22 / 11 / 2024
fuzul

Adana müze kompleksinin ilk etabı 2017'de açılıyor!

Adana müze kompleksinin ilk etabı 2017'de açılıyor!

Ortadoğu’nun en büyük müzesi olacak, eğitim atölyeleriyle de dikkat çeken yeni müze kompleksinin ilk etabının 2017 yılında ziyaretçilerle buluşacağı açıklandı.




Ortadoğu’nun en büyük müzesi olacak ve sadece ziyaret edilen değil, günün her saati vakit geçirilebilen sosyal mekanlar haline dönüştürülmesi planlanan, bünyesinde çocuklara yönelik kurulacak eğitim atölyeleriyle de dikkat çeken yeni müze kompleksinin ilk etabının 2017 yılında ziyaretçilerle buluşacağı açıklandı.  Adana  Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari ve Adana Müze Müdürü Nedim Dervişoğlu’ndan alınan bilgilere göre yaşanabilir sosyal bir müze haline getirilmesi amaçlanan, içerisinde çocuklara yönelik eğitim atölyelerinin de yer alacağı yeni müze kompleksinin ilk etabı 2017’de tamamlanacak. Müze, artık sadece ziyaret edilen yerler olmak yerine içinde günün her saati yaşanabilen ve vakit geçirilebilen sosyal mekanlar haline dönüştürülmesi planlanıyor. Kapsamlı teşhir salonlarının yanı sıra içinde toplantı ve geçici sergi salonları, çocuk eğitim atölyeleri ve kafeteryaları bulunan müze, yaşayan ve canlı bir kültür merkezi haline gelecek. Müzede yaz okulu etkinlikleri, çocuk şenlikleri, atölye çalışmaları, drama gösterileri, seminerler, konferanslar, geçici sergiler, toplantılar, konserler, özel gün ve geceler ile kültürel amaçlı geziler yapılarak çocuklara müze ve kültürel değerlerin korunması bilinci kazandırılacak.


MÜZELER HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Türkiye’de 1982 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle her yıl 18-24 Mayıs arası kutlanan “Müzeler Haftası” kapsamında, Adana Müze Müdürlüğü, bu yıl müzeler gününü kutlama çalışmaları kapsamında Adana’da bulunan ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik ören yerleri ziyareti ve okullara gidilerek eğitim amaçlı sunumlar gerçekleştirecek. Etkinlikler kapsamında, “Tanıyorum, Öğreniyorum, Koruyorum” üst başlığı altında dün Adana Seyhan İlçesi ABDülkadir Paksoy Anadolu Lisesi öğrencilerine “arkeolojinin Arkeolojisi” alt başlığı altında, örneklem slaytlar eşliğinde; ’Arkeoloji nedir?’, ’Arkeoloji neleri araştırır?’, ’Arkeologların çalışma yöntemleri nelerdir?’, ’Ülkemizdeki ilk arkeoloji ve müzecilik çalışmaları’, ’Osman Hamdi Bey’, ’Atatürk: Müzecilik ve Arkeoloji’, ’Eski eser yağmacılığı’, ’Türkiye’de ve dünyada yer alan önemli antik kent’ konulu sunumlar aktarıldı. ’Geçmişe Övgü’ adlı fotoğraf gösterisinde ise Türkiye’nin zengin tarihinin ve kültürünün yansıması olan eserlerin sergilendiği müzelerden heykel, portre büst gibi plastik sanatlara ait eserler öğrencilere gösterildi. Türkiye’de yer alan önemli bazı tarihsel anıt ve yapılar ile bu tarihsel anıt ve yapılara ait farklı mimari unsurlar ve fresk gibi süsleme öğelerinin yer aldığı sunum da öğrencilerin birikimine katkıda bulundu. ’Geçmişten günümüze’ alt başlığıyla yapılan sunumda ise örneklem slaytlar eşliğinde, kentin ilk iskanından yakın döneme kadar olan tarihi de öğrencilerle buluşturuldu. Kent merkezi ve kent ili sınırları içerisindeki önemli arkeolojik yerleşim ve önemli tarihsel anıtlar ile Tepebağ Höyük, Taş Köprü, Ulu Cami öğrencilere tanıtıldı. Adana Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen Tepebağ Höyüğü, Magarsus, Anavarza kazı alanları, 23 Nisan İmam Hatip Ortaokulu, Hacıbeyli Atatürk İlköğretim Okulu ve Mehmet Akif Ortaokulu öğrencilerine gezdirildi. Öğrencilere, Arkeo Rehberlik eğitimi içerisinde; ’Höyük nedir?’, ’Tepebağ Höyüğün önemi ve anlattıkları’, ’Bir bilim dalı olarak Arkeoloji’, ’Arkeologlar ve Arkeolojik kazılar esnasında çalışan diğer bilim dalı üyeleri hangi yöntemlerle, nasıl çalışır?’, ’Niçin korumalıyız?’ başlıklı sunumlar yapıldı. 24 Mayıs Salı gününe kadar sürecek etkinlikler kapsamında Adana Müze Müdürlüğü tarafından Şehit İdari Ataşe Bora Süelkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde sunumların devam edeceği bildirildi. Öğrencilere yönelik arkeoloji eğitimlerinin her hafta bir okula yönelik olarak yıl boyunca devam edeceği açıklandı.


Milliyet 


Geri Dön