23 / 12 / 2024

Dış Cephe İş İskeleleri Değerlendirme Toplantısı gerçekleşti!

Dış Cephe İş İskeleleri Değerlendirme Toplantısı gerçekleşti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı organizasyonunda Ankara’da “Dış Cephe İş İskeleleri Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıya; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TSE, TOBB, İNTES, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği katıldı..



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı organizasyonunda; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü,  Türkiye Belediyeler Birliği, TOBB, İNTES, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği ve 100’e yakın çelik iskele üreticisinin katılımıyla Ankara’da “Dış Cephe İş İskeleleri Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin’in genel müdürlük faaliyetlerine dair kısa bir sunumu ile ardından devam etti.  Daha sonra ilgili Bakanlıklar tarafından yapılan dış cephe iş iskeleleri hakkında bilgilendirme amaçlı sunumları müteakip, dış cephe iş iskelelerine dair tebliğin 01.07.2015 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte yaşanabilecek gelişmeler değerlendirildi. Sektörde yaşanan sorunların ele alındığı ve kamu ile özel sektör temsilcileri arasında koordinasyon sağlanması kapsamında soru, görüş ve önerilerin dile getirildiği panel ile devam etti.


-İş kazalarının yüzde 34’ü yapı sektöründe meydana geliyor-

İnsan gücünün yoğun olarak kullanıldığı ve çalışanların maruz kaldığı riskler dikkate alındığında kaza oranlarının fazla olduğu sektörlerden biri yapı sektörü. Ülkemizdeki tüm iş kazalarının % 12 si, ölümle sonuçlanan iş kazalarının ise % 34’ü yapı iş yerlerinde meydana geliyor. İnşaat işlerindeki kazaların %38’i yüksekten düşme kaynaklı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapı sektöründe çalışanların maruz kaldığı riskleri azaltmak amacıyla dış cephe iş iskelelerine ilişkin yapılan düzenlemeyle; bina inşaatlarında kullanılacak dış cephe iş iskelelerinin projelerinin hazırlanması ve yapı ruhsatı alma aşamasında idaresine sunulması zorunlu kılındı.


İş iskelelerinin uygulama ve söküm dâhil tüm aşamalarının yüklenici, şantiye şefi, ruhsat vermeye yetkili idare ve yapı denetim kuruluşu ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarınca izlenebilmesi ve denetlenebilmesine olanak sağlandı.


İş iskelesi yüksekliğinin 13.50 metreyi aşması halinde iskelenin tamamının çelik bileşenlerden oluşması şartı getirilerek, zemin dâhil olmak üzere 4 katın üzerindeki yapılarda ahşap malzemenin iş iskelelerinde kullanılması engellendi. Ayrıca, Bakanlıkça ahşap iskeleler ilişkin standart çalışmalarının en geç nisan ayında tamamlanacağı bildirildi. Gelişi güzel kullanılan ahşap iskele uygulamalarına da son verileceği belirtildi.


Ülkemiz yapı sektöründe kullanılan iş iskelelerinin büyük kısmının çelik iskele olması gerçeği de dikkate alınarak aynı düzenlemeyle, TSE belgesine sahip iskelelerin kullanılması halinde, TSE belgeli iskelelerin projelerinin ruhsat eki olarak kabul edilmesi öngörülerek, TSE belgeli iş iskelelerinin kullanılması özendirildi.


Yapılan toplantıda gerek kamu gerekse özel sektör olmak üzere konunun tüm paydaşları yaşanılan gelişmelerden duydukları memnuniyetlerini ifade ettiler.


-Çelik üreticileri endişelerini ve çözüm önerilerini sundular-

Çelik iskele üreticileri TSE belgesi almak konusundaki birtakım eksikleri olduğunu, ancak en kısa sürede noksanlıkların tamamlanması için gayret içerisinde olduklarını belirterek, özellikle hâlihazırda belgesiz olan iş iskelesi malzeme stokunun değerlendirilmesi konusunda endişelerini ve buna ilişkin çözüm önerilerini sundular.


Konuyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: “Yayımladığımız tebliğ ile dış cephe iş iskelelerinden kaynaklanan kazaları asgariye indirmek, can kayıplarının önüne geçmek, iş iskelelerinde güvenli çalışma ortamını oluşturmak ve iş sağlığı ve güvenliğine katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.


Bakan Güllüce; tebliğin 01.07.2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesiyle birlikte, bu tarihten sonra yapı ruhsatına bağlanmış inşaatlarda TSE belgeli çelik iş iskelelerinin zorunlu olmasının ve kurulum-söküm dâhil tüm aşamaların bu çerçevede titizlikle izlenip denetlenmesinin iş sağlığı ve güvenliği açısından bir milat olacağını vurguladı.


Geri Dön