06 / 05 / 2024

Afyonkarahisar İl Yatırımları Değerlendirme Toplantısı gerçekleşti!

Afyonkarahisar İl Yatırımları Değerlendirme Toplantısı gerçekleşti!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu:"Dünyanın en son teknolojisi, bunu ilk defa Afyonkarahisar'a kurmanın mutluluğunu yaşadık. Şu anda atık sular son derece güzel bir şekilde arıtılıyor"




Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bizim çevreye yatırdığımız her 1 liradan, çöp olsun, atık su olsun, Sağlık Bakanlığı hastane masraflarından 10 misli tasarruf sağlıyor" dedi.


Bakan Eroğlu, termal bir otelde düzenlenen "Afyonkarahisar İl Yatırımları Değerlendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, kente her geldiğinde ayrı bir mutluluk duyduğunu ve ayrılırken de pozitif enerjiyle Ankara'ya döndüğünü söyledi. Afyonkarahisar'da 11 yılda çok büyük yatırımlar yapıldığına dikkati çeken Eroğlu, kentin nüfusunun şu anda 703 bin olduğunu ancak gelecek zamanlarda Afyonkarahisar'ın büyükşehir adayı olmaya namzet bir kent olduğunu bildirdi. Bunun için de hazırlık yaptıklarını anlatan Eroğlu, yapılanların ortada olduğunu, ulaşım, eğitim, sağlık turizmi, sanayi ve alt yapıda büyük yatırımlara imza attıklarını belirtti. 


Sulama olmadan yeteri kadar verim almanın mümkün olmayacağını ve bu yüzden de sulamaya çok büyük önem verdiklerini vurgulayan Eroğlu, baraj ve gölet yapmak için büyük gayret gösterdiklerini dile getirdi.


Çok sayıda baraj inşa edildiğini aktaran Eroğlu, şöyle konuştu:


"Geçmişte yapılan baraj sayısı bir elin parmakları kadar değildi. Büyük düşünmek, azim ve gayretle çalışmak, işin anahtarı. Türkiye'de büyük bir seferberlik başlatalım istedik. 'Bin günde bin gölet' projesi yapalım diye arkadaşlarla konuşurken bütün ekip 'bunu başaracağız' dedi. 25 bölgemiz var, hepsi de söz verdi. Hakikaten bundan en büyük hisseyi de Afyonkarahisar aldı. 71 baraj, gölet ve sulama tesisi ile Afyonkarahisar kazanıyor. Şu anda 21 adedini bitirdik. Devlet Su İşleri (DSİ) Isparta Bölge Müdürümüz de burada. Bu işin öncesinde ilk 3'e giren bölgeye ödül vereceğimizi söyledik. Şu anda DSİ Isparta Bölge Müdürlüğü 1. gözüküyor. Onu da tebrik ediyoruz."


 


- Her şehre "Akarçay" gibi tesisler yapılacak


 


Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın seçim vaatleri arasında bulunan "Akarçay" projesini de anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:


"Başkanımız, bana sormadan seçim döneminde böyle bir proje yapacağım demiş. Biz orayı bu şekle getirebilmek için Akarçay'ın iki kenarına da toplamda 51 kilometre kazık çakarak bu hale getirdik. Başkanımız söz verdiği için sözü yerine gelsin diye mecburen onu yapmak durumunda kaldık. Bütün şehirler, 'Afyonkarahisar'daki gibi bir imkan istiyoruz' diye art ardına talepte bulunuyor. İnşallah yapacağız. Şimdi Bingöl'de başladık. Diğer şehirlere de böyle tesisler yapacağız."


Afyonkarahisar'da çok taşkın olduğunu ve taşkınlarla mücadele için bir seferberlik yaptıklarını anlatan Eroğlu, "Ne kadar dere varsa bunların tamamını ıslah edelim istedik. 109 deremizi ıslah ettik. Taşkınlarda zarar görünmüyor artık. Eksik varsa tamamlarız. Dereleri ıslah ederken, estetik olacak diye talimat verdim. Eskiden 'ekonomik, emniyet ve estetik olsun' deniliyordu. Biz şimdi öncelikle estetik olsun diyoruz. Bunu bütün belediye başkanı ve kaymakamlara söylüyorum, zarif olmayanı varsa söyleyin bunu düzeltmekle mükellefiz" ifadelerini kullandı.


