Abant'ta kentsel dönüşüm değerlendirme toplantısı yapıldı!
Maltepe Belediyesi'nin Bolu Abant'ta akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirdiği Kentsel Dönüşüm Değerlendirme Toplantısının açılışında konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Dayatan değil danışan bir belediye olacağız'' dedi.
Bu kapsamda kentsel dönüşümü halkın yararına gerçekleştirmek istiyoruz. Bu toplantılarla Maltepe'yi vatandaşlarımızın nasıl görmek istediğini ölçerek, onların ayağına gideceğiz ve halk buluşmalarında bu projelerimizi mutlaka onaylarına sunacağız" dedi.
Toplantıya Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç başta olmak üzere, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, SHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz, Plan ve Proje Müdürü Aliye Şengiil, Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürü Handan Kılıç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (IMP) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz, İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bilge İşık ve Yıd. Doç. Dr. Ayşe Sirel, Şehir Plancısı Faruk Göksu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr.
Engin Eyüboğlu, Başıbüyük kentsel dönüşüm projesini yürüten mimar Doğu Kaptan, Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Kentsel dönüşüm üzerine örnek projelerin incelendiği ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunulan "Maltepe Belediyesi Kentsel Dönüşüm Değerlendirme Toplantısı", iki oturum halinde yapıldı. Birinci oturumda, "Başıbüyük Kentsel Dönüşüm Projesi", "Gülsuyu-Giilensu Dönüşüm Projesi Projesi", "Yılı Mahallesi Kentsel Dö- geldiğimiz günden bu yana dayatan nüşüm Projesi", "Maltepe ve Küçük- değil, danışan bir belediye olacağız yalı Merkez Kentsel Dönüşüm Pro- dedik. Bu kapsamda kentsel dönüjesi" ve "Maltepe Uluslararası Fuar, şiimü halkın yararına gerçekleştirKongre ve Yaşam Merkezi M'Expo mek istiyoruz. Bunun için arama Center Fuar Projesi" ele alındı. İkinci konferansları düzenledik. Bu toplantı oturumdaysa, alanında uzman pro- da onun bir parçası. Bu toplantılarla fesörler tarafından "İstanbul kentsel Maltepe'yi vatandaşlarımızın nasıl dönüşüm projeleri ve uzlaşma yö- görmek istediğini ölçerek, onların netimi", "İstanbul'un dönüşüm coğ- ayağına gideceğiz ve halk buluşmarafyası", "Bir olgu olarak kentsel dö- larında bu projelerimizi mutlaka nüşüm", "İstanbul Kentsel Dönüşüm onaylarına sunacağız. Neyi, nasıl yaMaster Planı" ve "Kentsel dönüşüm pacağımızı danışarak planlayacağız, çalışmalarında mülkiyet sorunları" Her mahallenin kendine has sorunu konulu sunumlar yapıldı. var. Eğer biz sorunlu bölgelerimizde Moderatörlüğünü Sinan Çetiz uı bir model geliştirebilirsek bu, tüm yaptığı toplantının açılış konuşma- Türkiye'ye örnek olabilir. Esenkent'in smı yapan Başkan Ali Kılıç, "Göreve imar planları zaten onaylandı. İşte bu gaye ile tecrübelerini, emeklerini ve bilgilerini bizlerle paylaşmak üzere aramıza katılan sayın Karayalçın ve akademisyenlerimize teşekkür ediyorum" dedi.
"DİKMEN, MALTEPE'YE ÖRNEK OLABİLİR"
Kılıçtan sonra söz alan Murat Karayalçın ise, Kıhç'm çalışmalarından ötürü büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "Ankara Dikmen Vadisinde biz, bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmiştik. Bu proje Maltepe'ye de örnek olabilir. Başkanımız Kılıç halkına, 'Sizin onaylamadığınız hiçbir projeye onay vermeyeceğim' diye söz vermiş. Bu çok önemli bir şey. Ali Başkanı bu açıdan kutlamak gerekiyor. Gerekirse bölgelerde bir referandum ya da anket çalışması yapılarak halkın ne düşündüğü ölçülebilir. Yine kentsel dönüşümde ticari büyüklük de böylece hesaplanabilir" diye konuştu.
Toplantıda, dünya ve Türkiye ölçeğinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları, Maltepe'nin Küçükyalı, Yalı, Başıbüyük, Gülsuyu, Gülensu ve Esenkent mahallelerinde yapılan kentsel dönüşüm projeleriyle, halk odaklı kentsel dönüşüm anlayışı, şehir planlamacıları ve akademisyenler eşliğinde masaya yatırıldı.
Kent Yaşam