18 / 05 / 2024

Ahmet Alp: Çamlıca Cami İstanbul'a yakışır yöntemle hazırlanmalı!

Ahmet Alp: Çamlıca Cami İstanbul'a yakışır yöntemle hazırlanmalı!

Prof. Dr. Ahmet Vefik ALP; Keşke Çamlıca’ya Çamlar Dikilse yazısında Çamlıca Camii'yi ele aldı...



İstanbul, Çamlıca Tepesi’ndeki onlarca sakil TV-Radyo antenlerini yıllarca yazıp çizmiştim. Kınalıada da durum keza. Buralar güya ‘Doğal Sit’ olarak tescillenmiş..’Metal Sit’ deseler daha doğru olurdu. Ayrıca Çamlıca Rekreasyon Alanı da çürük-çürük yapılaşmadan nasibini almış. Her taraf niteliksiz yapılarla dolmuş. Nerede rahmetli Babacığımın beni götürdüğü o eski Çamlıca Tepesi..!


Nihayet geçen yıl Istanbul Büyükşehir Belediyesi bir yarışma açarak Büyük Çamlıca Tepesi’ndeki TV-Radyo antenleri tek bir büyük antende toplayacak projeleri elde etti. Seçici kurul projemizipek sevmedi. Ancak Bakan Yıldırım’dan tam not aldık. Genç meslektaşlarım 1. Ödülü kazandı, projeleri özgün idi, kutluyorum.Özetle, Çamlıca Tepesine 350m yüksekliğinde bir TV-Radyo Kulesi yapılacak ve mevcut çelik kuleler kaldırılarak görsel kirliliğeson verilecek. Bunlar geç, ancak güzel gelişmeler…


Derken Başbakan’ım Çamlıca Tepesine Istanbul’un her tarafından görülebilecek bir ‘anıt cami’ yaptırmak istediğini açıkladı.Doğru düzgün bir proje olacaksa karşı değilim. Dünbu amaçla bir Dernek tarafından ulusal mimari yarışma ilan edildi. Endişeler ve çekinceler oldu. Jüri üyesi olarak gösterilen bir meslektaşımızın bu durumdan bilgisi olmadığını ve jüri üyeliğini kabul etmediği dile getirildi.Yarışmacılara 1 ay gibi uluslararası standartlara aykırı fevkalade kısa bir süre verilen yarışmanın göstermelik yapıldığı,projenin zaten hazırlanıyor olduğu dile getiriliyor.‘Taksim Cumhuriyet Camii’için ben ve ekibim 1 yılı aşkın bir süre çalışmıştık. Ayrıca müstakbel yarışmanlarabir Muvafakatname dayatarak yarışmayı kazanan müellifin‘Telif  Hakkı’ni İdareye devir etme şartı getirmesi ve mimarlık hizmetleri ‘Asgari ÜcretTarifesi’nden dahi %40 daha tenzilat yapmaya  zorlaması çok yakışıksız b,i,r gelişme. Adı üstünde Asgari Ücret Tarifesi, yeni mezun bir mimar dahi bu ücretin altında bu hizmeti yapmamalıdır diyor. O zaman o hizmetten hayır gelmez demek istiyor. Diğer taraftan telif hakkı da devredilemez. Senin beyninden çıkmış bir tasarım başkasının gibi gösterilemez. Ancak müellif değişiklik taleplerini kabul veya reddeder. Dünyanın hiçbir yerinde, Papua New Guinea da dahi böyle mimari yarışma olmaz, olamaz. Jüriye değinmek istemiyorum, eleştirimi kişiler üzerinden yürütmek istemiyorum.


Yarışmayı açan bir dernek, Ihale Yasası’na tabi değil, istediği gibi yapar, bu şartlarla  yarışmaya katılıp katılmamak ise bizim tercihimiz. Ancak Istanbul siluetini yeniden tarif edecek böyle önemli bir yapı için böyleşaibeli bir yarışma açacağınaTaksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı’nın uyguladığı gibi ‘çağırırsın 5 tane güvendiğin mimarı, verirsin masraflarını, hazırlayınön projeyi, biz seçeceğiz’ dersin ve çok daha doğru ve düzgün bir iş yapmış olursun. Adam gibi de bir projen olur.


Ataşehir de açılan Selimiye benzeri Mimar Sinan Camii’nin bir rezidans gökdelenlinin dibine inşa edilmesi, Allah’ın evinin Kul’ un apartmanı tarafından ezilmesi bizleri üzmüştü. Ancak şimdi daha ciddi bir durumla ile karşı karşıyayız. Yukarıda eleştirdiğim konular bir yana 350m lik devasa TV kulesinin yakınına bir ‘Anıt Cami’ yapmak ne kadar uygundur ? Kule camiyi basabilir, ezip geçebilir.Büyük Çamlıca Tepesine yapılacak anıt cami egemen olmalı, çevresinde onu geçen, onu gölgeleyen, onunla yarışan başka bir yapı olmamalı. Aynen diğer selatin camilerimiz gibi…Silueti konut gökdelenleri ile delinen camilerimiz hariç tabii…




Geri Dön