Adana'da inşaat sektörü zor durumda!
Adana Sanayi Odası'nın Temmuz Meclis Toplantısı'nda inşaat sektörünün sorunları ve çözüm önerileri gündeme geldi. Sektör temsilcileri, mania, imar ve kentsel dönüşüm sorunları nedeniyle inşaat yapılamaz hale gelindiğini belirtti.
Adana Sanayi Odası'nın Temmuz Meclis Toplantısı'nda inşaat sektörünün sorunları ve çözüm önerileri gündeme geldi.
Sektör temsilcileri, mania, imar ve kentsel dönüşüm sorunları nedeniyle inşaat yapılamaz hale gelindiğini belirterek, bunun çözüme kavuşturulmasını istediler.
ADASO Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu'nun başkanlığında yapılan toplantının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, son günlerde yaşanan terör saldırılarını kınadı, Suruç ile başlayan terör olaylarını kınadı, şehit düşen güvenlik görevlileri ile hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diledi. Kıvanç, "Kısa zamanda geniş tabanlı ve uzun soluklu bir hükümetin kurulması, belirsizliklerin kalkması, barış sürecinin devam için herkes üzerine düşeni yapmalıdır. İş alemi olarak bizler de hassasiyetlerin had safhada olduğu bu günlerde sakinlik ve sükûneti elden bırakmadan, her kesimi diyalog sürecine taşımaya çalışmalıyız."
SIKINTILAR VAR
İhracatta kan kaybının devam ettiğini, Haziran'da ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 gerileyerek 11,7 milyar dolar olduğunu belirten Kıvanç, yılın ilk yarısında ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 düşüşle 73 milyar dolara gerilediğini, yıl sonunda geçtiğimiz yılın rakamlarını yakalayabilmenin oldukça zor göründüğünü kaydetti. 21.Grup İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Orhan Murat Avcı, Adana'da mania, imar ve kentsel dönüşüm konularındaki sıkıntılarının devam ettiğini, inşaat sektörünün zor durumda bulunduğunu söyledi. Mania sorununun çözümünün yakın bir zamanda olmayacağının görüldüğünü anlatan Avcı, Emniyet Müdürlüğü inşaatının 6 katının yıkımının kesinleştiğini, bu kapsamda daha önce ruhsat alan birçok binanın yapılamadığını, yapılanların ise durumunun belirsizliğini koruduğunu, büyük bir kaos yaşandığını bildirdi.
DÖNÜŞÜM ÖNERİSİ
Meclis Üyesi ve 21. Grup İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi Üyesi Süleyman Sönmez de, kentsel dönüşüm uygulamalarının ada KARMAŞA ARTTI 22.Grup Özel İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Bülent Kunt, sektörün en önemli sorununun yalıtım alanında yaşanan bilgi karmaşası ve standartların farklı şekilde uygulanması olduğunu, bu dönemde bakanlığın kararname hazırlığının karmaşayı artırdığını söyledi. Kararnamenin yayınlanmadan iptali için girişimlerin sürdürüldüğünü belirten Kunt, "Daha yürürlüğe girmeden daha girmiş gibi uygulanması sektörü ciddi, büyük darbe vurmaktadır.
Karardan dönülmediği takdirde EPS sektöründe yüzde 50 oranında daralma beklenmektedir" dedi.
bazında yapılması ve ada alanlarının büyütülmesi gerektiğini belirterek, kentsel dönüşümle yerinde dönüşümün birbirinden ayrı tutulmasının şart olduğunu bildirdi. Kabasakal bölgesindeki inşaat alanı uygulamasını da eleştiren Sönmez, "Türkiye'nin hiçbir yerinde 30 milyon metrekare 0.40 inşaat alanı olmaz.
Bunu kaldıracak kadar zengin durumda değiliz" dedi.
Habertür Güneyli