28 / 04 / 2024

AFAD 15 ilçeyi 'en riskli' diyerek açıkladı! Büyük İstanbul depreminde en riskli ilçeler hangileri?

AFAD 15 ilçeyi 'en riskli' diyerek açıkladı! Büyük İstanbul depreminde en riskli ilçeler hangileri?

Gemlik'teki 5.1'lik depremin ardından 'Büyük İstanbul depreminin öncüsü mü?' konusu tartışılırken, İstanbul'un riskli bölgeleri de araştırılmaya başlandı. Peki büyük İstanbul depreminde en riskli ilçeler hangileri?



Geçtiğimiz gün Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem İstanbullular başta olmak üzere, Marmara Bölgesinde yaşayan herkesi tedirgin etti. Söz konusu deprem İstanbul ve Bursa'nın yanı sıra çevre şehirlerde de hissedildi. 

Gemlik'teki 5.1'lik depremin ardından 'Büyük İstanbul depreminin öncüsü mü?' konusu tartışılırken, İstanbullular da hangi ilçenin sağlam hangi ilçenin riskli olduğunu araştırmaya başladı. 

AFAD 15 ilçeyi en riskli diyerek açıkladı! Büyük İstanbul depreminde en riskli ilçeler hangileri?

16 milyondan fazla nüfusu olan megakent, Marmara Denizi'nin kuzey kıyısında yer alıyor ve 7'den büyük bir depremi bekliyor. 

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; İstanbul'un Avrupa Yakası'nda 25 ilçe yer alıyor. Bu ilçelerin deprem riski merak ediliyor. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından geçtiğimiz aylarda  İstanbul'da beklenen deprem için en riskli 15 ilçe tek tek açıklanmıştı. 

AFAD 15 ilçeyi en riskli diyerek açıkladı! Büyük İstanbul depreminde en riskli ilçeler hangileri?

NTV'de yer alan habere göre; söz konusu ilçelerin zemin sıvılaşması riskine göre belirlendiğine ve bu 15 ilçede hiçbir şekilde bina yapılmaz diye bir şey söylenemeyeceğine dikkat çekildi. 

AFAD'ın zemin sıvılaşması riskine göre açıkladığı liste şu şekilde: 

  1. Bakırköy, 
  2. Bahçelievler, 
  3. Küçükçekmece, 
  4. Esenler, 
  5. Başakşehir, 
  6. Esenyurt, 
  7. Avcılar, 
  8. Beylikdüzü, 
  9. Büyükçekmece, 
  10. Tuzla, 
  11. Pendik, 
  12. Maltepe, 
  13. Sultanbeyli, 
  14. Üsküdar, 
  15. Fatih.

AFAD 15 ilçeyi en riskli diyerek açıkladı! Büyük İstanbul depreminde en riskli ilçeler hangileri?

Ayrıca, yine geçtiğimiz aylarda AFAD'ın İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı’na (İRAP) göre olası büyük bir depremde İstanbul’u bekleyen tehlikeler de tek tek açıklandı.

Söz konusu verilerde, büyük depremin İstanbul’un tüm ilçeleri için yüksek risk oluşturduğunun altı çizildi. 

Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçelerinin depremden yoğun etkilenmelerinin sebepleri de faya yakınlık, yapı stoğu taşıyıcı sistem özelliklerinin yetersizliği, zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması şeklinde açıklandı.

Raporda ayrıca İstanbul çerçevesindeki pek çok ilçede kurumlar özelinde ortalama risk puanının yüksek olduğu aktarıldı ve "Güney kıyı şeridindeki ilçelerin (Avcılar, Bakırköy, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Maltepe, Silivri, Tuzla ve Zeytinburnu) özellikle aktif fay hatlarına yakın olması sebebi ile artan deprem tehlikesinin zarar verebilirliğinden dolayı risk puanlarında artış oldu. 

Beklenen büyük Marmara depreminde Adalar ve Avrupa yakasının iç kısımlarının bina hasarlarının en yoğun olacağı bölgeler olması bekleniyor. 

İnşaat malzemelerindeki artış iç mimarlık hizmetlerini de etkiledi!

Altın fiyatları baş döndürüyor! Altın yatırımcıları acilen baksın! 6 Aralık 2023 Çarşamba canlı altın fiyatları

Bakan Özhaseki: İstanbul'da 600 bin konut çok riskli!


 


Geri Dön