05 / 05 / 2024

Afyonkarahisar kentsel dönüşüm projesi iptal mi?

Afyonkarahisar kentsel dönüşüm projesi iptal mi?

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Mısri Camii etrafı ve Örenbağ bölgesindeki mahallelerde yapılması planlanan Kentsel Dönüşüm Projesinin son durumunu Yenigün'e anlatarak, iptal edildiği ile ilgili dedikodulara da açıklık getirdi.



Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Mısri Camii etrafı ve Örenbağ bölgesindeki mahallelerde yapılması planlanan Kentsel Dönüşüm Projesi Yenigün'e anlattı.  

 

DÖNÜŞÜMDE GELİNEN SON DURUM 

Afyonkarahisar'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli bölge ilan edilen iki bölgede kentsel dönüşüm uygulanacak. Kent merkezinde iki bölge Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edildi. M ısri Camii ve İmaret Cami çevresi olarak adlandırılan bölgelerde kentsel dönüşüm kapsamında yapılaşma yeniden sağlanacak. 


İki bölgede toplam 2198 bina kentsel dönüşüm dolayısıyla yıkılacak. Kentsel dönüşüm çalışmaları ile birlikte dönüşüm yapılacak alanlarda fiyatlar da ikiye katladı. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Yazı İşleri Müdürümüz Mustafa Dağhan'a yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler vererek 2 yıl içerisinde inşaatlara başlanabileceğini kaydetti. 


İHALEYİ ALAN FİRMA PROJE AŞAMASINA GELDİ

Başkan Çoban, "Biliyorsunuz Mısri Cami'nin etrafındaki mahallelerimiz ve Örenbağ'daki mahallelerimiz toplam 2 bölge 407 bin metrekarelik bir alana sahip. Biz bu bölgede 2011 yılında çalışmalarımızı başlattık. 2012 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla bu bölgede Kentsel Dönüşüm alanına alındı. Biz gerek anketler projeler sahada ki bina durumları binaların özellikleri, içinde yaşayanların beklentilerine ait tüm çalışmalarımızı tamamladık. İhaleyi alan firma şu an proje aşamasına geldi. Bu hafta da bize taslak projeleri getirdiler. Şu an imar komisyonumuz toplanacak. İmar müdürümüz, imar komisyonumuz, bizler bu planları inceleyeceğiz' dedi. 


EN ZOR AŞAMANIN YARISI GEÇİLEBİLDİ

"Eğer planlar bizim açımızdan uygulanabilir görünürse kabul edilecek" diyen Burhanettin Çoban, "Bu aşamadan sonra da vatandaşa tek tek bire bir pazarlıklar başlayacak, görüşmeler başlayacak. 

Bence en zor aşamalarının yarısı daha geçilebildi. Peki, zor olan ne diye soru sorulacak olursa bu bölgedeki evlerimiz genellikle 20 metre kare ile 100 metre kareye arasında binalar değişiyor. Ve bunlar da çok eski evler olduğu için genellikle bizim hukukta dip dede dediğimiz dip mirasçı dediğimiz kişi üzerine kayıtlı. Vatandaş yani dede vefat etmiş 70 sene önce. Şu an çocukları torunları burada yaşıyor. Ama onlar da çok değişik yerlerde yaşıyorlar. Mesela 30 metre karelik bir evin 30 tane mirasçısı var. Diyelim 10!nu Afyon'da, birisi İstanbul'da, birisi Erzurum'da, 2'si Amerika'da, 2'si Kanada'da. Yani böyle problemler var" diye konuştu. 


İNŞAAT ÇALIŞMALARI 2 YIL SONRA BAŞLAR

Başka bir problemin ise tapuda sahipsiz yerlerin olması olduğunu dile getiren Çoban, "Mesela tapuda; 'Mehmet karısı Hatice yazıyor.' Baba adı yok anne adı yok. Bu Mehmet karısı Hatice kim? Bu yaşıyor mu, yaşamıyor mu ki mutlaka yaşamıyordur. Yaşamıyorsa bunun mirasçıları kim. 

Bunların tek tek tespiti. Onların bulundukları bölgede adreslerinin tespiti. Bunlar çok ciddi zaman alacak. Bu yüzden sanıyorum en erken bana göre kentsel dönüşüm, inşaat çalışmaları en az 2 yıl sonra başlar diye tahmin ediyorum" ifadelerine yer verdi. 


VATANDAŞLARIN YÜZDE 70'l İSTİYOR

Bölgedeki evlerin metrekare olarak düşük ama 2 katlı 3 katlı evlerin farklı bir problem oluşturduğunu kaydeden Başkan Çoban, "Bunlarda karşımıza problem olarak gelecek ancak Afyon'da enteresan olan bir şey; ihaleyi alan firma sahada anket çalışması yaptığı zaman vatandaşlarımızın yüzde 70'i 'biz kentsel dönüşümü istiyoruz' cevabını verdi. Bu önemli bir rakam. Tabi istemeyenlere var, fikir beyan etmeyenlerde var. Ama yüzde 70 önemli bir rakam. Dolayısıyla en azından çoğunluğu mutlu edeceğiz gibi gözüküyor" dedi


BUNLAR DEDİKODUDAN İBARET!

Kentsel Dönüşümün iptal edildiği ile ilgili dedikodulara da açıklık getiren Burhanettin Çoban şunları söyledi: "Maalesef Afyon'da biraz dedikodu kültürümüz çok yaygın. Öyle şeyler diyoruz ki, mesela biz 12 milyon TL para harcayarak kapalı pazaryeri yaptık. Bunu yıkacakmışız diye geçen bana soru geldi. Ya AVM ya otopark ya paça km işsiniz diye sorular sordular bana. Başka bir tanesi hastane yapılacak diye söylemlerde bulundu. Dedikodular çok artıyor. 

Yani bunlar dedikodudan ibarettir. Kentsel Dönüşüm yapılacak bölgelerde de zaten kentsel dönüşüm başlar başlamaz, 2011 yıllarında, normalde orda 50 metrekarelik bir arsa içindeki bina 15 bin lira civarı ediyordu. Bu çalışma duyulmaya başlandı fiyatlar yükseldi. Bu bile yapılan çalışmanın güzel bir çalışma olduğunu gösteriyor." 



Yenigün Gazetesi


Geri Dön