Adana Yüreğir'de konutların yüzde 80'ninden fazlası ruhsatsız!
Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, kentsel dönüşümün dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu Yüreğir'deki konutların yüzde 80'ninden fazlası deprem yönetmenliğine uygun olmayan ve ruhsatsız yapılardan oluşan konut olduğunu belirtti.
Yüreğir Belediyesi'nin 9 ayrı bölgede sürdürdüğü 'Kentsel Dönüşüm' hamlesi hız kesmeden devam ediyor. Kışla 1. etap kentsel dönüşüm çalışmalarını tamamlayan Yüreğir Belediyesi Kozan Çarşısı'nda yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarını da hızla devam ettiriyor.
Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'nden Mart ayı içerisinde imar planı onaylanan yer ile ilgili olarak inşaat yapım izni alındı. Vatandaşlarla antlaşma safhasına geçildi. Alan içerisinde yer alacak modern ofis binaları, mağazalar, konutlar ve konut altı işyerlerinin yanı sıra Adana yeni bir Kent Meydanına kavuşacak. Alan içerisinde dini, sosyal ve kültürel tesislerde olacak.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ZOR İŞ
Kentsel Dönüşümün dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, "Yüreğir'deki konutların yüzde 80'ninden fazlası deprem yönetmenliğine uygun olmayan ve ruhsatsız yapılardan oluşan konutlardır. Yeşil alanı ve hiçbir sosyal ve kültürel tesis alanı olmayan, daracık sokaklardan oluşmaktadır. Allah korusun bir deprem olduğunda olacakları tahmin bile etmek istemiyoruz. Kentsel Dönüşüm alanı ilan ettiğimiz bölgelerde ise her türlü sosyal ve kültürel tesis alanlarını düşünerek planlıyoruz. Böylece Yüreğir'de de yaşanılabilir çağdaş alanlar oluşturuyoruz. Yüreğir'de yaşayan vatandaşlarımız maddi durumunu biraz düzeltince Seyhan'ın kuzeyi ve Çukurova'dan ev alıyorlardı. Her gün yüzlerce vatandaş bizleri arayarak, yapımı tamamlanan Kışla 1. etap kentsel dönüşüm alanından konut almak istediklerini belirtiyorlar. Bu da bizim ne kadar doğru bir iş yaptığımızın en güzel göstergesidir. Yüreğir'de kentsel yenileme çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettireceğiz." dedi.
VATANDAŞLAR KONUTLARINA KAVUŞUYOR
Yerinde ve gerçek kentsel dönüşümü Kışla Mahallesi'nde uyguladıklarını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Çelikcan "Adana'da ilk olarak gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmasını yaparken çok zorlandık. İlk defa böyle bir uygulama ile karşılaşan vatandaşlar çok tereddüt ettiler. Şimdi ise Yüreğir'de her gittiğimiz mahallemizde kendi mahallerinde ne zaman kentsel dönüşüm çalışmasının başlayacağını soruyorlar. Çok zor ve meşakkatli bir iş. Çalışmalarımızı etap etap sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.
KOZAN ÇARŞI DA DÖNÜŞÜYOR
Kozan Çarşısı ve Sanayi Çarşısı alanında sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarının son hızla sürdüğünü belirten Başkan Mahmut Çelikcan "Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Kozan ve Sanayi Çarşısı alanını kapsayan 22 hektar alan 24 Temmuz 2013 tarihli ve 28717 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 'Riskli Alan' ilan edilmişti. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanımız Fatma Gül Demet Sarı'yı da 'Riskli Alan' hakkında bilgi verip yerinde tespit yaptırmıştık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürütülen çalışmalar sonucunda geçtiğimiz aylarda imar planı onaylanmıştı. 20.05.2016 tarihinde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inşaat yapım iznini Yüreğir Belediyesi'ne vermiş durumda." diye konuştu.
HAK SAHİPLERİYLE GÖRÜŞMELER BAŞLADI
Bölgede yaşayan hak sahipleriyle antlaşma safhasına geldiklerini dile getiren Belediye Başkanı Çelikcan söyle konuştu; "Öncelikli olarak Kozan Çarşısı'nda bulunan hak sahibi vatandaşlarımızla görüşmeler yapılacak. Hak sahibi vatandaşlarımız buralara yapılacak olan ofis. işyeri ve konutlardan alabileceklerdir. Adana'nın merkezi sayılabilecek bu alan temizlenecek ve modern ve yaşanılabilir konut ve işyerleri yapılacaktır. Dönüşüm alanı içerisinde Adana kent meydanı da yapılacak. 30 dönüm alan üzerine kurulacak olan kent meydanında birçok etkinlik yapılabilecek şekilde bir alan oluşturacağız. Ulaşımı dolayısıyla tüm Adana'ya hizmet edecek ve Tarihi Taşköprü ile de bir bütünlük sağlayacak kent meydanı Adana'ya hayırlı olsun."
AZ ALANDAN DAHA ÇOK FAYDA SAĞLANIYOR
60 dönüm alan üzerinde bulunan 324 daire ve 15 işyerinin yıkılarak yerine 772 daire ve 43 işyerinin yapıldığını kaydeden Çelikcan, "354 konut hak sahiplerine verilecek. Geri kalan 418 konuta ise 2. etap kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında antlaşmaya varacağımız vatandaşlarımıza vereceğiz.
Yeni ilan ettiğimiz 2. etap kentsel dönüşüm alanı 63 dönüm. Alan üzerinde ilk tespitlere göre 224 bina ve 415 bağımsız bölüm bulunmaktadır. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız etap etap devam edecektir.' diyerek çalışmaların süreceğini belirtti." şeklinde konuştu.
Yeni Şafak