02 / 05 / 2024

Adana Kent ve Kentli Hakları Paneli 21 Mayıs'ta!

Adana Kent ve Kentli Hakları Paneli 21 Mayıs'ta!

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün son günlerde gündeme oturan Kentsel Dönüşüm furyasında halkın daha bilinçli olması için "Kentli Hakları" paneli düzenliyor. Panel, 21 Mayıs 2016 Cumartesi Günü Saat 13.00'te gerçekleşecek.



TMMOB Mimarlar Odası  Adana  Şube Başkanı Ozan Tüzün son günlerde gündeme oturan Kentsel Dönüşüm furyasında halkın daha bilinçli olması için "Kentli Hakları" paneli düzenliyor. Moderatörlüğünü Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Bülent Tuna'nın yapacağı "Kent ve Kentli Hakları' paneline konuşmacı olarak Avukat Mustafa Çinkılıç, Mersin Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünden Doç. Dr. Ulaş Bayraktar, Mersin Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Fikret Zorlu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden Doç. Dr. Hossein Sadri katılacak. Kent genelinde hak/haksızlık kavramlarının mekânsal izdüşümlerini şehircilik, kentsel tasarım, mimarlık ve kamusal sanat bağlamları ile irdelemeyi, belirlenen konu başlıkları ile birlikte öngörülen çalışmalarla kamu nezdinde farkındalık yaratmayı amaçladıklarını açıklayan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Mimar Ozan Tüzün, panelin Kamusal ve Özel Alanlarda Dezavantajlı Gruplar. Kent ve Çocuk. Kentsel Dönüşümle Yerlerinden Edilenler, Yerinde Dönüşüm Yapılmayanlar. Kamusal Alanlarda Katılımcı Tasarım Süreçleri. Kent ve Ulaşım. Sağlıklı, Sürdürülebilir Doğal ve Yapılı çevre. Kıyı Kullanımı. Kent ve Erişilebilirlik ve Kamusal Sanat başlıklarıyla ele alınacağını belirtti. Başkan Tüzün. Kentli Hakları konusunda duyarlı tüm halkı 21 Mayıs 2016 Cumartesi Günü Saat 13.00'te Seyhan Oteli Güney Balo Salonundaki panele katılmaya davet etti. 




Adana Medya




Haber Adana Toros Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, cumartesi günü yapılacak "Kentli Hakları Paneli"ne tüm Adanalılan davet etti. 


Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, ""Kent nedir?, Kentli nedir?, Yerel Yönetim Nedir, Hak nedir?, İnsan Haklan Nedir?, Kentli Haklan nedir? 

veya tüm kentlerimizde alabildiğince sürüp giden ve devam da edecek olan kentsel dönüşüm içerisinde bu kavramların geçerliliği, uygulama şekilleri ve birbiri ile ilişkisi nedir? " gibi konuların panelde tartışılacağını söyledi. 


Panelin Kentsel Dönüşüm Kavramı ve Uygulamaları konusunda bir ön söz olarak kabul edileceğini ifade eden Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi: "Kentlerin oluşum süreci şu şekilde özetlenebilmektedir; Tarım alanlarının sulanmasının sonucu elde edilen artı ürün. Bu artı ürünü korumak için, kentlerin etrafının surlarla çevrilmesi. Kentin etrafını surlarla çevrilme iradesini ortaya koyan, bir örgütsel yapı. Toplumu kutsal değerler etrafında birleştirerek, bu örgütsel yapının işleyişini kolaylaştırmak. Artı ürünün, yıl boyunca tüketilememesi gerçeği karşısında, çevre kentlerle başlayan ticari ilişki. Bu ticari ilişkilerde daha etkili olan tenderin, büyüyüp gelişerek siyaseten bölgesel güç haline gelmeleri. Doğan ihtiyaçların sonucu olarak yazı, silindir mühür ve hukuk'un ortaya çıkması Giderek toplumsal sınıfların oluşmaya başlamasıdır. Yerel Yönetim ve Demokrasi İlişkisi; "Kent", "yönetim" ve "siyaset" kavramlanuzunca bir tarihi gelişim süreci sonunda, demokrasi ve ona ilişkin değerlerle (insan haklan, hukukun üstünlüğü...) hep içe içe kullanılmıştır. Demokrasi ise, yerel yönetim ve siyaset kavramlarının kesiştiği bir nokta olarak, bununla ilgili tartışmalarda önemli bir yere sahiptir" 




Adana Toros


Geri Dön