03 / 05 / 2024

Ağaoğlu, Bandırma'ya Şah Rüzgar Enerjisi Santralı kuracak!

Ağaoğlu, Bandırma'ya Şah Rüzgar Enerjisi Santralı kuracak!

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, HES yatırımlarına karşı çıkanlara esprili bir öneride bulunarak, "Doğal enerji diyene tezek gönderelim" dedi



2015 yılına kadar Türkiye'nin lider enerji üreticilerinden biri olmayı hedefleyen Ağaoğlu Enerji Grubu, 200 milyon dolar yatırımla Bandırma'ya kuracağı Şah Rüzgar Enerjisi Santralı ile 33 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak

Ağaoğlu Şirketler Grubu, Bandırma'da inşaatına başladığı ve 200 milyon lira yatırımla gerçekleştirilecek 93 MW'lık Şah Rüzgar Enerjisi Santralı ile yılda 332 milyon kWH enerji üretecek. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, 1,5 yıl önce girdikleri enerji sektöründe hızla büyüdüklerini belirterek, kriz yılı olmasına rağmen bu süreçte 13 lisans sahibi şirketi bünyelerine kattıklarını ve krizi fırsata çevirdiklerini söyledi.

Ağaoğlu'nun amiral gemisinin inşaat sektörü olmaya devam edeceğini, ancak enerjide de hedefleri olduğunu anlatan Ağaoğlu, 'Bizim en büyük gücümüz hızlı karar alıp onu hemen uygulamaya koymaktan geliyor. Gelecek 3 yıl içinde 1000 MW'lık portföy oluşturacak ve enerjiye 1,2 milyar euro yatırım yapacağımızı söylemiştik. 2010 Mart ayında 33 MW'lık Mersin Mut Rüzgar Enerji Santralı'nı devreye aldık. Biz kafamıza koyduğumuz işleri hemen tamamlamak istiyoruz. Ağaoğlu olarak yenilenebilir enerji yatırım yapma kararlılığımızı 93 MW'lık Bandırma Rüzgar Enerjisi Santralı'yla gösteriyoruz. Önümüzdeki en büyük engel ise bürokrasi. Yatırımcının önünün açılması lazım'' diye konuştu.     
   
YÜZDE 10'A ULAŞTIK        
Ağaoğlu Enerji Grubu Başkanı Murat Onuk ise Ağaoğlu'nun Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunmak istediğini belirterek, '2012 sonuna kadar rüzgarda 1000 MW'lık porföy oluşturmayı hedefliyoruz. Bandırma Şah Rüzgar Enerjisi Santralı'nın yıllık enerji üretimi 332 milyon kWh civarında olacak ve yaklaşık 33 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak. Projenin yatırım bedeli ise 200 milyon lira. Buradan üretilecek enerjiyle birlikte, 20 milyon dolar dövizin ülkede kalması sağlanacak' diye konuştu. Türkiye'nin toplam kurulu rüzgar gücünün 1200 MW olduğunu hatırlatan Onuk, Ağaoğlu'nun, Türkiye'nin 11 yılda ulaştığı rüzgar gücünün yüzde 10'una 1 yılda ulaştığını belirtti.

Sırada Seferihisar var
ENERJİ yatırımlarına devam ettiklerini belirten Murat Onuk, Şah RES'i Seferihisar'da 14 MW'lık RES Projesi'nin izleyeceğini, Bursa, Bandırma,  Çanakkale, Kocaeli ve Yalova'daki rüzgar santralı projelerinin de lisans aşamasında olduğunu bildirdi. Hidroelektrikte Amasya'da 21 MW ve ÇED aşamasında bulunan Bingöl'deki toplam 60 MW gücündeki santralların inşaatının yakında başlayacağını belirten Onuk, Gürcistan'da yaklaşık 100 MW gücündeki HES yatırımlarının inşaatına 2011'de başlanacağını kaydetti.

HES'e karşı bilinçsiz tepki gösteriliyor
AĞAOĞLU, Türkiye'de HES'lere karşı bilinçsiz bir tepki olduğunu belirterek, 'Ofisimde, bahçemde meyve sebze yetiştirmeye çalışıyorum, doğayı seviyorum. Bir ağaç kesilmesine karşıyım. Çevreye en az zarar veren enerji yatırımları HES'ler ve rüzgardır. Burada bu kadar kıyametin kopmasını anlamıyorum'' dedi. Ağaoğlu, enerjide başka alanlarla ilgili hedeflerinin sorulmasını üzerine ise üretimin en büyük güç olduğunu belirterek, belli bir noktadan sonra daha geniş bir açılım yapacaklarını söyledi.

