Ekonomi

Ağustos kira artış oranı belli oldu mu? İşte detaylar!

Temmuz ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Ağustos kira artış oranı sorulmaya başlandı. İşte merak edilen detaylar!

Ağustos kira artış oranı belli oldu mu, Ağustos kira artış oranı ne kadar olacak soruları vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı.

Peki Ağustos kira artış oranı belli oldu mu? İşte merak edilen kira oranlarına dair yanıtlar…

AĞUSTOS KİRA ARTIŞ ORANI AÇIKLANDI MI?

Temmuz ayı enflasyon verisinin açıklanması ile normalde 12 aylık TÜFE değişimine göre belirlenen kira artış oranı ağustos ayı açıklandı. Ağustos ayı için kira artış oranı yüzde 49.65 oldu. Ama yenilenecek sözleşmelerde geçerli olan artış için üst sınır yüzde 25 olarak belirlenmişti. Bundan dolayı 12 aylık ortalama baz alınarak yapılan hesaplama değil yüzde 25'lik tavan uygulaması devreye girecek.

Temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile birlikte ağustos ayı kira artış oranları da belli oldu. Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı ağustos ayı için yüzde 49.65 olduğu açıklandı. Ancak kiraların yüzde 15’lik oranda sabit kalacağı için bu  hesaplamaya 12 aylık ortalama baz alınmayacak.

TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER GEÇERSİZ

11 Haziran'da Borçlar Kanunu'na eklenen geçici kararda "Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ile birlikte 1/7/2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline dair anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması durumunda değişim oranı göz önüne alınacaktır. Bu bahsedilen kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de geçerli olacaktır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmelerde ise fazla miktar yönünden geçersizdir" ifadeleri kullanıldı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, TÜFE'de 2022 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2.37, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 45.72, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 79.6 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 49.65’lik gibi bir artış gerçekleşti.

Temmuz ayının zam şampiyon ürünü belli oldu! İşte detaylar!

Bugüne kadar zamları unutun! Böylesi ne görüldü ne duyuldu! Yüzde 117 zam geliyor!

Promosyonda çığır açılıyor! Yeter ki emekli başvursun! İşte 7 bin 500 TL promosyon veren banka!