02 / 05 / 2024

Afet sigortaları kanun tasarısı yenilendi!

Afet sigortaları kanun tasarısı yenilendi!

Aralarında hükümsüz sayılan Afet Sigortaları Kanunu Tasarısı'nın da bulunduğu kadük olan 4 yasa tasarını yenilendi



Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasını da öngören düzenlemelerin bulunduğu kadük olan 4 tasarı
 yenilendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla TBMM Başkanlığına gönderilen yazıda, hükümsüz sayılan Afet Sigortaları Kanunu Tasarısı, Ereğli Havzai Fahmiyesi Maden Amelesinin Hukukuna Müteallik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı ve Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın yenilenmesinin, Bakanlar Kurulunca uygun görüldüğü bildirildi.

İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı, insan haklarını korumak ve geliştirmek amacıyla çalışmalar yapmak üzere, Türkiye İnsan Hakları Kurumunun kurulması ile teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin esasları düzenliyor.

Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ise kolluk görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçlarla ilgili komisyon kurulmasını öngörüyor. Komisyon, İçişleri Bakanlığı bünyesinde "sürekli kurul" olarak görev yapacak. İdari mercilerce yürütülen ceza ve disiplin işlemleriyle ilgili bilgilerin kaydedilmesi amacıyla merkezi kayıt sistemi kurulacak. Ceza soruşturması ve kovuşturmalar, rütbe yükselmesine engel olmayacak, ancak devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı suç işleyenler ile casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma suçlarından yargılananların rütbe terfileri ertelenecek.

Afet Sigortaları Kanunu Tasarısı, binalarda deprem sonucu meydana gelebilecek maddi zararların karşılanmasını teminen yaptırılacak zorunlu deprem sigortası ile sigorta şirketlerince teminat verilemeyen veya teminat verilmesinde güçlükler bulunan çeşitli afetler ve riskler sonucu meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesini için sunulacak sigorta ve reasürans teminatlarına ilişkin usul ve esasları belirliyor.

AA


Geri Dön