29 / 04 / 2024

Adana Kozanlılar doğalgaz istiyor!

Adana Kozanlılar doğalgaz istiyor!

Adana Kozan Kaymakamlığı, Kozan Belediyesi, İşletme Fakültesi, Meslek Yüksek Okulu ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde ‘Kozan’a doğalgaz getirilmesi için neler yapılabilir?’ konulu toplantı düzenlendi...




Kozan Kaymakamı Avni Oral, doğalgaz gelmesi için başta kamu kurumları olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların ısrarcı olması gerektiğini söyledi. 


Kozan Kaymakamlığı, Kozan Belediyesi, İşletme Fakültesi, Meslek Yüksek Okulu ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde ‘Kozan’a doğalgaz getirilmesi için neler yapılabilir?’ konulu toplantı düzenlendi. 


Kozan Organize Sanayi Müdürü Fatih Aydın’ın doğalgazın faydalarını anlatan sunumu ile başlayan toplantının açılışında konuşan Kaymakam Avni Oral, temel amaçlarının doğalgazın ilçeye kazandırılması olduğunu kaydetti. Oral, “Bu toplantıdan çıkacak sonuçlar bizim için bir yol haritası olacak. Bizde bu yolu takip edeceğiz. Doğalgazın yatırımları BOTAŞ tarafından sağlanmaktadır. Bakanlar kurulu kararı ile az yüzde altmış oranında başvuru olursa o ilçeye doğalgaz götürüleceği belirtiliyor. Bölgelerin istek ve talepleri doğrultusunda BOTAŞ ihtiyacı olan il veya ilçeye doğalgaz kazandırıyor. Kozan’ı doğalgazda öncelikli ve ön planda tutmalıyız. Doğalgazın ne kadar ekonomik ve çevreci olduğu konusunda vatandaşımızı bilinçlendirmeliyiz. Yine önümüzdeki mart ayından sonra büyükşehir yasası devreye girecek ve ilçeler de bağlı bulundukları büyükşehirlerden bu konuda yardım alacaktır.” dedi


Kozan’ın doğalgazın gelmesi gerektiğini aktaran Belediye Başkanı Kazım Özgan; “2008 yılında ilçemizin doğalgaz ihtiyacı ile ilgili gerekli birimler ile görüşmelerimizi yaptık ancak o zaman olumlu bir yanıt alamamıştık. Doğalgaza olan ihtiyacımızı içeren bir dosya hazırladık ve bu dosyayı Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ilettik. Bu konu ile ilgili Başbakanımız ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız dosyamızı incelediler. Yine doğalgaza olan ihtiyacımızı Sayın Kaymakamımız ile birlikte Ankara’ya kadar taşıdık.” diye kaydetti.


Kozan İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Çürük ise “Doğalgazı ekonomik ve çevreci olmasından dolayı özellikle gelişmiş ülkeler tercih etmektedir. Bizim ülkemizde de doğalgaz kullanımı giderek artmaktadır. Kozanlılar olarak dünyadaki ve ülkemizdeki bu gelişmelere kapalı kalamayız. Doğalgaz ilçemiz için gerekli bir enerji kaynağıdır.” şeklinde konuştu.


Doğalgazın çevresel boyutunu anlatan Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Faruk Toklu ise şunları söyledi: “Doğalgazın yatırım maliyeti biraz yüksek olabilir ama bu yatırım bir kez gerçekleşecektir. Bunun için hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Özellikle ilçemiz narenciye bölgesi olduğu için bugün organize sanayide LPG kullanan bir paketleme tesisimiz ilçemize doğalgaz geldiğinde enerji tüketim maliyeti yarı yarıya düşecektir.”


Doğalgazın ilçedeki ekonomiyi olumlu etkileyeceğini hatırlatan Kent Konseyi Başkanı Süleyman Sezen ise “İlçemiz için doğalgazın ne kadar önemli olduğu konusunda hazırlamış olduğumuz dosyamızı Sayın Başbakanımızın belediye binamızı ziyaretinde kendilerine iletmiştik. Eğer bir vatandaş 75 Türk Lirasına aldığı tüpün maliyetinin doğalgaz ile birlikte 10-15 liraya düşeceğini bilse bu konuya gereken ilgi ve alakayı en iyi şekilde gösterirlerdi. Biz bu durumu halkımıza anlatmak için buradayız. Özellikle sanayi yatırımcılarımız için doğalgaz konusu önemlidir.” diye konuştu.


Kozan Ticaret Odası Başkanı Hilmi Baysal da “Özellikle kış mevsiminde halkımızın elektrik faturaları oldukça kabarık geliyor. Bugün bir tüp 80 TL. Doğalgaz ile birlikte bu maliyet çok cüzi bir rakama düşecektir. Doğalgazın ilçemize gelmesi oldukça önemli.” ifadelerini kullandı.


Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Yağan da doğalgazın doğa dostu bir enerji kaynağı olduğunu belirterek, ilçeye gelmesini çok önemsediklerini vurguladı. 


Zaman Gazetesi


Geri Dön