Kent Haberleri

Adapazarı’nda kentsel dönüşüm gerekli!

Meryem Hayır ve Mine Akyol’un ‘Deprem Konutları Ve Adapazarı Şehrinin Gelişmesine Etkisi’ makalesinde Adapazarı’nın içinden geçen gömülü fayların olduğu ve bunların yerlerinin jeofizik metotlarla araştırılması gerektiği açıklandı.

Türkiye’de yaşanan her deprem sonra gündeme gelen Adapazarı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Adapazarı için neden önemli olduğunu, Meryem Hayır ve Mine Akyol’un 2009’da Doğu Coğrafya Dergisi’nde yayınlanan ‘Deprem Konutları ve Adapazarı Şehrinin Gelişmesine Etkisi’ makalesinde yazdığı, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra TÜBİTAK, ODTÜ ve MTA aracılığıyla hazırlanan Yerleşim Alanları Raporu‘ndan elde edilen bilgiler net bir şekilde ortaya çıkarıyor.

Adayorum'da yer alan habere göre; Meryem Hayır ve Mine Akyol’un 2009’da Doğu Coğrafya Dergisi’nde yayınlanan ‘Deprem Konutları Ve Adapazarı Şehrinin Gelişmesine Etkisi’ makalesinde  yazdığı ‘TÜBİTAK, ODTÜ ve MTA tarafından hazırlanmış ve Ocak 2000 yılında tamamlanmış olan Yerleşim Alanları Raporu’nda Adapazarı merkezinin alüvyon zemin üzerinde yer aldığını, yeraltı suyu seviyesinin yüksek olduğu, şehir içinden geçen gömülü fayların olduğu ve bunların yerlerinin jeofizik metotlarla araştırılması gerektiği açıkladı.

Ayrıca raporda zeminin deprem dalgalarını büyütecek şekilde olumsuz davrandığı ve en önemlisi zemin sıvılaşma potansiyelinin yüksek olduğu açıklandı. Buna göre, Adapazarı kentinde zeminin yapılaşma açısından son derece elverişsiz olduğu, bu tür zeminlerde derin kazıklı temel uygulanması gerektiği, ancak bu sistem çok pahalı olduğu için seçilecek en uygun yolun bu zeminlerde yapılaşmadan kaçınmak olduğu raporda belirtildi.

Gerek MTA araştırmalarında gerekse Bayındırlık ve İskan Bakanlığı çalışmalarında Adapazarı Merkezinin zemin sıvılaşma riski taşıdığı bilimsel ve teknik verilerle ortaya kondu. Böyle bir zeminde şehrin yeniden inşasına müsaade etmek bilimin ve tekniğin gerçeklerine aykırı davranmak, ilerde olası bir afette tüm manevi sorumluğu üstlenmek anlamını taşımakta.

Bu sebeple şehrin yeniden yapılanmasına ilişkin tüm planlar mevcut şehrin kuzeybatı yönündeki alanlara kaydırılmasını öngörmekte ifadeleri Adapazarı için bir an önce Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hayata geçmesinin gerekliliğini ortaya koyuyor.

‘Kentsel dönüşüm’ Adapazarı Belediye Meclisi gündeminde!

Adapazarı'nda kentsel dönüşüm seferbeliği!