29 / 04 / 2024

Afganistan'da kaçırılan Türk inşaatçılar yaşadıklarını anlattı!

Afganistan'da kaçırılan Türk inşaatçılar yaşadıklarını anlattı!

Afganistan'da inşaat firmasında çalışırken kaçırılan 4 Türk tekniker uzun bir esaretten sonra serbest bırakıldı. 4 Türk'ten uzun süredir hiç haber alınamıyordu tekniker Metin Ok, 'Her gün infaz videoları izletiyorlardı' diye konuştu



Afganistan'da inşaat firmasında çalışırken kaçırılan 4 Türk tekniker uzun bir esaretten sonra serbest bırakıldı. 4 Türk'ten uzun süredir hiç haber alınamıyordu tekniker Metin Ok, 'Her gün infaz videoları izletiyorlardı. Her an ölüm emrimizin verilmesini bekliyorduk' dedi

Afganistan'da bir inşaat şirketinde çalışırken 8 ay önce Taliban tarafından kaçırılan ve önceki gün serbest bırakılan Metin Ok, 'Bize esirlerin infaz ediliş videolarını izlettirdiler. Her gün ölüm emrimizin verilmesini bekledik' dedi. Bir Türk inşaat firmasının Afganistan'ın Paktia vilayetindeki sınır karakolu inşaatı şantiyesine giden 4 Türk inşaat teknikeri, 26 Aralık 2010'ta Taliban militanları tarafından kaçırıldı. Taliban militanları, yaklaşık 3 yıldır Afganistan'da çalışan inşaat teknikerleri İsmail Sağlam, Metin Ok, İmam Atlı ve Cafer Ferhat'ın ellerini ve gözlerini bağlayarak bilinmeyen bir yere götürdü. O günden beri inşaat teknikerlerinden bir haber alınamadı.

DAVUTOĞLU'NDAN MÜJDE
 
Kendileri için herhangi bir fidye ödemesi yapılmayan 4 Türk inşaat teknikeri önceki gün Uluslararası Kızılhaç Komitesi Gazni Ofisi'nden bir yetkiliye Paktiya vilayetinde teslim edildi. Kabil Büyükelçiliği'ne getirilen inşaat teknikerlerinin ailesiyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da görüşerek müjdeyi verdi. 8 ay boyunca Taliban'ın elinde esir kalan Diyarbakırlı inşaat teknikeri Metin Ok, yaşadıkları dehşeti SABAH'a anlattı. Türk ve Müslüman oldukları için kendilerine iyi davranıldığını belirten Ok, Ramazan Bayramı hediyesi olarak serbest bırakıldıklarını söyledi. Metin Ok, 'Esir olan kendi militanlarıyla takas etmek için bizi kaçırdılar. Gözlerimizi ve ellerimizi bağlayıp dağa çıkardılar. Daha sonra şehir merkezinde bir yere geldik. Hepimizi küçük bir odada tuttular. Bize işkence yapmadılar, günde iki kez yemek verdiler' dedi. Kaçıranların önce Müslüman olduklarına inanmadıklarını belirten Metin Ok, 'Kuran okuyup namaz kıldığımız görünce ikna oldular' diye konuştu.

İNFAZ VİDEOLARI

Taliban eylemcilerinin daha önce gerçekleştirdikleri esir infazlarına dair video görüntüsü izlettiklerini belirten Ok, 'Her an ölümle burun burunaydık. Her gün ölüm emrimizin verilmesini bekledik. Müslüman olduğumuz için bayram hediyesi olarak bizi serbest bıraktılar' dedi. Ok, bir daha dönmeyi düşünmediklerini çünkü Taliban eylemcilerinin bir daha yakalanmaları halinde öldürme emri aldığını söyledi. Büyükelçilikte işlemlerinin tamamlanmasının ardından 4 inşaat teknikeri Türkiye'ye gönderilecek. Metin Ok, kaçırıldıktan kısa bir süre sonra bir kez aileleriyle görüşmelerine izin verildiğini anlattı. Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'nde aileleriyle telefonla görüşen 4 tekniker, aylar sonra yakınlarının sesini duyunca duygusal anlar yaşadı.
Sabah/Hasan AY


Geri Dön