Kim Kimdir?

Adnan Dalgakıran: TOKİ fabrika yapıp 10 yıl vadeli olarak satsın!

Adnan Dalgakıran, "Arazi devletin kalsın, TOKİ binayı yapsın, yatırımcı fabrika yatırımını yapsın" dedi

Makine Tanıtım Grubu Başkanı ve TOBB Makine Sektörü Kurulu Üyesi Adnan Dalgakıran, TOBB’da yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Dalgakıran, “TOBB çok hantal, sivil toplum örgütlerinin gelişmesini önleyen ‘kült’ yapıda. İçinde Carrefour da var, bakkal da. Sanayi Odaları Birliği ve Esnaf Odaları Birliği kurulmalı” dedi.

ORTA Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Başkanlığı’nın yanı sıra; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Makine Sektörü Kurulu üyesi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi Üyesi ve Makine Tanıtım Grubu başkanlığı şapkaları da olan Dalgakıran Kompresör Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, ‘sivil toplum’ tartışması başlattı. Dalgakıran, TOBB’un yapısı gereği çok ‘hantal’ ve ‘kült’ olduğunu savunarak, “Bir-iki konu haricinde TOBB görüş bildirmez. Mesela, döviz kurları ile ilgili görüş bildirebilir mi? Bildiremez, çünkü içinde hem ihracatçı hem ithalatçı var. Aynı şekilde küçük esnafın sorununa değinse, içinde Carrefour da var. Bu kesimlerin hepsinin menfaati birbirinden farklı” dedi.

Gerçek sivil toplum olmalı
TOBB’un “gerçek sivil toplum örgütlerinin gelişmesini engellediğini” öne süren Dalgakıran, şöyle konuştu: “TOBB ile ilgili bir çalışma başlattık. Yakın zamanda İstanbul Sanayi Odası toplantılarında dile getirmeye başlayacağım. Konuyu Sanayi Bakanlığı’na da sunduk. Türkiye’deki 12 sanayi odası, ‘Sanayi Odaları Birliği’ni kurmalı. Esnaf ve sanatkarların da ayrı bir Odalar Birliği kurması gerekir. TOBB da sembolik yapıya dönüşmeli, sadece hukuk sistemi ve demokrasi gibi konuları tartışmaya açmalı.”

Büyük para
TOBB’un üyelerinden zorunlu aidat topladığını anımsatan Adnan Dalgakıran, şunları dile getirdi: “Bankalarda 1 milyar doların üzerinde parası olduğu belirtiliyor. Bu kadar büyük paraların üzerine oturabilir bir yapıdan çıkarmalıyız. Yapının değişimiyle; sanayi odaları ve ticaret odaları; ‘mecburi üyelik’ ve ‘zorunlu aidat’ sisteminin olmadığı, ayrı birlik altında toplanabilir. Bunu yapabilirsek, gerçek STK’ların örgütlenmesi ve oluşmasını sağlarız.”

Kimse kızmasın
KOBİ’lerle büyük kuruluşların menfaatinin birbirinden farklı olduğuna dikkat çeken Adnan Dalgakıran, Türkiye’deki 40 bin ihracatçının ortak menfaatler için bir arada olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti: “Bu bir yürüyüş. Hepimiz daha büyük bir demokrasiye yürüyelim. Ama bunu sadece tepeden yapmamız mümkün değil. STK’ları güçlü olmayan bir Türkiye, daha güzel demokrasiye geçişte zorlanır. TOBB’un ciddi dönüşüme ihtiyacı var. Bunlar bizim fikrimiz. Kimse bize kızmamalı. Bu fikri paylaşalım. Bu dönüşüm aşama aşama olmalı. Yarın hemen ‘mecburi üyelik’ kalksın demiyoruz.”

TOKİ fabrika yapıp 10 yıl vadeli olarak satsın

KATMA değeri yüksek olan ürünlerin Türkiye’de üretilmesini destekleyen bir çalışma başlattıklarını da açıklayan Adnan Dalgakıran, “Bugün Gebze’deki 13 organize sanayi bölgesindeki (OSB) arazilerin çok büyük kısmı kullanılmıyor. Araziler zamanında tahsis edilmiş ama, o arazileri alanlar yatırım yapmamış. Yatırım çekmek için yurt dışında başarılı olan örneklere bakmalıyız” dedi ve şu öneriyi getirdi: “Bu OSB arazilerine TOKİ bina yapsın. Yatırımcılar sadece fabrika yatırımını yapsın. Yoksa, 100 milyon dolarlık bir bütçeyle yatırım yapmak istediğinizde 25-30 milyon dolar araziye, ondan daha fazlası inşaata gidiyor. Arazi devletin kalsın, TOKİ binayı yapsın, yatırımcı fabrika yatırımını yapsın. Yatırım yapanlara 3 yılı geri ödemesiz 10 yılda ödemek üzere imkan sağlansın.”

Düşük döviz kuru da, yüksek kur da zararlı

MERKEZ Bankası’nın döviz kurları ve faizlere ilişkin açıklamaları doğrultusunda yeni bir çalışma başlattıklarını ifade eden Adnan Dalgakıran, kurların inişi ve çıkışında ithalatçılar ve ihracatçıların ayrı ayrı fayda ve zarar gördüklerini belirtti. Kurların yüksek olmasının da, düşük olmasının da bir maliyeti olduğunu aktaran Dalgakıran, doları 1.60 TL, Euro’yu ise 2.10 TL baz alarak bir araştırma yapacaklarını kaydetti.

Cari açık fay hattı gibi, birikince patlar

TÜRKİYE’de yıllardır tartışılan ‘cari açık’ konusunda ise Adnan Dalgakıran, “Bu yıl da son 6 ayda 22.5 milyar dolar cari açık verdik. Bunun yanı sıra 28 milyar dolar ‘sıcak para’nın giriş yaptı. Bu paranın sadece 2.5 milyar doları doğrudan yatırım amaçlı. Geri kalanı borsa, tahvil gibi alanlara geldi. Yılda neredeyse 40 milyar doların üzerinde sıcak para girişi oluyor. Dolayısıyla cari açık sıcak para ile finanse ediliyor” dedi. Cari açığın bu yolla finanse edilmesini fay hattına benzeten Dalgakıran, “Türkiye’de tüm ekonomik krizlerin temelinde cari açığın yatıyor. Cari açık zaman içerisinde 80 milyar dolara kadar çıkabilecek ve tıpkı fay hattında biriken enerji gibi, bir anda patlayıverecek” diye konuştu.

Makinede 10 milyar dolarlık açık var

MAKİNE sektörünün 25 milyar dolarlık ithalatına karşılık 10 milyar dolar ihracatı olduğuna dikkat çeken Adnan Dalgakıran, “25 milyar dolarlık ithalatın 17 milyar doları, Türkiye’de zaten üretilen makinelere gidiyor. Bu 17 milyar dolarlık gereksiz ithalatın yerine 10 milyar dolarlık kısmını içeriye döndürebilirsek, cari açığımızdan bu rakam düşebiliriz. Şu sıralar en önemli gündem maddelerimizden biri bu” dedi. Dalgakıran, Makine Tanıtım Grubu’nun ‘Tıkır tıkır’ sloganlı tanıtım kampanyasına yaklaşık 2.5 milyon TL harcadığını bildirdi.
Hürriyet