8 yıl vadeli finansman
AKBANK Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli bu projenin finansmanını gerçekleştiriyor olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, krediyi 63 milyon euro tutarında toplam 8 yıl vadeli olarak tahsis ettiklerini bildirdi. Projenin türbin teslimatçısı Vestas'ın Türkiye ve Orta Doğu Bölge Lideri Mehmet Ali Neyzi ise Vestas'ın Türkiye'deki yatırımlarına devam ettiğini, Ağaoğlu ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Akşam

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ali Ağaoğlu, HES'e karşı çıkanlara 'tezek' önerisinde bulundu

Türkiye'de HES'lere karşı bilinçsiz bir tepki olduğunu söyleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, protestoların birileri tarafından yönlendirildiğine inandığını söyledi. Bandırma'da inşaatına başladığı 93 MW'lık Şah Rüzgâr Santrali'nin tanıtım toplantısında konuşan Ali Ağaoğlu, "Bahçemde, ofisimde meyve sebze yetiştirmeye çalışıyorum, doğayı seviyorum. Bir ağaç kesilmesine karşıyım. Çevreye en az zarar veren enerji yatırımları HES'ler ve rüzgardır. Burada bu kadar kıyametin kopmasını anlamıyorum. Birkaç ağaç kesiliyor. Daha fazlasını dikebiliriz. Ama fosil yakıt kullanmak var diğer tarafta. İki kötüden birisini tercih ediyoruz. Enerji tüketimi giderek artıyor" dedi. Doğu'da hâlâ birçok yerin ısınmasını tezek ile yaptığını da söyleyen Ağaoğlu, esprili bir öneride bulundu: "Arkadaşlarla geçen gün esprili bir şekilde konuşuyorduk. Doğal yakıttan bahsediyorlarsa tezek gönderelim o zaman. Hâlâ Doğu'da birçok yerde kullanılıyor."

1.5 YILDA % 10 PAZAR PAYI
Mart ayında 33 MW'lik Mersin Mut RES'i devreye aldıklarını hatırlatan Ağaoğlu, "Bandırma'da inşaatına başladığımız 200 milyon liraya mal olacak 93 MW'lık Şah Rüzgâr Santrali ile birlikte toplam kurulu gücümüz 126 MW'ye ulaşıyor. Türkiye'de şu anda kurulu güç bakımından 1.200 MW'lık RES bulunuyor ve Ağaoğlu Grubu olarak bunun yüzde 10-11'ine sahibiz" dedi. Ağaoğlu, Bandırma ve Mersin'deki RES'leri 4 Eylül'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle açacaklarını söyledi. Ağaoğlu Enerji Grubu Başkanı Murat Onuk ise 2012 sonuna kadar rüzgârda 1000 MW'lık porföy oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, "Bandırma'daki Şah-RES'in toplam yıllık enerji üretimi 332 milyon kWh civarında olacak. Bu da yaklaşık 33 bin konutun yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağı anlamına geliyor" dedi. Projenin finansmanını sağlayan Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli de krediyi 63 milyon euro tutarında toplam 8 yıl vadeli olarak tahsis ettiklerini bildirdi.
Sabah

Ağaoğlu rüzgârı 200 milyon liraya arkasına alacak

1.5 yıl önce enerji sektörüne giren Ağaoğlu Şirketler Grubu bu alanda hızla yol alıyor. Ağaoğlu, 33 MW´lık Mersin Mut Rüzgâr Enerji Santrali´ni tamamlarken 200 milyon TL´lik yatırım bedelli Bandırma´da bulunan Şah Rüzgar Enerji Santrali´nin yapımına başlıyor. Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, 2015 yılında enerji alanındaki ilk 10 özel şirket arasında yer almayı hedeflediklerini belirterek "Gelecek 3 yıl içinde 1000 MW´lık portföy oluşturacağız ve buraya 1.2 milyar euro yatırım yapacağız" dedi. Ağaoğlu, şirketlerinin ve inşaat projelerinin enerji ihtiyacını da kendilerinin karşılamaya başladığını ifade etti. Ağaoğlu Enerji Grubu Başkanı Murat Onuk da 93 MW´lık güce sahip Bandırma Şah Rüzgar Enerji Santralinin toplam yıllık enerji üretiminin 332 milyon kWh olacağını ve 33 bin konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacağını bildirdi.
Türkiye

Rüzgâr enerjisine mecburum çünkü...

Rüzgâr enerjisine yönelen yatırımcı Ali Ağaoğlu, 'Karadeniz'e HES yatırımı yapmak isterdim. Ancak kamuoyundaki tepkiler geri adım attırdı' dedi

Yapı sektörünün önde gelen isimlerinden Ağaoğlu Grubu enerji yatırımlarına başladı. Mersin´de 33 megavat gücünde `rüzgâr enerji santralı´ (RES) kuran Ağaoğlu, Bandırma´da da 93 megavat kurulu gücü bulunan yeni bir RES için kolları sıvadı. Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, enerji yatırımlarının hidroelektrik santral (HES) yerine neden RES tercihinde bulunduklarıın açıklarken "Kamuoyundaki tepkiler bize geri adım attırdı. Yatırım yapmadan üç kez düşündük. Ben de Karadenizliyim. Karadeniz´e yatırım yapmak isterdim ancak Karadeniz insanı kayış gibidir. Kolay kolay gevşemez" dedi.

