Kent Haberleri

Adana'da merkez ilçelerdeki yapıların sadece yüzde 41'i ruhsatlı!

İnşat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Çak, günümüzde özellikle büyük kentlerde kamuya ait arazilerin önemli ölçüde tüketildiğini ve yeni arsa üretiminde ise zorlukların bulunduğunu söyledi.


İnşat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Çak, günümüzde özellikle büyük kentlerde kamuya ait arazilerin önemli ölçüde tüketildiğini ve yeni arsa üretiminde ise zorlukların bulunduğunu söyledi. 


Halk arasında kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen 6306 sayılı 'Afet Riski Altında Bulunan Alanların Dönüştürülmesi' yasası ile deprem sorunu bahane edilerek, yeni arsa üretiminin aracı olarak 'deprem odaklı kentsel dönüşümün' gündeme getirildiğini vurgulayan Çak, zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma nedeniyle can ve mal kaybına yol açan riskli alanlar hakkında bilgi verdi.  Adana'da sanayileşmenin hızlandırdığı kentleşme sürecinin göçe bağlı olarak konut sorununu ortaya çıkardığını dile getiren Çak, bu durumun imar mevzuatına aykırı ve ruhsatsız yapıların çoğalmasına yol açtığını anlattı. Adana'nın 1940'ta yapılmış bir imar planının bulunduğunu; ancak kentin gelişmesinin planlı olmadığının altını çizen Çak, "Şehirde plansız şehirleşme ve denetimsizlik yıllardır devam ediyor. İl altyapı konusunda oldukça sıkıntılıdır. Trafik sorunludur. Yayaların güvenliği öncelikli değildir. Kaçak yapılaşma sonucu yapı stoku problemlidir." dedi. 

Sağlıksız olan yapılaşmayı yeni projelerle düzeltmek bir yana daha da kötüleştirildiğini savunan İMO Yönetim Kurulu Üyesi Çak, bu olumsuz sürecin neticesinde Adana'da yaşam kalitesinin düştüğünü açıkladı. Merkez Seyhan, Yüreğir, Çukurova ve Sarıçam ilçelerinde 223 bin 247 binanın yüzde 41.46'sı olan 92 bin 556'sının ruhsatlı olduğuna işaret eden Çak, şöyle devam etti: "Adana 1„2.,3. ve 4. derece deprem bölgeleri içinde yer almaktadır. Yumurtalık ve Karatas 1., merkez o ilçeler ve Ceyhan 2. derece, kuzey kesimindeki yerleşim alanları ise 2. Ve 4. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Seyhan'da 118, Yüreğir'de 15. Çukurova'da 24, Sarıçam7da 4, Ceyhan'da 4, Kozan'da 8, Pozantı'da 4 konut ve işyeri olmak üzere toplam 177 bina üzerinde riskli yapı tespit çalışmaları yapılmıştır. 


Ayrıntılı Haber