Bakan Özhaseki: İstanbul'da 600 bin konut çok riskli!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki yaptığı açıklamada İstanbul'da 6 milyon civarında konut, 1,5 milyon civarında da iş yeri bulunduğunu dile getirerek, yaklaşık olarak 600 bin konutun riskli olduğunu belirtti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi İkizce Mahallesi'ndeki Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın yapımı süren deprem konutları alanında önemli değerlendirmeler yaptı.
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, fay hatlarına yakın konutların yapılmaması gerektiğini kaydetti.
“600 BİN KONUT ÇOK RİSKLİ GÖRÜNÜYOR”
Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre Türkiye'de depremlerin senelerdir olduğunu ve devam edebileceğini kaydeden Bakan Özhaseki, şunları dile getirdi: "(Fay hatları) Aşağıda müthiş bir güç var. Söz konusu bu güç hepimizin gücünün çok üstünde onunla savaşamayız. Onu bilmek, ona uygun biçimde hareket etmek ve ona uyum içinde yaşamımızı sürdürmek. Bugün tespitlere göre mega kent İstanbul'da 6 milyon civarında konut, 1,5 milyon civarında da iş yeri var. Bunun içinde de 600 bin kadar konut çok riskli görünüyor ve bir an önce değişmesi, dönüşmesi gerekli. Bunun yapılması için elzem olan tek şey, kentsel dönüşüm. Şu ana kadar dünyada dönüşüm dışında başka hiç bir formül bulunamamış. Bunun içinde bir kaç aydır büyük çaba içerisindeyiz."
Yaptğı açıklamada bugün Malatya'daki çalışmaları incelemek adına kente geldiklerine değinen Bakan Özhaseki, çalışmaları takip etmenin önemli olduğunu kaydetti.
"YERİNDE DÖNÜŞÜME 250 BİN CİVARINDA MÜRACAAT VAR"
Açıklamasında son zamanlarda sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Bakan Özhaseki, şöyle konuştu: "Yerinde dönüşüme 250 bin civarında müracaat var. Ruhsatları almış olup inşaatlara başlayanlar var. Köy evlerimize de başlıyoruz. Deprem şurasında hocalarımızın almış olduğu güzel bir karar var, 'çelikten yapı yapın' dediler. Yığma yapıları bırakın, çelik bir karkas koyun temeli o olsun araları da doldurun. Taş yünü dediğimiz bir malzememiz var. Şu an için inşaatlar başladı. Aralara taş yünü 10 santimetre, içeri tarafa da alçıpanlar konuluyor. Şu anda yeni başladık. 51 bin civarında ihale gerçekleştireceğiz ve 6 ay gibi zamanda tüm köylerde teslim edeceğiz. Kış günü bile aynı biçimde vidalanıyor ve oturuma hazır duruma getiriliyor. 100-110 santimetre de su basmanı yapıyoruz konutun içine su gelmesin diye. Depremden herhangi bir biçimde etkilenmesi söz konusu olmaz, yıkılması da söz konusu olmaz. Bütün köylerimizde bunları yapıp 6 içinde, dışarıda vatandaş bırakmadan teslim etmiş olacağız."
Türk inşaat şirketlerinin konut projelerinde en gözde pazarı ABD!