Kentsel Dönüşüm

Adapazarı'ndaki orta hasarlı binalar dönüşüme alınmalı!

Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş, "Kentsel Dönüşüm Erenler ile sınırlı kalmamalı, Adapazarı merkezindeki orta hasarlı binalar da bu dönüşüm sürecine dahil edilmeli" dedi.

Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde, "Kentsel Dönüşüm Erenler ile sınırlı kalmamalı, Adapazarı merkezindeki orta hasarlı binalar da bu dönüşüm sürecine dahil edilmeli" dedi. 


SAKARYA Müteahhitler Birliği Başkam Kadir Savaş 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde yönetim kurulu adına bir mesaj yayınladı. Başkan Kadir Savaş mesajında; "17 Ağustos 1999 Marmara Depremini asla unutman lalı ve aynı şeyleri tekrar yaşamamak için bilimin ışığında gerekli tedbirleri almalıyız. Deprem, bilinen ancak yok sayılan pek çok gerçeği gün yüzüne çıkarmıştır. Toplumda deprem bilinci yoktu ve afet anında ve sonrasında planlama mevcut değildi. Pek çok yapı kaçak ve mühendislik hizmeti almadan inşa edilmişti. İlgili mevzuat yetersizdi, yapı üretim süreci denetlenmiyordu ve yapı malzemeleri nitelikli değildi. Deprem bir doğa olay olarak kabul edilmeli fakat denetimsizliğin neden olduğu olumsuzlukları "kader" gibi değerlendiren yaklaşım terk edilmeli, zemine uygun yapı üretmenin depremi tehlike olmaktan çıkartacağı gerçeği görülmelidir" dedi. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM 

Savaş şöyle devam etti: "1999 Marmara ve 2011 Van depremlerinde iy i bir sınav v ermediğimiz açıktır. Deprem tehlikesine karsı önlem alamayan ve insanları adeta deprem tehlikesi ile karşı karsıya bırakan siyasi iktidarlar, "kentsel dönüşüm", "riskli alan" gibi uygulamaları gündeme taşımıştır, Kentsel Dönüşüm ilimiz için de önemli bir fırsat olmalıdır. 1999 depreminden bu yana çeşitli sebeplerle yıkılamayan. özellikle orta hasarlı binalar bu dönüşüm süreci içersinde yenilenmelidir. Depremin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen Sakarya'da 900 civarında hasarlı konul hala onarılmamıştır. Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi onanın süresi sona eren hasarlı konutlar için yıkım kanın almış olmakla beraber kararının üzerinden üç yıl geçmiş olmasına rağmen karar henüz uygulanmamakla birlikte orta hasarlı konutların çoğunda hala ikamet edilmektedir. SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da bu konudaki rahatsızlığını defalarca dile gelirmiş ve öğrencileri hasarlı olan bu binalara karşı uyarmıştır." 


ORTA HASARLILAR 

Savaş, "Tüm bunlar dikkate alındığında Kentsel Dönüşüm süreci. Sakana Üniversitesi ve sivil toplum kuruluşlarının da katkısı ile en iyi şekilde değerlendirilmeli. konu ile alakası ve bilgisi olan tüm kurum ve kurutuşlarla birlikte hareket edilmelidir. Kentsel Dönüşüm Projesi. Erenlerde Roman Mahallesi ile sınırlı kalmamalı, Adapazarı merkezinde bulunan orta hasarlı binalar da bir an önce bu dönüşüm sürecine dahil edilmelidir. Kentsel dönüşüm yalnız bina inşaatı değildir. Yeniden yapılanına, canlanma, iyileştirme ve korumadır. Kentsel dönüşümün bize kolay tıkışım, park. yeşil alan. temiz hava ve su olarak dönmesi gerekir" dedi. 


HASSASİYET 

Savaş açıklamasının son bölümünde, "1999 Depremini en ağır şekilde yaşamış bir il olarak konu üzerinde hassasiyetle durmalı, diğer illerin emsal gösterdiği bir cazibe ve yaşam merkezi olmalı. Yaşanan felaketlerden ders çıkartarak, canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmadan kaçınmalı, deprem yönetmeliğine uygun hareket etmeliyiz. Bu vesileyle 17 Ağustos'un yıldönümünde, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, böyle bir felaketin bir daha yaşanmaması temennisiyle, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.


Yeni Sakarya