12 / 11 / 2024

Adnan Menderes Havalimanı, en çevreci havalimanı seçildi

Adnan Menderes Havalimanı, en çevreci havalimanı seçildi

İzmir Adnan Menderes Havalimanı, "Yılın Çevreci Havalimanı" ödülüne değer görüldü




TAV  İzmir  Adnan Menderes Havalimanı Genel Müdürü Erkan Balcı, bu yılın 9 ayında havalimanında 350 ton geri dönüşümlü atığı ekonomiye kazandırarak, 1300 tona yakın karbondioksit gazının doğaya salınımını engellediklerini bildirdi.

Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın, Katar'ın başkenti Doha'daki Uluslararası Havacılık Zirvesi'nde, "Yılın Çevreci Havalimanı" ödülüne değer görüldüğünü ifade etti.

Bu ödülün alınmasında göz önünde bulundurulan altyapıların daha önceden hazırlanmış olması gerektiğini belirten Balcı, Kyoto Protokolü çerçevesinde belirlenen "sera gazlarının doğaya salınmasının engellenmesi" amacıyla Avrupa Uluslararası Havacılık Konseyi tarafından (ACI Europe) yeni başlatılan "Havalimanı Karbon Akreditasyonu" programına alınması ödülünün, Doha'daki başarıyla ilgili olarak verildiğini söyledi.

Türkiye'de ilk, dünyadaysa ikinci havalimanı olduklarını ifade eden Balcı, şöyle devam etti:

"Bu ödüllerin verilmesinde bir çok kriter göz önünde bulunduruluyor. En önemli kriter atık yönetimi. Biz bunu erken başlattık. Gerek personel sayısı, gerekse yolcu sayısı itibariyle her gün tonlarca atık çıkıyor. Bunların yeniden değerlendirilmesi, tehlikeli atıkların bertaraf edilmesi, geri dönüşümlü olarak ekonomiye yeniden kazandırılması bizim öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Belediyeyle işbirliğinde yürüttüğümüz çalışmalarımız var. Tıbbi atık, pil, toner ve kartuş atıklarını ayrı ayrı elimine ediyoruz. Geri dönüşümlü olan kağıt, plastik, cam ve naylonu ayrı toplayıp, ayrıştırarak belediyeye teslim ediyoruz. Belediye bunları geri dönüşümle ekonomiye kazandırıyor. 2009 yılının 9 ayında 350 ton geri dönüşümlü atığı ekonomiye kazandırdık. Sadece evsel atıklar değil, su atığı da bizim için önemli. Adnan Menderes Havalimanı sınırları içinde bizim işlettiğimiz su arıtma tesisimiz var. Bu sular kanalizasyona verilmeden önce kendi sistemimizde arıtılıyor, sonra kanalizasyona veriliyor. Bunlar günü gününe kontrol ediliyor. Değerlerin tutturulması için her gün denetlemeler yapıyoruz."

"3 BİN 300 AĞACIN KESİLMESİNİ ENGELLEDİK"
Balcı, atık yönetiminin dışında doğaya salınan karbondioksit gazının miktarının azaltılması kriterine bakıldığını bildirdi. Bu kriterin tutturulmasında tasarruf projelerinin önemine değinen Balcı, bunun havalimanında kullanılan araçlar, elektrik, havalandırma, ısıtma sistemlerinin sarfiyatı ve kullanılan sudan yapılacak tasarrufla doğru orantılı olduğunu söyledi.

Havalimanında elektrik, su ve doğal gazdan ne kadar tasarruf yapılırsa, o kadar karbondioksit gazının salınımının engelleneceğini belirten Balcı, "Başlattığımız çalışmalar doğrultusunda, bu yılın 9 ayında 1,5 milyon kilovat saat elektrik, 150 bin metreküp doğal gaz tasarrufu yaptık. Bunların tümünü bir araya getirdiğimizde 1300 tona yakın karbondioksit gazının salınımını engelledik. Bu da kabaca 3 bin 300 ağacın kesilmesinin önlenmesine tekabül ediyor" dedi.

-YEŞİL TERMİNAL KONSEPTİ-
Koyoto Protokolü çerçevesinde karbondioksit gazının doğaya salınımının engellenmesine yönelik uygulamaların TAV havalimanlarının ortak hedefi olduğunu kaydeden Balcı, şunları kaydetti:

"İzmir Adnan Menderes Havalimanı olarak bunu en kolay bizim uygulayacağımıza karar verildi ve pilot terminal olarak biz başladık. TAV'ın işlettiği diğer havalimanları olarak İstanbul Atatürk,  Ankara  Esenboğa ve açıldığında Alanya Gazi Paşa havalimanlarında da bu uygulamaların geçerli olması için çalışmalar başlatıldı. Zaten çevreci havalimanları konusunda yaptırımlar artarak devam edecek. Bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün de ciddi çalışmaları var. 'Yeşil terminal' konseptiyle bir yönetmelik çıkarıldı. TAV olarak bu yönetmeliğe uygun hareket ederek bu konseptin istediği kriterleri yerine getireceğiz."
AA


Geri Dön