kırıklığı yarattığını söylüyor. “Kendi semtim olsa da burası nihayetinde varoş bir bölge, hangi avukat buraya müşterisini getirir ” diyerek bugün gelinen durumu özetleyen Kadıoğlu 'na göre, baştan hayale kapılıp Adalet Sarayı için yatırım yapan bir sürü bina sahibi ve esnaf bugün dizini dövüyor.

Sırf avukatlara ofis yapmak için kiracısını çıkartanları, binasını yenileyenleri anlatan Kadıoğlu, bu umutla fiyatların da şişirildiğini ifade ediyor. Kadıoğlu, “40 metrekarelik bir ofisin değeri 400 TL iken, insanlar 700-800 TL 'ye çıkarttı. Tabii gelen olmayınca ellerinde kaldı ” diyor. En başta kendisinin de heyecanlandığını itiraf eden Kadıoğlu, geçen yıla kadar tek tük de olsa gelip gidenler, soranlar olduğuna, ancak bugün adliyenin hizmete açılmasına rağmen kimsenin talep göstermediğine dikkat çekiyor. Kadıoğlu, “O zamanlar dolup taşar diyorduk, ama şimdi bakın kaç tane avukat tabelası var. Bir elin parmaklarını geçmez. Onca yatırım yapanların hepsi zarar etti ” diyor. Yolların kapanmasının da esnafa ayrıca darbe vurduğunu belirten Kadıoğlu, özellikle tekstilcilerin yol sıkıntısı nedeniyle işlerini yapamaz hale geldiğini söylüyor.

Karı koca lokanta açtı, siftahsız kapatıyor

Daha önce alüminyum işi yapan ancak Adalet Sarayı hayaline kapılıp, geçen yıl dükkanını lokantaya çeviren emekli bir esnaf da neredeyse kan ağlıyor: “Başta yollarımız kapandı, çok kötü etkilendik. İnşaatın tüm pisliğini çektik. Ama sonu daha büyük hüsran oldu. ” Adalet Sarayı açılınca iş yapar diye burayı açtığını anlatan esnaf, “Ama bin pişman oldum. Eşimle çalışıyoruz. Ne gelen var ne giden. çalışanların parasını zor ödüyorum. Emekli maaşımı bile buraya yatırıyorum ” diyor. 100 bin TL 'den fazla masraf ettiğini belirten emekli esnaf, inşaatçı arkadaşlarının da büyük zarar ettiğini söylüyor.

Avukat avından şanslı çıkan da var

Coşkunlar İnşaat ise şanslı kesimden. çünkü tanıdık avukatlardan gelen talep üzerine daire yapacağı binayı ofis katlarına dönüştüren firma, ofislerin tamamını satmış. İnşaatı devam eden binada ofisleri ortalama 150 bin TL 'den sattıklarını belirten Serkan Akın, “Fiyatlarımız yüzde 20 arttı. Yollar çok berbat oldu ama ben yine de Adalet Sarayı 'nın buraya taşınmasını olumlu karşılıyorum ” diyor.

Nuriye Doğu / RADİKAL