24 / 12 / 2024

Adil Konukoğlu: Gaziantep, Türkiye'nin iki katı büyüyecek!

Adil Konukoğlu: Gaziantep, Türkiye'nin iki katı büyüyecek!

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, “ Gaziantep’in ihracattaki başarısını sadece Irak’a bağlamayın. Biz bu yıl Türkiye büyümesinden 2 kat fazla büyürüz ” dedi.



Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Irak’taki gelişmelerden Gaziantep ihracatının olumsuz yönde etkilendiğini ancak sorunun kısa sürede çözüleceğini belirterek, kentin şimdiye kadarki büyümesinin, ihracattaki başarısının sadece Irak’a bağlanmasının haksızlık olacağını vurguladı. Bu yılki 7 milyar dolarlık ihracat hedefl erini revize etmeyeceklerinin sinyalini veren Konukoğlu, Türkiye’nin bu yıl yüzde 4,5 Gaziantep’in yüzde 9 büyümesini beklediklerini söyledi. 


Mevcut pazarlardaki hakimiyetlerini artırırken sürekli alternatif pazarlar bulmak zorunda olduklarını kaydeden Konukoğlu, “Bunu başarabilirsek Irak’ta olduğu gibi hafif dalgalanmalarda bir problem yaşamayız. Hiç kimse düşünmesin ki, Gaziantep Irak’la büyüdü. Yok öyle bir şey. Gaziantep 177 ülkeye ihracat yapıyor. Irak bu ülkelerden biri. Tabii ki Irak’ın toplam ihracatımız içerisinde en fazla paya sahip ülke. Biz yüzde 34 Irak’a ürünlerimizi gönderiyorsak, yüzde 18’ini Avrupa’ya, yüzde 12’sini Afrika’ya, yüzde 5’ini Amerika ülkelerine gönderiyoruz. Yelpazemiz çok geniş. Gaziantep’in ihracattaki başarısı sadece Irak’a bağlanırsa haksızlık edilir. Gaziantep İpekyolu üzerinde bir yer. Bu nedenle dünya ile ticareti çok eskilere dayanır. 1740'lı yıllarda kayıtlara bakıldığında Marsilya’ya Gaziantep’ten ithal edilen kumaş kayıtları görülür” şeklinde konuştu. 


Dedelerimiz 8-9 yaşında tezgahın başına geçti 

Nüfusu 1923’ten önce 80 bin olan Gaziantep’in o döneme kadar zengin ve altyapısı olan bir kent olduğunu belirten Konukoğlu şöyle devam etti: “Nüfusun yarısı gayrimüslim. Kurtuluş Harbi’nde bu 40 binlik nüfus ili terk ediyor. Geriye kalanların yarısı kadın. Yaşlılar ve çocukları çıktığınızda 12 bin kişi kalıyor. Bu rakamında 6 bin 317 kişisi kayıtlı şehit. Kayıt olmayanlarla birlikte bu rakam 10 bini buluyor. 1923’te resim bu. O yıl Cumhuriyet kurulmuş, dokuma makineleri var ancak çalıştıracak adam yok. Dokuma ustalarının tamamı ölmüş. Onun için bizim dedelerimiz 8-9 yaşında dokuma tezgahlarının başına geçmiş. 1923 ile 1938 yılında doğanların ancak yüzde 3’ü üniversite okumuş. Geri kalanı ilkokulu bitirmiş ya da bitirememiş hepsi çalışmak zorunda kalmış. Biz o gündür bugündür tırnaklarıyla çalışıp gelen bir nesiliz. Bir elek alırsınız eleğin içerisinde darı var. O darının patlaması için o eleğin biraz ısınması gerekir. Isınmaya başladığında pıtır pıtır darılar patlar. Gaziantep öyle bir soğuk dönemden ve kayıptan sonra yıllardır çalışarak bugünlere geldi. Daha darılar yeni pıtır pıtır patlamaya başladı. Daha tam açılmadı, biz açılmanın başlangıcındayız. Bundan dolayıdır ki, ilk 500’deki firma ‘Başarımız sadece Irak'la gelmedi bu yıl Türkiye’den hızlı büyürüz’ sayımız her yıl artıyor. Biz darı gibi patlayan bir şehiriz. 6.5 milyar dolar ihracatı olan şehrin 24 tane İSO 500 listesinde firması olması normal. Benim gönlüm istiyor ki bu rakam 50-60 hatta 100-150 olsun. Bunlarda olacak biz kendimize güveniyoruz. Bütün amacımız hem üretmek hem ülkeye döviz getirmek hem de ürünlerimizin aranabilir bir ürün olmasını sağlamak.” 


