Adem Yılmaz, gece kulüplerini tasarım atölyesine çevirdi!
Mobilyacıların duayeni Adem Yılmaz, Boğaz'daki tarihi Ceneviz çarşısı ve Ortaköy Hamamı'nı tasarım atölyesine çevirdi. şimdi sıra müzede...
Boğaz'da sanatsal faaliyetler artmaya başladı. İstanbul Modern ve Sabancı Müzesi bu kapsamda ilk akla gelenler. şimdi de Delta Mobilya'nın sahibi Adem Yılmaz Boğaz'da sanat için kolları sıvadı. Yılmaz bir süre önce bir zamanların gözde eğlence merkezi Laila'nın yerini ofis ve tasarım merkezi yaptı. 1500'lü yıllarda yapılan meknın tarihi kimliğini koruyarak 12 milyon dolara restore eden Yılmaz, burayı dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen tasarımcılarının ürünlerinin sergileneceği tasarım merkezine dönüştürdü ve adını Nicol koydu. Bir zamanlar profesyonel olarak futbol oynayan, sonrasında gazetede sayfa sekreterliği, polis muhabirliği, spor muhabirliği ve spor yazarlığı da yapan Adem Yılmaz'ın yeni projesi Ortaköy Hamamı... Ortaköy Hamamı, Mimar Sinan'ın İstanbul'daki 43 hamamından biri. Su olmadığı gerekçesi ile yıllar önce hamamın faaliyetine son verilmişti. Ardından hamam restoran/bar karışımı meknlara kiralandı. İç mimaride de hamamdan eser kalmadı. Hamam sırasıyla Vezir 212 Restaurant, Kethuda Restaurant son olarak ise V.I.P. gece kulübü oldu.
ÖÄRENCİLERE BEDAVA
Tıpkı Nicol gibi tamamen aslına uygun olarak 3 milyon dolara restore edilen hamam ay sonunda 'Tasarım Atölyesi' olarak hizmete açılıyor. Bu atölyede çevredeki 10'un üzerindeki üniversitenin öğrencileri gelip ücret ödemeden dünyaca ünlü tasarımcılarının ürünlerini görebilecekler. Aynı zamanda kütüphaneden de yararlanabilecekler. Ayşenur ve Adem Yılmaz 40 yıla yakın bir süredir ofis mobilyaları sektöründe. Yılmaz; 'Ünlü tasarımcıların ürünlerini Türkiye'ye getirmeyi çok istedim, sonunda başardım. Dünyanın önde gelen mobilya tasarımcılarını İstanbul'a taşıyan Nicol'ün içinde 50 eurodan 35 bin euroya kadar varan tasarımlar var.
Tarihi tren mobilya müzesi olacak
SÜREKLİ yeni fikirler üreten Adem Yılmaz son projesini şöyle anlatıyor: 'TCDD'den kullanılmayan iki antika tren satın aldım. Bunlardan biri Haydarpaşa Kurtalan Ekspresi... Bunlar müze olacak. Bir yer bulabilmek için çok uğraştım. Ancak bulamadım. Ben de trenleri çatalca'ya götürdüm. Mobilyanın tasarımıyla ilgili bir müze oluşturmak için ürün topluyorum. Dünyada bunun örnekleri var, Türkiye'de ilk olacak. Türkiye'de mobilya sektörüne ilk başlayan işadamı Masis Bayan'dır. Masis Bey hayattayken onun makinelerini satın almıştım. Türkiye'deki ilk mobilyaların üretiminin yapıldığı makineler şu anda elimde. Sığdırabildiklerimi trenlere koyacağım.'
Ünlülerin tasarımları satılıyor
NİCOL'DE dünyaca ünlü bir Türk tasarımcı Barlas Baylar'ın ürünleri de bulunuyor. 'Barlas Baylar'a ulaşmak için tam 2 sene uğraştık' diyen Ayşenur Yılmaz, devamında şöyle anlatıyor: 'Nisan ayında kendisiyle Amerika'da görüşüp, bize ürün vermeye ikna ettik. Baylar'ın eserleri Beyonce, Jay-Z, Cindy Crawford, Tom Ford, Jennifer Aniston, Tyra Banks, Sienna Miller, Jude Law, Gwynwth Paltrow, Lenny Kravitz, Tommy Hilfiger ve Guess markasının sahibi George Marciano gibi ünlülerin evini süslüyor.'
BP ile Irak'ta 1 milyar dolarlık iş yapıyoruz
Delta Mobilya'nın cirosu nedir 80 milyon dolar... Bizim başka işlerimiz de var. Libya'da 16 milyon dolarlık bekleyen işimiz var. Ne olacak bilmiyorum. Kazakistan'da hastane, başbakanlık binasının mobilyalarını yaptık. Erbil'de üniversite bitiriyoruz ve en büyük işimiz Güney Irak'ta 1 milyar dolarlık yatırımla dünyanın en büyük ikinci petrol platformunu kuran BP ile iş yapıyoruz. Projenin mobilya aksamını biz üstlendik.
Lüks mobilyaya ilgi arttı mı Dünyada geniş kitleler artık lüks mobilyaları titizle seçerek kullanıyor. Bu da sınırlı sayıda üretimin yanı sıra işçilik, gelenek, geçmişten gelen deneyim ve bundan kaynaklanan yüksek fiyatı doğruyor. Bunlar tasarımcıları tarafından en mükemmel hale getirilmiş, en iyi malzemelerle üretilmiş geçmişin geleceğe aktarılmasına yardımcı olacak ürünler. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de katma değeri yüksek ürünler daha fazla tercih ediliyor.
Bu sektörün dünyadaki ve Türkiye'deki durumu nedir Dünya mobilya pazarının büyüklüğü 130 milyar dolar. Türkiye ise geçtiğimiz yıl 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu konuda geliştirilecek politikalar rakamları çok yukarıya çekmekle kalmayıp, istihdam konusunda lokomotif olma gibi önemli avantajlar elde edebiliriz.
SİNAN ÖZEDİNCİK/Sabah