Kent Haberleri

Ahmet Ercan: İmralı depremi Gemlik'i etkiler!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan, İmralı Adası yakınlarında 6.2 ila 6.6 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini ve bunun Gemlik'i de etkileyeceğini söyledi.

Gemlik Belediyesi'nin düzenlediği 'Kentsel Dönüşüm ve Deprem' konulu panele konuşmacı olarak kanlan İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Gemlik'te kısa zamanda büyük bir deprem riski olmadığını söyledi. Prof. Dr. Ercan, "Ben buraya 4 yıl önce gelmiştim. Gemlik'te birçok şeyin değiştiğini gördüm. Daha önce 'çukur Gemlik tepelere taşınsın ve buralar yeşillik olsun, zeytinliklerle çukur alan değiştirilsin' demiştik. Gemlik'in özellikle Cumhuriyet Mahallesi'ne doğru Gemlik'in kaydırılmasını olumlu buldum. Kısa bir süre içinde Gemlik, çukurluk alandan taşınmazsa Gölcük'teki deneyimlerin aynısı burada da yaşanacak. Gemlik'te ivedi bir deprem olacağına ilişkin hiçbir belirti yok. Gemlik'te İstanbul kolu, Gemlikİznik kolu ve Bursa kolu fay hattını düşünecek olursak deprem sakıncası en az olan koludur. Çok büyük bir deprem Gemlik'te beklenmiyor" dedi. 


OVADAN UZAKLASIN'

Deprem bahane edilerek kentsel dönüşüm yapılamayacağını savunan Prof. Dr. Ercan, bedeli ne olursa olsun Gemlik'in yamaçlara doğru gitme zorunluluğu bulunduğunu vurguladı. Gemlik'in günümüzde 105 bin nüfusu, gelecekte de 200 bin nüfusu asla taşımayacağını kaydeden Ercan, buna gerekçe olarak ilçenin genişleyecek alanlarının kalmamasını gösterdi. Manastır sırtlarında çok sağlam 

ETKİLER İTÜ

Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ile birlikte Cumhuriyet Mahallesi Manastır Bölgesi'nde zeytinlik vasfını yitirmiş, ormanlaşmış ve makilik alanlarda inceleme yaptı. 

kireç taşları, kayalık zeminler bulunduğuna dikkat çeken Ercan, Gemlik'in çevresinde Samanlı ve Katırlı gibi dağlık bölgeler varken, yapılaşmanın neden ısrarla jöle zeminli ova kesiminde yapıldığını sordu. 


'ŞU ANDA DEPREM OLSA... 

Gemlik'te şu an bir deprem olması halinde 11 bin kişinin ölebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, bunun büyük bir dram olacağını. Gemlik'in sırtlara taşınmasının bir tercih olayı değil, bir zorunluluk olduğunu belirtti. 

Taşınmanın yasal bir güvenceye oturtulması gerektiğini hatırlatan Ercan. Gemlik'in bir an önce taşınması gerektiğini vurguladı. 


İMRALI ÖNÜNDE DEPREM

Armutlu, Mudanya ve İmralı arasındaki gerilime dikkat çeken ve İmralı Adası'nm önünde Gemlik'i etkileyecek bir deprem beklendiğini söyleyen Prof. Dr. Ercan, "Bunun süresini henüz bilmiyoruz. Ancak büyüklüğü konusunda 6.2 ile 6.6 şiddetinde olur. Gemlik ve Mudanya da bu depremden etkilenir. Çünkü jöle üzerinde oturan Gemlik, 250 kilometre alandaki depremlerden etkileniyor. 

Eski Gemlik genellikle tepelere yerleşmiştir. Çukur alan ise ticaret için kullanılmıştır. Osmanlı döneminde de öyle kullanıldı. 1970'ten sonraki yapılaşmalar sulak alana kumlan yıkılacak evlerle dolmuştur" dedi. 


TEMEL BU YIL ATILACAK'

Ortak akıl, kolektif çalışma ile yürütülecek kentsel dönüşüm projesi için akademik odalara çağn yapan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "Kuzey İmar Planlarında imara açılacak bölge 200 hektar, DOP SİT, Arazi Eğimi sonrasında 100 hektar alan kalıyor. Bize 600 hektar alan gerekli" dedi. Başkan Yılmaz ayrıca, 1999 Marmara Depremi sonrasında yapılan binaların sadece yüzde 7'sinin deprem yönetmeliğine göre inşa edildiğini savunarak, Gemlik'teki iki aktif fay hattı üzerinde bulunan bina sayısının da 259 olduğunu ve burada 4 bin 500 kişinin yaşadığını anlattı. 


Yeni Dönem