28 / 04 / 2024

Adıyaman Kahta'da kentsel dönüşüm şart!

Adıyaman Kahta'da kentsel dönüşüm şart!

İlçemizin Kanigenik olarak bilinen Yenimahalle ve Gazi Mahalleleri başta olmak üzere eski çarşı çevresini kapsayan Atatürk ve Bayraktar mahallelerinde acil olarak Kentsel Dönüşüm projesinin uygulanması gerekiyor.



İlçemizin Kanigenik olarak bilinen Yenimahalle ve Gazi Mahalleleri başta olmak üzere eski çarşı çevresini kapsayan Atatürk ve Bayraktar mahallelerinde acil olarak Kentsel Dönüşüm projesinin uygulanması gerekiyor.


“Kentsel Dönüşüm”, kentsel bozulmanın yaşandığı alanların ekonomik, fiziksel, sosyal ve çevresel koşulların kapsamlı ve bütünleşik yaklaşımlarla iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanan stratejinin adıdır. Dünyada olduğu gibi artık ülkemizde de kentlerin yarışmaya başladığı günümüzde bu yarıştan geride kalmamak için modern kent olma yolunda bazı kararlı adımların atılması gerekiyor. 


Yeşil alan sorunu, otopark yetersizliği yüzünden günden güne artan trafik sorunu ile alt yapı ve üst yapı sorunlarının içersinden çıkılamayacak bir hal aldığı ilçemizde 6306 sayılı Kanunla çıkartılan Kentsel Dönüşüm önemli bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirebilirsek hem özlemini duyduğumuz otoparklı, yeşil alanlı, sosyal donatılı, modern, güvenli yaşam alanların bol olduğu bir Kâhta’ya kavuşacağız hem de “Deprem Riskini” en aza indirmiş olacağız. Bugün ismini belirtmiş olduğumuz bu mahallelerimizde bulunan mevcut binaların büyük bir kısmı tek katlı olup çoğu kerpiç eski yapılardır. Beton olanlar ise en az 50 senelik yapılar olup çoğu ömrünü tamamlamış eski binalardan oluşuyor. 


Eski Çarşı esnafı ve çevrede bulunan kurumların zamanla taşınması ile viraneye dönen Bayraktar ve Atatürk Mahallelerimizin mutlak suretle Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamına alınması ve  burada ciddi bir revizyona gidilmesi şart olmuştur. Halkın çoğunluğu kentsel dönüşümü tam olarak bilmiyor.Yararlanacağı imkânlar, krediler, kira yardımları gibi desteklerde net olarak bilgi sahibi değil.Bunun için Kentsel Dönüşümün iyi anlatılması gerekir.Gerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,gerek yerel yönetim ve gerekse de İlçe Kaymakamlığı öncülüğünde oluşturulacak bir birim marifetiyle halka yönelik bilgilendirme ve ikna çalışmaları başlatılmalıdır. 


Tabi bu proje halkın katılımı ve karşılıklı anlaşma ile hayata geçirilmesi gereken bir projedir. En başta halkın bu projeye inanması,güvenmesi ve ikna olması gerekiyor. Bunun için profesyonel ekipler marifeti ile çalışmaların yapılması lazım. Vatandaşların kentsel dönüşüm ile deprem riskini en aza indirilebileceği noktasında bilinçlendirilmesi ve ikna edilmesi gerekir. Kâhta Ses Gazetesi olarak buradan Belediye Başkanımıza, İlçe Kaymamamıza seslenerek, Bayraktar, Atatürk, Gazi ve Yeni Mahallelerinde Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında mutlak suretle büyük imar bir revizyonunun,modern ve güvenli bir yapılaşmanın kaçınılmaz olduğunu belirtiyoruz. 


Halkın bu projeye katılımının sağlanmasına yönelik gerekli çalışmaların başlatılması gerekmektedir. Sayın Belediye Başkanımızdan bu sorunun Kent Konseyi gündemine getirmelerini talep ediyoruz. Sorunun Kent Konseyi’nin gündemine gelmesi ve Kent Konseyi’nde tartışılmasını bir başlangıç olarak görüyoruz. Aynı zamanda bu süreci hızlandırabileceğine inanıyoruz.



Kahta Ses


Geri Dön