21 / 05 / 2024

Adana'daki Şar Antik Kenti'ne sprey boya darbesi!

Adana'daki Şar Antik Kenti'ne sprey boya darbesi!

Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde bulunan ve Kilikya Komanası diye anılan Şar Antik Kenti'ndeki bazı tarihi eserlerin üzerine sprey boya ile yazılan yazılar, kimyasal maddeyle silinmesine rağmen çıkmadı



Koruma amaçlı imar planı çalışması başlatılan antik kentteki görkemli eserlerin üzerindeki "hayata küskün'', "kahpe felek'' gibi yazıların ancak kazıma işlemiyle silinebileceği, bunun da eserlere zarar vereceği için uygulanamıyor.  Adana  İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık, antik kentin yıllar önce yanlış iskan uygulamasıyla yerleşime açıldığını ve köyün yaklaşık 150 haneden oluştuğunu anlatıyor. Arık, halkın tarihî yapılarla iç içe yaşamasının birtakım sıkıntıları beraberinde getirdiğini belirtiyor.

Şar köyü sakinleri de, köylerinin tamamının SİT alanı olmasından ve köyde bir çivi bile çakamamaktan şikâyetçi. Köy muhtarı Halil Yüksekoğlu, "Yeni bina yapamadığımız için ben 6 nüfusumla, kardeşim 3 nüfusuyla ve annem babamla aynı evde birlikte yaşıyoruz. Köyümüzün başka yere taşınması hem buranın korunması, hem de bizim rahat nefes almamızı sağlar.'' diyor.

AA


Geri Dön