 


- "Dünyanın en son teknolojisini Afyonkarahisar'a kurmanın mutluluğunu yaşadık"


 


Çevre konusunda Afyonkarahisar'ın eskiden çok geri notada olduğunu belirten Eroğlu, bütün atık suların Akarçay, Eber ve Akşehir Gölü'nü kirlettiğini vurguladı. En çok şikayetin çöpler olduğunu ve arazilere yayılan poşetlerden geldiğine değinen Eroğlu, şöyle devam etti:


"Afyonkarahisar'a çok modern, son 15 yılın teknolojisini kazandırdık. Ben, bizzat projesini gerçekleştiren birisi olarak, her yerde Afyonkarahisar'daki muhteşem ileri biyolojik atık su arıtma tesisini örnek gösterdim. Dünyanın en son teknolojisi, bunu ilk defa Afyonkarahisar'a kurmanın mutluluğunu yaşadık. Şu anda atık sular son derece güzel bir şekilde arıtılıyor. Yeni bir proje başlatıyoruz, burada arıtılan suyla, sulama yapmak için bir çalışma yapıyoruz. Afyonkaarahisar'ı da pilot il olarak el aldık. İnşallah bu suları sulama suyu olarak ele alacağız."


Salgın hastalıkların tamamının sudan geçtiğine işaret eden Eroğlu, "Eğer içme suyunu doğru düzgün veremezseniz, atık suları arıtmazsanız, çöpleri toplamazsanız salgın hastalıklar bunlardan gelir. Biz bu tesisleri yaptıktan sonra, hem katı atık bertaraf tesisi hem de atık su tesisleri yapıldıktan sonra, çocuklarda enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere büyüklerdeki hastalıklarda da muazzam bir düşüş olmuştur. Sağlıkçılarımız bunu araştırsınlar. Bizim çevreye yatırdığımız her 1 liradan, çöp olsun, atık su olsun, Sağlık Bakanlığı hastane masraflarından 10 misli tasarruf sağlıyor" diye konuştu.


Ağaçlandırmada çok büyük bir seferberlik yaptıklarını hatırlatan Eroğlu, şunları bildirdi:


"Dünyada çok kısa sürede, neredeyse ormanlık alanını yüzde 100 artıran nadir illerden birisi Afyonkarahisar'dır. Afyonkarahisar'ın yeşil alanı yüzde 14'ten yüzde 23'e çıktı. Kısa zamanda yapıldı bu. Bunların faydası çok fazla, taşkınları önlüyor, sel baskınlarını önlüyor.  Her yerin yeşillendiğini görüyorsunuz. 100 bin adet leylak fidanı diktik. Vatandaşlarımız kahvehane köşelerinde vaktini harcamasın diye alım garantili fidanı Afyonkarahisar'dan başlattık. Süre doldu ama devam ettirdik. 4 yılda sırf alım garantili fidandan dolayı 22 milyon lira Afyonkarahisar'a destek vermişiz."


 


- "Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi'nin ilk defa Afyonkarahisar'da kurduk"


 


Türkiye'de ilk defa Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi'ni Afyonkarahisar'da kurduklarını bildiren Eroğlu, tamamlayıcı tıp için bir adım attıklarına değinerek "Afyonkarahisar, Türkiye'nin pek çok iklim bölgesinin kesişme noktasında bulunuyor. Türkiye'deki flöre-fauna varlığı kıta Avrupa'sından çok daha fazla. Afyonkarahisar nasıl ki kavşak noktası, iklimlerin de kesişim noktası. Şu anda biz yaklaşık 5 milyon lira harcadığımız Şifalı Bitkiler Merkezi'ni kurduk. Üniversitelerimizle birlikte çalışıyoruz, İş adalarımıza teklifimiz, gelin burada çok büyük ihracat potansiyeli var. İsteyen her iş adamına buradaki çalışmalar gösterilebilir. Afyonarahisar için büyük bir potansiyel var. Çin, yılda 100 milyar dolarlık şifalı bitki ihracatı yapıyor. Bizdeki zenginlik Çin'den daha fazla. O bakımdan gelin burayı ayağa kaldıralım" dedi. 


Bal ormanları kurulmadan önce Türkiye'deki bal üretiminin dünyada 5. sırada olduğunu ancak şimdi ise ikinci sıraya yükseldiğini açıklayan Eroğlu, ilk kez Afyonkarahisar'da başlatılan bal ormanlarından Türkiye'de 165 adet kurduklarını aktardı. 


Bakan Eroğlu, eğitimde, ulaşımda önemli yatırımlar yaptıklarına dikkati çekerek, Zafer Havaalanı'nı hayata geçirdiklerini ve kentteki otellerin doluluk oranının daha da artacağını, daha çok turist geleceğini belirtti.


Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yatırımlarına da değinen Eroğlu, çok sayıda okul, spor salonu, hastane, polis meslek okulu, yurtlar ve termal huzurevi yapıldığını, Afyonkarahisar'a bayramlarda toplam 105 müjde verdiklerini sözlerine ekledi. 


Programa, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, iş adamları, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.


Eroğlu, Afyonkarahisar programının ardından Ankara'ya döndü.


AA


Geri Dön