Kentsel Dönüşüm

Adana Kozan Çarşısı yenilenecek!

Sinanpaşa'daki kentsel dönüşüm mezbeliliğine sırtını dönen Yüreğir Belediye Başkanı Kozan Çarşısı'nı kurtarmaya soyunuyor.

Adana Yüreğir'liler AK Partili Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ın heyecanla anlattığı bazı projeleri duydukça cinnet geçiriyorlar. "Kafayı yiyeceğiz" diyenlerin başında Sinanpaşa mahallesi sakinleri geliyor. Sinanpaşa sakinleri Çelikcan'a ateş püskürüyorlar. 


HAYALE BAK HAYALE 


Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, son günlerde çok heyecanlı AK Parti'nin doğal Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğunu açıkça seslendiren, Kışla Mahallesi'ndeki kentsel dönüşümü başarıyla tamamlamanın gururunu yaşadığını söyleyen Çelikcan şimdi "Kozan Çarşısı Kentsel dönüşüm projesi"nin heyecanını yaşıyor. Belediyesinin önündeki Sinanpaşa Kentsel Dönüşüm mezbeleliğini görmezden gelen Çelikcan "Kozan çarşısını çağdaş hale getirip, Hilton'un manzarasını kurtarma" hayalleri kuruyor. 


VAAD MEZARLIĞI 


Yüreğir 7 yıldır vaad mezarlığı haline geldi. Belediye Başkan Adayları öyle şeyler vaad ettiler ki, onda biri gerçekleşseydi. Yüreğir Türkiye'nin 1 numaralı yerleşim beldesi olurdu. Seyhan Nehrinin genişletilerek iç deniz yapılması, yat limanları, oteller, AVM'lerin olduğu çılgın projeler havada uçuştu. Bu projeler maziye karışırken, Sinanpaşa Kentsel Dönüşüm Mezarlığı sakinleri 7 yıldır bu mezbeleliğe çözüm üretemeyen Çelikcan'ın Kozan Çarşısına elatmasını "Yeni bir mezbelelik yaratabilir" endişesiyle karşılıyorlar. 


7 YILLIK ENKAZ 


Yedi yıl önce Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Sinanpaşa Mahallesinde kentsel dönüşümün hala sonuçlandırılmamış olması mahalle sakinleri için hayatı çekilemez hale getirdi. Kentsel dönüşüme girecek gerekçesi ile yolların bile yapılmadığı mahallede evlerin ve işyerlerinin, çoğu yıkılmış, yarısı ise boş. Bazı sokaklar hayalet şehir görüntüsü veriyor. 


Maddi durumu daha iyi olan ev sahipleri başka yerlere taşınmış. Yıkılacak diye kiraya verilemeyen evlerin demirleri, kapıları hırsızlar tarafından yağmalanmış. Mahalleli kendisini güvende hissetmiyor. 


KOZAN MACERASI 


Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan 7 yıldır içinden çıkamadığı Sinanpaşa Kentsel Dönüşüm fiyaskosunu örtbas edip, Kozan Çarşısı Kentsel Dönüşümünü başlatmak üzere harekete geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından imar planının onaylandığını ifade eden Mahmut Çelikcan, kentsel dönüşüm alanında işyeri olan vatandaşlarla da temasa başladı. Ancak,bu temaslar ne yazık ki kimseyi tatmin edecek bir düzeye erişmedi. 


İZNİ ALMIŞ 


Cumhuriyet Mahallesindeki Kozan ve Sanayi Çarşısı alanını kapsayan 22 hektar alanın 24 Temmuz 2013 tarihli ve 28717 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 6306 say ılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 'Riskli Alan' ilan edildiğini açıklayan Çelikcan "İmar iznini aldık ve hak sahipleriyle görüşmelerimiz de olumlu gidiyor" dedi. Çelikcan bu alana kent meydanı da yapacaklarını söyledi. Kozan Çarşısı ile ilgili açıklamaları duyan Sinanpaşa sakinleri ise önce çok sinirleniyorlar sonra da "İnşallah bizim başımıza gelen onların başına gelmez" diyorlar.


RANT KAPISI 


Kozan Çarşısı içerisinde 192 adet konut, 300 adet işyeri bulunmakta iken proje sonrası 558 ofis, 106 dükkanın yanı sıra 1+1 168 ,2+1 322, 3+1 212 ve 4+1 70 adet olmak üzere toplamda 772 konut yapılmasının planlandığını kaydeden Çelikcan, bu projeyle planlı ve modern bir yaşam alanı oluşturacaklarını, sanayi çarşısı içinse çalışmaların devam ettiğini söylüyor ama bu açıklamaları Kozan Çarşısı Kentsel dönüşümünün büyük bir rant kapısı açacağını gizleyemiyor. 



Adana Toros