03 / 05 / 2024

Adana OSB'ye dört yılda 45 milyon liralık yatırım!

Adana OSB'ye dört yılda 45 milyon liralık yatırım!

Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Her türlü altyapısı tamamlanan ve bin 590 hektar alana sahip olan Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), hem Türkiye'nin hem de yabancı yatırımcıların ilgi odağı konumunda.



Her türlü altyapısı tamamlanan ve bin 590 hektar alana sahip olan  Adana  Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), hem Türkiye'nin hem de yabancı yatırımcıların ilgi odağı konumunda. Bölgemizde parsellerimizin tamamı dolu olmakla birlikte yatırım için tahsis edilen alan miktarı yüzde lOO'dür. 

Bölgemizde ayrıca 922 hektar genişleme alanımız mevcut. Bu alanın yer seçiminin yapılarak OSB'mize ilave edilmesi ve yeni yatırım taleplerine cevap verilebilmesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanhğı'na müracaat ettik. İlave alanımızda altyapı yatırımlarımız devam ediyor. Son dört yıl içinde AOSB Başkanlığımız tarafından, bölgemiz altyapı hizmetlerine 45 milyon TL yatırım yapıldı. Bu tutar, AOSB'nin kuruluş yılından bu yana 20 yıllık sürenin yatırım tutarından daha fazladır. 


Türkiye'deki toplam 287 sanayi bölgesi içinde AOSB ilk 10 içinde yer alıyor. 51 firmanın faaliyet gösterdiği AOSB'de 57 tesisin yatırımı devam ediyor, proje aşamasında ise 109 yatırım bulunuyor. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin kent ve bölge ekonomisine katkısının en büyük kanıtını istihdam ve tüketim istatistikleri oluşturuyor. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde 33 bin 430 kişi istihdam ediliyor. Adana'daki kayıtlı istihdamın yüzde 12'si AOSB bünyesinde çalışıyor. 

Adana'dan yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık toplam ihracatın yüzde 50'sinden fazlası AOSB'deki firmalar tarafından gerçekleştiriliyor. AOSB'de ihracatı artırmaya yönelik çalışmalarımız da sürüyor. 

Yurt içinden ve dışından birçok firma yatırım yapmak için AOSB'yi tercih ediyor. 

Firmaların bölgeye yatırımları 100 milyon doları aşıyor. AOSB'ye gösterilen ilgi gelecek adına ümit verici. 

AOSB. beş yılda yüzde 100 büyüdü AOSB, son beş yıl içinde yüzde 100 büyüme kaydetti. Burada en dikkat çekici unsur ise istikrarlı büyümedir. AOSB'de faaliyet gösteren firmaların enerji tüketimi gün geçtikçe artıyor. Bu yılın ekim ayı sonu itibarıyla elektrik enerjisi tüketimi 91 milyon 948 bin 79 khw'a ulaştı. Bu rakam AOSB'deki elektrik tüketiminin 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 18 artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Aynı dönemlerdeki doğalgaz tüketiminde yüzde 20, su tüketiminde ise yüzde 14 artış sağlandı. Türkiye'nin en ucuz elektriği yine bizim bölgemizde bulunuyor. Türkiye'nin en ucuz kullanma suyunu da sanayicilerimize sağlıyoruz. AOSB içinde elektrik enerjisini sağlayan bir adet ana dağıtım merkezi, 14 adet dağıtım merkezi, 83 kilometre uzunluğunda enerji nakil hattı ve yol aydınlatması mevcut. Bu sistemin bugünkü değeri 16 milyon dolar ve tamamı AOSB'nin mülkiyetinde. Bölgemiz, ilimizdeki sanayi kuruluşlarına sağlanan elektriğin yüzde 50'si kadar elektrik kullanıyor. 

Sektörel dağılıma bakarsak, AOSB'de 73 tekstil, 36 plastik, yedi elektrik, 38 gıda, 48 metal sanayii, 26 yapı elemanları, 22 kimya sanayii, 21 ağaç sanayii, 12 makine, 10 ambalaj, 12 petrol ürünleri, 11 kağıt sanayii, sekiz döküm, yedi banka, altı boya sanayii, yedi tohumculuk, dört nakliye ve üç cam sanayii firması faaliyet gösteriyor. Düzenlenen eğitimler ve atölyelerle AOSB'de faaliyet gösteren firmalara yönelik geliştirilecek hizmetlerin kalitesi artırılmaya çalışılıyor. AOSB'de bir şehir belediyesinin verdiği tüm hizmetler veriliyor. Sanayicilerin işini kolaylaştırmak için bankalardan kamu kurum ve kuruluşlarının şube açmasına kadar tüm ihtiyaçların giderilmesine öncülük ediyoruz. 


Bölgemize kazandırdığımız noter hizmeti sanayicilerimizin zaman kaybım büyük ölçüde azalttı. Ayrıca İŞKUR bürosu açıldı. Son olarak Gümrük Müdürlüğü de hizmet vermeye başladı. Bölgemizde bir de alışveriş merkezi kurduk. OSB'mizde Sosyal Güvenlik Merkezi inşaatı tamamlandı ve hizmete başladı. 

AOSB yönetim kurulu olarak eğitime çok önem veriyoruz. Bölgemizde faaliyet gösteren işyerlerinde istihdam edilen personeller için temel ilkyardım, yangın ve tatbikat, iş sağlığı güvenliği, tavan vinci ve forklift operatörlüğü eğitimleri veriliyor. Bunların yanı sıra OSB Akademisi'ni kurduk. Tüm eğitimlerin ücretsiz verildiği akademimizde, Aile Anayasası Eğitimi, Kurumsallaşma Eğitimi, İnsan Kaynakları Eğitimi, İşyeri Çevikliği Eğitimi gibi birçok konu uzman eğitmenler tarafından veriliyor. Mesleki Teknik Eğitim Merkezi ve AOSB'yle Çukurova Üniversitesi işbirliği ile açılan Meslek Yüksek Okulu ve Özel Teknik Meslek Lisesi bölge firmalarının ihtiyaçlarına yönelik ara eleman yetiştiriyor. 


AOSB, lojistik anlamında da oldukça avantajlı bir konumda. Dünyanın yeni enerji koridoru BTC'nin Ceyhan'daki terminaline 15 dakika, Yumurtalık Serbest Bölgesi'ne ve havaalanına 30 dakika, Mersin Limanı'na ve Mersin Serbest Bölgesi'ne 45 dakika, İskenderun Limanı'na 60 dakika mesafede otoyol ve demiryolu bağlantılı bir yerde bulunuyor. 


Hammadde temininde nakliye ve indirme-bindirme avantajlarına sahip. Yolları, otoparkları, yeşil alanları, sosyal donatılan da AOSB'yi farklı kılıyor. AOSB, konumunun sağladığı lojistik avantaj dışında metrekare fiyatlarının ucuzluğu ve diğer organize sanayi bölgelerinde kolay bulunmayacak altyapı ve eğitim hizmetleri ile de yatırımcı için bir cazibe merkezi oluşturuyor. 


Dünya Bölge


Geri Dön