Bandırma´ya kurulacak olan ve Aralık 2010´da devreye alınması beklenen RES için dün Çırağan´da bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu´nun yanı sıra, rüzgâr türbinlerini kuracak Vestas ile yatırma kredi desteği veren Akbank´ın yetkilileri katıldı. Toplantı sonrasında Ali Ağaoğlu, Radikal´in sorularını yanıtladı.

Çevrecilerin baskısı nedeniyle Karadeniz´e HES yapmaktan vazgeçtiklerini anlatan Ağaoğlu, şunları söyledi: "Tepkiler nedeniyle yatırımlarımızı RES´e yönlendirdik. Ben Karadenizliyim. Karadeniz´de böyle bir yatırım yapmak içimden geçiyordu. Güzel de projeler vardı. Ama maalesef kamuoyundaki tepki yatırım konusunda üç kere düşünmemize neden oldu."

Dünyanın en güzel yerlerinden birinin Karadeniz olduğunu söyleyen Ağaoğlu, şöyle devam etti:
"İnanın HES´ler dereleri kurutmayacak. Derenin yerinden alacak 10 metre sonra dereye geri bırakacak. `Dereler satılacak, uçacak´ gibi kamuoyunda bir algı oluştu. Kardeşim bu uçmuyor. Tünelle dağın altından geçecek. Ormana da zarar vermiyor, çok çok az zarar veriyor. HES´lere karşı çok büyük bilinçsiz bir tepki var."

`Doğa kendini yeniler´
Ağaoğlu kamuoyundaki eleştirilerin eksik bilgilendirmeden kaynaklandığını savundu:
"Doğalgaz ve petrol lobileri var. Engelliyorlar bu işi. Çünkü bir mantığı yok. Bir senede doğa kendini yeniliyor. Karadeniz´de doğa kendini çok çabuk yenileyebiliyor. Ben de Karadenizliyim. Bölge halkı hassastır biliyorum. Bizim Karadenizlinin geri vitesi yoktur. Bölgeden olmamdan dolayı özellikle hassas davrandım. Çok fazla düşündüm. Karadenizli insan kayış gibidir, esnemez."

Ağaoğlu´na göre HES´lerin çevreye zararı `üç beş ağaç kesmek´ kadar: "Ofisimde, bahçemde meyve ve sebze yetiştirmeye çalışıyorum. Ağaç kesilmesine ben de karşıyım ama bir ağaç kesilen yere en az 10 ağaç dikiliyor. Kıyamet neden kopuyor anlamıyorum. Türkiye çağı yakalamak istiyorsa enerjiyi yakalamak zorunda... Çevreci programlar bu aralar moda. Çevreci bir program izlerken `Şu kanala bir kamyon tezek gönderelim´ dedim. Anadolu´da hâlâ tezek yakılıyor. Bundan mı enerji elde edeceğiz? Dünyanın her yerinde HES´ler yenilenebilir enerji kabul ediliyor. Bizde maalesef böyle bir olay aşırı bir şekilde köpürtülüyor. "
Radikal/Serkan Ocak

Akbank'tan enerjiye 2.2 milyar dolar

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, bugüne kadar enerji projelerine sağladıkları  finansmanın 2.2 milyar doları bulduğunu söyledi. Ağaoğlu Grubu´nun Bandırma´da yapımına başladığı 93 MW´lık Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) projesinin tanıtımında Reuters´ın sorularını yanıtlayan Besli, "2.2 milyar doların şu ana kadar 1.6 milyar doları kullanıldı. Bunlar büyük projeler ve enerjide bu projeler tamamlandıkça bu fonlardan para çekilmesi de devam ediyor" dedi.

Akbank olarak enerji projelerine iki yönlü baktıklarını ifade eden Besli, "Türkiye´nin hem enerji üretimini artırması, hem elindeki enerjiyi verimli kullanması gerekiyor. Biz banka olarak iki konuya önem veriyoruz ve iki konuda da ürünler ortaya koyuyoruz" dedi.

Özellikle yenilenebilir enerjiye daha fazla kaynak ayırmak istediklerini belirten Besli, "Yenilenebilir enerji deyince akla rüzgâr geliyor. Ben de 1 Kasım 2007´de yapılan rüzgâr lisansı başvurularının onaylanmasıyla yatırımların artacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"Kendimize enerjide şu kadar yatırım yapmalıyız diye bir hedef koymadık" diyen Besli, şöyle konuştu: "Enerji bizim öncelik vermek istediğimiz sektör ve böyle bakıldığı zaman bize gelecek olan yatırım başvurularının hepsini yapmak  istiyoruz. Tabii ki bankanın rasyoları elverdiği müddetçe. Bankamızın yapısı ve rekabet durumu bizi yatırımları yapabilmek konusunda avantajlı hale getiriyor. Çünkü bu yatırımları yapmak o kadar kısa vadeli işler değil" dedi.
Radikal


Geri Dön