03 / 01 / 2025

Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü!

Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü!

23 Ocak 1969 tarihinde 13108 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü, 28 Nisan 2006 CUMA günü 26152 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yürürlükten kaldırıldı. İşte kaldırılan yönetmelik hükümleri...



Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü!

Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü, 23 Ocak 1969 tarihinde 13108 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 37 sene boyunca yürürlükte kalan tüzük, 28 Nisan 2006 CUMA günü 26152 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yürürlükten kaldırıldı.


Karar:

29/3/1973 tarihli ve 7/6174 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü yürürlükten kaldırılmıştır.


Ekli “Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğünün Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Tüzük”ün yürürlüğe konulması; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2/6/2005 tarihli ve 35033 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu’nca 7/4/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.


AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER TÜZÜĞÜ

Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 29.3.1973, No: 7/6174                    

Dayandığı Kanunun Tarihi         : 25.8.1971, No: 1475                      

Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi  :  9.4.1973, No: 14502                     

          

                                                                                


Madde 1 - Hangi işlerin ağır ve tehlikeli işlerden  sayılacağı,kadınlarla 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş çocukların,hangi çeşit ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılabilecekleri bu 

Tüzükte belirtilmiştir.                                                                                 


    Madde 2 - Ağır ve tehlikeli işler,bu Tüzüğe bağlı cetvelde gösterilmiştir.  

Bu cetvelde,karşısında (K) harfi bulunmayan işlerde kadınlar ve (Ç) harfi bulunmayan işlerdede 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş çocuklar çalıştırılmaz.

                                                    

    16 yaşını doldurmamış çocukların ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır.


    Şu kadar ki,ihtisas ve meslek öğrenimi veren okulları bitirip o konudaki işi meslek edinmiş   kadınlarla 16 yaşını doldurmuş çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılabilir.

                                                 

    İlgili Bakanlıklarca yeterliği kabul edilen kursları bitirip,o işi meslek edinmiş olan bu gibiler  cetvelin 35 inci sırasından 62 nci sırasına kadar (62 dahil) belirtilen işlerde çalıştırılabilir.  


    Madde 3 - Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılcak işçiler (Kadınlar dahil) ile 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş çocukların işe girişlerinde, işin niteliğine ve şartlarınagöre bedence bu işlere elverişli ve dayanıklı olduklarının hekim raporu ile saptanması zorunludur.İşin devamı süresince de bu işlerde çalıştırılmalarında bir sakınca olmadığının;16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş çocuklar için en az 6 ayda bir,diğerleri için de en az yılda bir defa hekim raporu ile saptanması zorunludur.Bu raporlar;işyeri hekimi, işçi sağlığı dispanserleri,bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık tesisleri ve hekimleri,sağlık ocağı, Hükümet veya  belediye doktorları tarafından verilir. Raporlarda hangi bilgilerin bulunacağı Çalışma ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlıklarınca birlikte saptanır.          


    Bir işçinin,ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara ait sağlık durumu raporu  olmadıkça ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır.İşçilerin gerek ilk işe girişlerinde gerekse ara muayenelerinde saptanan sağlık durumları bu rapora işlenir.        


    Bu raporlar,teftişe yetkili memurların her istediğinde gösterilmek üzere işveren veya yetkili tarafından, gizliliğine halel gelmiyecek bir surette işlerindeki kişisel sağlık dosyalarında saklanır.                                   

                                                                                 

    İşyeri hekimi tarafından verilen rapora itiraz halinde, işçi en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi Sağlık Kurulunca muayeneye tabi tutulur; verilen rapor kesindir.                      

                                                                                

    İşyerinden ilişkileri kesilerek yeni bir işe giren işçilerin bu raporları veya örnekleri yeni işveren veya vekilinin isteği halinde o işyerine gönderilir.

                                                                                

    Madde 4 - Kadınlar, ay hali günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Bu günlerin sayısı 5 gün olarak hesap edilir. Daha fazlası için hekim raporuna göre hareket edilir.   


    Ay halinin başlangıcı işçinin ihbar tarihidir.                              

                                                                                

    Madde 5 - İşveren veya vekili, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırdığı işçilerin nüfus kimlik cüzdanlarının onaylı örneklerini saklayarak,bunları teftiş ve denetlemeye yetkili makam ve memurların her isteyişinde göstermekle ödevlidir.  

                                                                                

    Madde 6 - Bu Tüzükte belirtilen şartlara aykırı olarak,ağır ve tehlikeli işlerde kadın ve çocuk işçi çalıştırıldığı veya çalışan işçinin sağlık durumu itibariyle böyle bir işte çalıştırılmamasının gerektiği saptandığında, bunlar, çalışmaktan alıkonur.               

                                                                                

    Madde 7 - 25/8/1971 günlü ve 1475 sayılı İş Kanununun 78 inci maddesine dayanılarak Çalışma ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlıklarınca düzenlenen ve Danıştayca incelenmiş olan bu Tüzük hükümleri,Resmi Gazete ile yayımı gününde yürürlüğe girer.               

                                                                                

    Madde 8 - Bu Tüzük hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.   


Geri Dön