Adana kentsel dönüşümü bekliyor!
Adana Ekspres Gazetesi köşe yazarı olan Fevzi Acevit bugünkü köşe yazısında Türkiye'deki çarpık yapılaşmadan ve kentsel dönüşümden bahsetti. Acevit, Adana'da dönüşümün başlaması gerektiğini vurguladı...
Türkiye’de kentsel dönüşüm adı altında ne yapılıyor? Çoğunlukla boş bir arazi parçası temin ediliyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) “ ikna edilip “ işe ortak yapılıyor.
Sonra da yapsat müteahhitliği anlayışıyla konut inşa ediliyor.
Allah aşkına bu kentsel dönüşüm olabilir mi? Çarpık yapılar olduğu gibi yerlerinde duruyorlarsa boş araziye konut yapmak kentsel dönüşümden beklenen yararı sağlayabilir mi? Sağlamaz. Ne yapılması gerektiğini yapılacak işin adı söylüyor; kentsel dönüşüm..Yani çarpık yapılaşmış, deprem güvenli olmaktan uzak, altyapı tesisleri yetersiz hale gelmiş semtler sağlıklı kentleşmiş hâle gelecek şekilde yenilenip dönüştürülecek.
Başkan Zeydan Karaların Projeleri
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar açıkladı: “ Adana Seyhan’da 38.000 bina yıkılacak yerlerine çağdaş normlara uygun konutlar yapılacak (Hürriyet-Çukurova -26.3.2016).
Başkan Karalar kentsel dönüşüm çalışmalarının Barbaros ile Mestanzade’den başlatılmasının projelendirildiğini, ilk etapta 4000 konutun yıkılıp yenilerinin yapılacağını duyurdu.
Projeler onaylanıp TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan beklenen destek sağlandığı takdirde 38000 konut yıkılıp yenileri yapılacak. Karalar, Seyhan ilçesinin %70’nin kentsel dönüşüm ihtiyacında olduğunu bildiriyor.
“ Çarpık Olanı Yık- Sağlıklısını Yap “
Başkan Karaların açıklamaları soruna gerçekçi baktığını gösteriyor: “ Çarpık Olanları Yık- Sağlıklısını Yap” şeklinde özetlenebilecek bu bakış açısı doğru yaklaşımdır.
Ancak bazı önemli hususlar gözden kaçırılmamalıdır:
1. Çarpık yapıları yıkmak yetmez; o semtlerdeki altyapı da tüm boyutlarıyla yeterli hale getirilmelidir. Bu da İlçe belediyeleri ile Büyükşehir ve ASKİ’nin birlikte çalışmalarını gerektirir.
2. Sadece toplu konut projeleri hazırlanıp uygulanarak yapılacak kentsel dönüşüm devasa boyutları olan bu sorunu ortadan kaldırmak için yeterli olmaz: İmar plânı yapma yetkisi doğru kullanılarak inşaat sektörünü yönlendirmek de gerekiyor:
3. Çarpık yapılaşmış semtler imar plânı düzenlemeleri yoluyla çekici hale getirilebilir.
Bu, inşaat sektörünün o semtlere yatırım yapmasını sağlar.
-Tabii sözünü ettiğimiz imar düzenlemeleri kenti beton ormanına çevirecek şekilde değil sosyal alt yapı zengin tutularak, yeşil kalmaları ya da yeşil olmaları sağlanarak yapılmalıdır.
-Ve en önemlisi de, evlerini yıkacağınız insanların yeni binalar yapılıncaya kadar nerede oturacakları hesaba katılmalıdır. Avrupa’da bu sorun “ Geçici Konutlar” üzerinden çözülüyor. Yani kentsel dönüşüm sürerken insanlara oturabilecekleri konutlar veriliyor.
Kentsel Dönüşüm Adana İçin Yaşamsaldır
Adana’da çok sayıdaki semt kentsel dönüşüm bekliyor. Bu öyle bir hamlede ele alınıp tamamlanacak işlerden değildir. Ancak bir yerden başlamak da gereklidir. Projeler hazırlayıp Merkezi Yönetim’in kapısını çalmak önemlidir. Merkez ilçe belediye başkanlarımız umut verici adımlar atıyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın Adanalı olması da bir iyi şanstır.
Başkan Sözlü Tepebağ’a Sözlüdür
Büyükşehir Belediyesi’nin de kentsel dönüşüm projeleri olduğu duyurulmuştu. Hatta Başkan Hüseyin Sözlünün, “ Tepebağ prestij projem olacaktır” dediğini de duymuştuk. Soyadından yola çıkarak söylersek; Başkan Hüseyin Sözlü, “ Tepebağ’ı restore etmeye sözlüdür.”
Fevzi ACEVİT/Adana Ekspres