Kira

Dünyada kira sözleşmesini 1 yıl yapıp 12 yıl uzatan, davasıyla 17 yıl uzatan başka ülke var mı?

Avukat Dursun Küçük, "Dünyadaki iki yüz küsur ülke arasında kira sözleşmesini 1 yıl yapıp 12 yıl uzatan, davasıyla 17 yıl uzatan başka ülke var mı?" dedi ve 13 maddede ev sahibi-kiracı sorunlarını açıkladı. İşte o açıklama...

Haziran 2022 tarihinde yürürlüğe alınan konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı nedeniyle pek çok konut sahibi, düşük kalan kira bedelleri sebebiyle mağdur oldu. Mağdur ev sahipleri, yüzde 25 zam sınırlaması sebebiyle karşı karşıya kaldıkları mağduriyetler ile ilgili çözüm beklerken, uzman isimler de konuyla ilgili sık sık açıklamalarda bulunuyor. 

Avukat, arabulucu Dursun Küçük, https://x.com/avdursunkucuk resmi X sosyal medya hesabından kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıkları ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Dursun Küçük, söz konusu paylaşımında "Başka bir açıdan bakalım; 

1. dünyadaki iki yüz küsur ülke arasında kira sözleşmesini 1 yıl yapıp 12 yıl uzatan, davasıyla 17 yıl uzatan başka ülke var mı?

2. Modern hukuk düzeninde bu yasa ve yaşananlar mülkiyet hakkının ihlali değil mi? (Kira artış oranı kısıtlı, sözleşmeyi iraden dışında öngörülemez süre uzatma)

3. En ucuz otopark ücretinin (6m2) saatinin 70 TL olduğu ülkede 100 m2 ev için, makul günlük/saatlik kira miktarı sizce nedir?

4. Kıytırık/mıytırık malın sahibine kıytırık malına erişim hakkını niye sürekli olarak kısıtlıyoruz?

5. Doğru olan kiracının dilediğince kalmasıysa kiracının kamu olduğu sözleşmelerde kaymakamlık eliyle süre bitiminde tahliye hakkı niye var? Bir tane evi olan vatandaş yüzbinlerde taşınmazı olan idareden daha mı güçlü?

6. Güya kiracıyı koruma kanunu diye adlandırdığımız 70 yıldır yürürlükte kanun hangi barınma sorununu çözdü? Sorun çözme denilen şey niye diğerini mağdur etme üzerine kurulu?

7. Bir mal veya hizmeti kamusal niteliği olmayan kişinin herhangi bir illegal faaliyet, hile hurda vs olmadan daha yüksek gelir ile sunmak istemesi en normal olan şey değil mi? Ahlaksız bir şey gibi sunulmasından biz hukukçular dahi rahatsız olmuyorsak kim olacak?

8. Ne kadar yüksek kira o kadar vergi değil mi? Devlet yol, su, elektrik, köprü, konut yapsın işte.

9. Yılda yaklaşık 1,25 Milyon konut satılıyor. %4 tapu harcı alınıyor. 

Sadece bu harç bile ülkenin tüm barınma sorununu 10 yılda çözmüyor mu? Konut yapılırken malzemeye, satılırken ödenen KDV, gelir vergisi, işçilik primleri vs saymıyorum. Onlar yüce devletimizin olsun.

10. Türkiye yaklaşık 38,5 Milyon konut var. Her birinden %0,1 ila %0,6 arası emlak vergisi alınıyor her yol. Tapu harcıyla çözemediğin sorun varsa emlak vergisiyle çözülemez mi? Amaç yeter ki çözmek olsun.

11. Çarpıcı olsun diye bir hukukçuya misal veriyorum son olarak. Cinayet, uyuşturucu, tecavüz, darbe yapanı bile 17 yıl içerde tutmuyor ama af, ama denetimli serbestlik ama infaz rejimi diye tahliye ediyoruz ama evi tahliye edemiyoruz. Makul mü? 

12. Halkın konuta ihtiyacı varsa devlet istediği evi/evleri rayicinden kamulaştırsın. Parası mı yok? Benim/sizin/başkasının malına güvenip racon kesip, popülist söylemler üretmesin.

13. Devletin TOKİ’si, emlak konutu var. Emlak konut uzak ara en karlı şirketlerden biri. Bunca yüksek ücretli ve gereksiz personel maliyetine rağmen. Bir ev/arsa fiyatlarını kıyaslamayı deneyin.  

13 sebep yazdım bir tanesi bile enflasyon değil. 100 tane daha sayarım.

Ezcümle, olması gereken ‘arsa/bağ benim belletirim, kıytırık/mıytırık ev benim ister elletir ister belletirim’ değil mi?" ifadelerine yer verdi.

Pek ev sahipleri ve kiracılar bu durum ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Kemerburgaz Bahçeşehir Üniversitesi Future Kampüsü binalarının yerine lüks konut projesi geliyor!

Başkentte 1 adet villa ile Bandırma'daki 2 arsa satılıyor! Ev ve arsa arayanlar dikkat! 

Büyük deprem için süre azaldı mı? En yıkıcı depremler hep Marmara'da! Deprem uzmanından uyarılar bir bir geldi!