Sektörel

Adana'daki Yaban Hayatı Geliştirme Sahası inşaat sektörünü etkiliyor!

Adana'da inşaat sektörünün önün tıkayan 115 bin hektarlık Seyhan Baraj Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın kapsamının değiştirilmesi konusunda, Büyükşehir Belediyesi yüzünden inşaat sektörünün olumsuz etkilendiği bildirildi.

Adana'da inşaat sektörünün önün tıkayan 115 bin hektarlık Seyhan Baraj Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın kapsamının değiştirilmesi konusunda üzerine düşeni ' yapmayan Büyükşehir Belediyesi'nin hantal davranması yüzünden inşaat sektörünün olumsuz etkilendiği bildirildi. Bu konuda devlet kurumlarının gerekli çalışmayı yaptığım belirten AK Parti İl Başkanı Fikret Yeni, Büyükşehir Belediyesinin, yaklaşık 1 yıldır harita planlarım hazırlayıp, onay için bekleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığına göndermediğini, bu yüzden de durdurulan yapılaşmanın harekete geçemediğini ifade etti. 


ESKİ HARİTALARA GÖRE 


Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın Adana'nın kanayan yarası olduğunu söyleyen Fikret Yeni, 2006 yılında kararın alınmasıyla birlikte o bölgedeki inşaatların durdurulduğunu, belediyenin de mevzuat çerçevesinde yapılaşmaya izin vermediğini kaydetti. Başkan Yeni, "Bakanlığa 1983 yılının haritaları gönderilmiş. O haritalara göre karar alınmış. O dönem yapılaşma olmadığı için yaban hayatı koruma hassasiyeti çerçevesinde ilan edilmiş. Ama şimdi orada çok ciddi bir mağduriyet var. Ve bunun hemen çözülmesi gerek" dedi. Dönemin bakanı Veysel Eroğlu'nu söz konusu bölgede gezdirdiklerini ve yaşanan sorunları aktardıklarını hatırlatan İl Başkam Fikret Yeni, "Sayın Bakan 'Biz böyle olduğunu bilmiyorduk' dedi. 2011'de Sayın Başbakan sorunun giderilmesi hususunda çalışma yapılmasını istedi. Buranın yaban hayatı çerçevesinde değerlendirilmesinin mümkün olmayacağı kararı alınmış. Sulak alanların tespit edilerek korunmasına dair prensip kararı alınmış. 17 Ocak 2012 tarihide de Adana Büyükşehir Belediyesinden sulak alanların tespit edilmesi istendi" diye konuştu. Bazı Büyükşehir meclis üyelerinin 2014 yılının mayıs ayında kendisiyle görüştüğünü anlatan Başkan Fikret Yeni, şunları söyledi: Dediler ki Büyükşehir, yapabileceği işlemleri yapma arzusunda ama ilgili birimlerden beklenen cevaplar gelmemiş. Bunun üzerine konuyla ilgili İl müdürlükleriyle görüşüp hassasiyet göstermelerini istedik. Şimdi bütün kurumlardan olumlu görüş geldi. Hatta 10 ay oldu ama Büyükşehir hala planları bakanlığa göndermedi. Evraklar gönderilirse Sayın Bakamınız gereğini yapmak için bekliyor. Büyükşehir'in bu konuda biraz hassas davranmasını bekliyoruz. 


SORUN ÇÖZÜLECEK


Yaban hayatı geliştirme sahasının çok geniş bir alanı kapsadığı ifade eden Başkan Yeni, "Bundan sonra şöyle bir yol izlenecek: Sulak alanlar tespit edilecek, yaban hayatın yaşama olanağı olan alanlar korunacak, insan yaşamına el veren yerlerde kısıtlama yapılmayacak. Büyükşehir Belediyesi sulak alanları tespit ederse hem yaban hayatı korunacak, hem de yapılaşmadaki sorun ortadan kalkacak. Büyükşehir planları gönderirse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yaban hayatı geliştirme sahasını ortadan kaldıracak olan imzayı atacak" şeklinde konuştu. 



Faatih BALTACI/Sabah Güney