25 / 11 / 2024

Adıyaman'daki tarihi yapılar turizme kazandırılacak!

Adıyaman'daki tarihi yapılar turizme kazandırılacak!

Adıyaman'da 2009 yılında Avrupa Birliği tarafından kabul edilen ve "Adıyaman'da Turizm Sektörünün Yeniden Canlandırılması" olarak yeniden revize edilen 6,9 milyon avroluk proje hayata geçiriliyor.




Adıyaman'da 2009 yılında Avrupa Birliği tarafından kabul edilen ve "Adıyaman'da Turizm Sektörünün Yeniden Canlandırılması" olarak yeniden revize edilen 6,9 milyon avroluk proje hayata geçiriliyor.


Projeyle Kahta ilçesindeki Nemrut Dağı Tümülüsü, Arsemia Ören yeri, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Eski Kahta, Yeni Kale, merkezde Perre Ören yeri ve Pirin Köyü, Adıyaman Ticari Merkezi, Palanlı Mağarası, Haydaran Kaya Mezarları, Besni ilçesinde bulunan Eski Besni, Sofraz Tümülüsleri, Özbağlar Kaya Mezarları, Kızılin Köprüsü, Turuş Kaya Mezarları ve Sincik ilçesindeki Derik Kutsal Alanı, I. ve II. Hereon yapıları ile kalede restorasyon çalışmaları yapılacak.


Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, valilik konferans salonunda düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, projenin 2009 yılında Avrupa Birliğince  tarafından kabul edildiğini ancak 2012'ye kadar herhangi bir adım atılmadığını belirtti.

Projeyi küllerinden canlandırdıklarını vurgulayan Demirtaş, Avrupa Birliğinin verdiği sürenin bitme aşamasına geldiğini, sürenin tamamlanmaması için çalışmaları yoğunlaştırdıklarını anlattı. Kentte 220'nin üzerinde tarihi eser bulunduğunu aktaran Demirtaş, şunları söyledi:"Adıyaman bir açık hava müzesi. Biz bu 220 tarihi eserin 10 tanesinin bugün seçimini yaptık ve bu alanlar üzerinde turizm çalışması yapacağız. Hepinde farklı çalışmalar yapacağız. Bu alanların inşaat işi yapılmadan önce Avrupa Birliğinin ihale sürecini ve diğer mevzuatını tamamladık. Ankara'dan bir firmayla anlaştık. Artık Adıyaman, bu projeden fazlasıyla yararlanacaktır."


İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) İl Koordinatörü Onur Yıldız da konuşmasında, Adıyaman Valiliği tarafından yürütülecek projeyle inşaat işleri, müşavirlik, teknik destek, tefrişat ve teçhizat işlerinin gerçekleştirileceğini söyledi.


Projenin bedelinin 6,9 milyon avro olduğunu aktaran Yıldız, bununla kentin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlayarak, turizm sektörü faaliyetlerini rekabetçi bir yapıya kavuşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Adıyaman'ın turizm potansiyeli tanıtmayı amaçladıklarını dile getiren Yıldız, projenin bitmesiyle yılda 30 bin ek turistin gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi. 


Yıldız, tarihi yerlerdeki inşaat alanlarında yapılacak çalışmalarla ilgili sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından Vali Demirtaş ile yüklenici firmanın sorumlusu Yavuz Özkaya, sözleşmeyi imzaladı.


Radikal


Geri Dön