Bu yıl biz yüzde 9 büyürüz, Türkiye yüzde 4,5 Gazianteplilerin krizleri fırsata çevirebildiğini vurgulayan Konukoğlu, “Ticaret durmaz, üretim durmaz. Bunu siz üretmezseniz bir başkası üretir. Önemli olan sattığınız ürünün kalitesi ve fiyatlandırmasının doğru olması. Gaziantep’te sadece 3-4 sektörde ihracat yapamıyoruz. Dünyanın her tarafından ürün getirip dünyanın her yerine satabiliyoruz” dedi. 


Kentteki ürünlerin çoğunun hala ara ürün olduğunu, katma değerinin çok yüksek olmadığını belirten Konukoğlu, “Ama adım adım Ar-Ge ile ürünlerimize katma değer yaratmaya başlıyoruz. Örneğin halı sektöründe düz bilinen makine halısı yaparken işi çeşitledik ve suni çime kadar üretim yapıyoruz. Firmalarımız leke tutmayan, yıkamadan kendi kendini temizleyen, bakteri üretmeyen ve sınırsız renk, desende ve işleme teknikleriyle üretim yapıyor. Halıda farklılık yaratarak pazarda iyi bir yer edindik. Türkiye’de makine halısının yüzde 94’ünü üretiyoruz. Dünya parça makine halısı ihracatının yüzde 53’ünü, halı ihracatının ise yüzde 9,3’ünü de tek başına yapıyoruz. Halı ihracatı birincisi Çin’in payı yüzde 16, ikinci Türkiye’nin payı yüzde 14” şeklinde konuştu. 


Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için yüzde 3-4- 5’lük büyümelerin yetmeyeceğini ifade eden Konukoğlu, “Sürdürülebilir bir şekilde yüzde 8’in üzerinde büyümeliyiz. Fakat dünyadaki olumsuz gelişmeler bu rakamı aşağı çekiyor. Hükümet Orta Vadeli Program’da 2014 yılında yüzde 4, 2015-2016’da yüzde 5 büyüme öngörüyor. Bunlar 2023 hedefl erimiz için yeterli oranlar değil. Şehir olarak Türkiye’nin hep 2 katı büyüyoruz. Elektrik-doğalgaz kullanımı, kayıtlı çalışan, ithalat- ihracat, yeni işletme ruhsatı ölçütlerinde 2013’te Gaziantep’in büyümesi yüzde 11. Bu yılın ilk 6 ayında yüzde 7,5-8 büyümüşüz. Yılsonu tahminime göre biz yüzde 9, Türkiye yüzde 4,5 büyür ” diye konuştu. 


Polateli OSB’ye yoğun yatırım talebi var 

Gaziantep’teki çok sayıda yeni yatırım olmasının sanayicilerin konulan hedeflere ne kadar inandığını gösterdiğini ifade eden Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, “5. OSB’de 1. etabın tahsisleri yapılalı 6-7 ay olmasına rağmen 30’un üzerinde firma üretim yapıyor. Yolu yok, altyapısı yok. Açtığımız yolların hepsi toprak. 70’e yakın firmanın inşaatı devam ediyor. Yıl sonuna doğru 80-90 firma çalışır duruma gelir. 2. etabın dağılımı da ağustosta. Kilis ile birlikte kurduğumuz Polateli-Şahinbey OSB çalışmalarını da hızlandırdık. Yer seçimleri yapıldı. Zemin etüt çalışmaları yeni bitti. Şimdi ÇED raporları hazırlanıyor. Bu OSB Kilis topraklarında olduğu için 6. Bölge teşviklerinden firmalarımız faydalanacak. Büyük yatırımcı talepleri alıyoruz. Öncelikli hedefimiz OSB’yi ayağa kaldırmak sonra gelen talepleri değerlendireceğiz” dedi.


Dünya


Geri Dön