Ahmet Mete Işıkara: Depremden korunmasını öğrenin!
Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Artık deprem olacak mı sualini sorma lüksünüz yok. Deprem olacak. Mühim olan bu gerçeği kabul etmek ve depremden korunmak" dedi
Işıkara, Kızılay Haftası etkinlikleri kapsamında Özel Çukurova Bilfen Okullarında düzenlenen "depremden korunma bilinci" konulu konferansta, 1900 ile 2010 yılları arasında 4ten büyük 9 bin 200 deprem yaşandığını vurguladı. Işıkara, büyüklüklerine göre tasnif edildiğinde 4-4,9 büyüklükleri arasındaki depremlerin 5 günde, 5-5,9 arasındaki depremlerin 22 günde veya ayda bir, 6-6,9 arasında depremlerin 8 ay ile 1 yıl arasında, 7-7,9 arasındaki depremlerin ise 40 ayda bir olabildiğini belirtti. Işıkara, Türkiyede 7-7,9 büyüklüğünde deprem sayısının Vanda yaşananla 33e çıktığını belirtti.
Ekim ayının başında Çorumdaki bir toplantıda, 6-6,9 büyüklükleri arasında depremin en son Simavda olduğunu anımsatarak depreme dikkati çektiğini belirten Işıkara, şunları kaydetti: "Bunun üzerine bir yıl koyun. Ülkemizin her hangi bir yerine 6-6,9 büyüklükleri arasında bir deprem olursa bu benim için sürpriz olmaz dedim. Sizin için de sürpriz olmaması gerekir. 12 Kasım 1999dan bu yana ülkemizde 7nin üzerinde bir deprem yok dedim. Bu beni çok rahatsız ediyordu. Ve sonuçta Vanda 7.2 büyüklüğünde depremi yaşadık. Bu Türkiyenin deprem gerçeği. Artık deprem olacak mı sualini sorma lüksünüz yok. Deprem olacak. Mühim olan bu gerçeği kabul etmek ve depremden korunmak. Depremin ne zaman olacağını bilim söyleyemiyor. Bir depremin ne zaman olacağını söyleyemiyor fakat, nerede ve ne büyüklükte olabileceğini söylüyor."
Işıkara, Doğu Akdenizde Hatayda bir deprem hareketliliğinin yaşanabileceğini, ancak, bunun zamanının bilinemeyeceğini belirterek, "Mersin, Adana, Gaziantep, tüm güneyi etkileyecek bir potansiyel var. O da Hatay. Hatayda uzun süredir deprem yok. Özellikle 7nin üzerinde deprem yok. Tarihsel dönemde Hatayda 7nin üzerinde depremler olmuş. Hatta Hataylıları dinlerseniz, bir veya iki defa kent yerle bir olmuş, yerin altına göçmüş yeniden kurulmuş. Hatayda olabilecek bir deprem, bölgeyi etkileyecek. Kocaeli-Gölcük depremi nasıl geniş alanı etkilediyse, bu da etkileyecek" diye konuştu.
Adana ve Mersinde yaşamın deprem gerçeğine göre düzenlenmesi gerektiğini belirten Işıkara, depremden korkmamak, ancak, hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi. Işıkara, Vanın 1999 Gölcük depreminden hiç ders çıkarmadığını, televizyonlarda izlendiği gibi Ercişin yerle bir olduğunu vurgulayarak, "Binaları doğru inşa etmek önemli. Deprem öldürmez, binalar öldürür lafını ben
söylemiştim" dedi.
Bina yalıtımı konusunda da ekolojik ürünlerin kullanılması gerektiğine değinen Işıkara, "Bizim ülkemizde inşaatlarda yalıtım için köpük kullanılıyor. Bu binanın nefes almasını önleyip, çürümesine neden oluyor. Ayrıca, manzara göreceğim, showroom açacağım diye kolonlar kesilmez. Keserseniz o bina Vandaki gibi çöker, yassı kadayıf olur" diye konuştu.
Işıkara, daha sonra sahneye çağırdığı öğrencilere, uygulamalı olarak deprem esnasında neler yapması gerektiğini anlattı. Işıkara, tüm salondaki öğrenci ve öğretmenlere aynı anda deprem tatbikatı yaptırdı.
AA