29 / 04 / 2024

Afyonkarahisar’da konut satışları düştü!

Afyonkarahisar’da konut satışları düştü!

Afyonkarahisar Müteahhitler Derneği Başkanı Mevlüt Suna, dolardaki dalgalanma ve ekonomik sorunlarla birlikte banka faizlerinin artması nedeniyle konut satışlarında büyük düşüş olduğunu söyledi.



Afyonkarahisar Müteahhitler Derneği Başkanı Mevlüt Suna,  dolardaki dalgalanma ve ekonomik sorunlarla birlikte banka faizlerinin artmasıyla konut satışlarının düştüğünü ifade etti.

Gazete 3'te yer alan habere göre, inşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu söyleyen Suna, son bir yıldır sektörde daralma olduğunu ifade etti. Afyonkarahisar’da sektörün zor günler geçirdiğinin altını çizen Suna, şu açıklamalarda bulundu: “Sektörün duru içler acısı. Kredi faizlerinin artmasından dolayı konut satışları durma noktasına geldi. Bunun yanında malzeme fiyatlarındaki artışlarla firmalar inşaat yapmakta zorlanıyor. Başladıkları işleri bitiremez hale geldi. Belediyeden ruhsat alan birçok kişi iki yıllık süre içinde işe başlayamadığı için ruhsatlarını iptal etmek zorunda kalıyor. Şuanda bankaların uyguladığı konut kredisi oranları yüzde 2 ile 2.50 arasında bu da vatandaşların konut almasını zorlaştırıyor. İnşaat maliyetlerinde de yüzde 50-60 arasında bir yükselme söz konusu.”

Konut yapım maliyetlerinin kentin bölgesine göre değiştiğini açıklayan Suna, kentte en çok konut yapımının Uydukent bölgesinde olduğunu belirtti. Uydukent bölgesinde yapılan konutlarının 250- 300 bin lira arasında bitirilebildiğini Suna, “Bu bölgede daha önce 400 bin liraya kadar satılan konutlar vardı. Ama şuanda maliyetine bile satılan konutlar alıcı bulamıyor. Fatih Mahallesi tarafından yapılan konutların da 200 bin lira civarında maliyeti var. O bölgedeki konutlarda maliyetinin altında bile alıcı çıkmıyor. Faizler düşmeden konut piyasasının açılacağını sanmıyorum” dedi. Müteahhitler Derneği Başkanı Suna, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden de bahseden Suna, kredili konut satışlarındaki düşüşün TÜİK verilerine de yansıdığını kaydetti. Afyonkarahisar'da Kasım ayında 791 konut satışının yapıldığına dair veriler olduğunu söyleyen Suna, 2018 yılının kasım ayında ise 703 konut satışının gerçekleştiğini belirtti.

Geçen yıl Kasım ayında yapılan satışların 217’sinin banka kredileri ile alındığı söyleyen Suna, şu açıklamalarda bulundu:  “2017 yılının ocak ve kasım ayları döneminde Afyonkarahisar genelinde 8 bin 295 konut satışı gerçekleşmiş. Bu satışların 2 bin 368’i banka kredisi ile ipotekli olarak yapılmış. 2018 yılının aynı döneminde ise 9 bin konut satışı yapılmış ve bu sayının bin 688’i banka kredisi ile alınmış. Yılın ilk altı ayında yaşanan satışlarla konut satışları artmış gibi görünse de son dönemde yaşanan konut satışlarındaki sıkıntı, kredi ile satılan konut sayısındaki düşüş ile gözler önüne seriliyor.” 
 


Geri Dön