Kentsel Dönüşüm

Ahmet Turhan: Balıkesir'de 450 bin konut tehdit altında!

Vali Ahmet Turhan “Balıkesir’in bazı bölgeleri alüvyon zemin üzerine kurulu. Depremdeki yıkımı azaltmak için Kentsel Dönüşüm bir an önce başlamalı. Yerleşim yerlerinde değişiklik yapılabilir” dedi.


Vali Ahmet Turhan, Balıkesir’de 1996 yılından önce yapılan 450 bin konutun depreme dayanıksız olduğunu açıkladı. 7 şiddetindeki bir depremde konutların yüzde 30’unun ağır hasar göreceğini kaydeden Vali Turhan “Balıkesir’in bazı bölgeleri alüvyon zemin üzerine kurulu. Depremdeki yıkımı azaltmak için Kentsel Dönüşüm bir an önce başlamalı. Yerleşim yerlerinde değişiklik yapılabilir” dedi.


KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI


Ege denizinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen 6.5 şiddetindeki depremin ardından Balıkesir’de de yetkililer deprem önlemlerini revize ediyor.


Balıkesir’de 450 bin konutun depreme dayanaksız olduğunu kaydeden Vali Ahmet Turhan, Kentsel Dönüşümün vakit kaybedilmeden başlatılması gerektiğine dikkat çekti. Turhan “Balıkesir 1. Derece deprem bölgesi. Bu önemli bir husus.


1996 yılına kadar Balıkesir 3. derecede deprem bölgesi iken yapılan teknik çalışmalarla Balıkesir’in 1. derece deprem bölgesi olduğu anlaşıldı. Bu tarihe kadar yapılan binalar 3. derece deprem bölgesine göre yapılmış binalar. Bunların hiçbiri deprem yönetmeliğine uygun olmayan binalar. Yaklaşık 450 bin konut var. Bununla ilgili Büyükşehir Belediyesi doğru tespitli bir çalışma yapar. 1996 yılına kadar yapılan binaların depreme dayanıklı olmadığı ortada. Körfez Bölgesi’nde yanlış imar politikaları ve daha vahimi çok sayıda kaçak yapının olması nedeniyle risk daha da artıyor. Maalesef Balıkesir’imizin yerleşim alanlarının bir kısmı alüvyon dediğimiz yumuşak zemin üzerinde. O Allah korusun deprem olduğuna yıkımı arttıran unsurlardan biri. Paşaalanı bölgesi alüvyon saha. Burhaniye gibi bazı yerleşim alanları alüvyonlar üzerine kurulmuş” dedi.


CİDDİ RİSK VAR


Deprem sürecinin Balıkesir’de oldukça ciddi risk oluşturduğunu kaydeden Vali Turhan şöyle devam etti “ Balıkesir 1. derece deprem bölgesi bunun yanında güçlü deprem faylarına yakın bir bölge. Vatandaşlarımızda deprem bilinci oluşturmamız gerekiyor. Her şeyden önce depreme yönelik dünyada da belki örnek olmuş DASK dediğimiz deprem sigortasını her vatandaşımızın yapması gerekiyor. Daha da önemlisi özellikle Büyükşehir Belediyemiz ve yeni kurulan belediyeler ile birlikte Kentsel Dönüşüme ağırlık vermemiz gerekiyor. Kentsel Dönüşümü yaparken de deprem bir vaka ve ciddi bir tehdit. Deprem ve riskinin düşünerek Kentsel Dönüşüme bir an önce başlayıp ağırlık vermemiz lazım.”


AFET EYLEM PLANI HAZIR


Balıkesir olarak Afet Eylem Planı’nın hazır olduğunu hatırlatan Vali Ahmet Turhan, TOKİ Bölgesi’nde AFAD’ın Bölge Deposu kurulduğunu bildirdi. Turhan konuşmasını şöyle sürdürdü” Kaçak yapılarla mücadeleye devam ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü koordinesinde bir ekip kurduk. Kaçak binalara müsaade edilmiyor ve kaçak binalar yıkılıyor. Kentsel Dönüşüm konusunda hükümetimiz gerçekten çok başarılı. Risk oluşturan alanlarda yer değiştirme yapılabilir. Çok daha modern, sosyal donatıları olan, depreme dayanıklı binalar yapılabilir.


Körfez için dünyanın en güzel coğrafyası diyoruz ama bakıyorsunuz çarpık binalar, daracık sokaklar, sosyal donatıları olamayan bir şehir. Gönlümüzden geçen belediyelerin yeni imar uygulamalarıyla Kentsel dönüşüm planlarken özellikle çarpık kentleşme yanında deprem riski fazla olan bölgelere öncelik vermesi. TOKİ’nin karşısında AFAD’a ait bölge deposu kuruluyor burası merkez. Çevre düzenleme çalışmaları devam ediyor. İzmir Yolunda 50 dönümlük alana Çadır Kent alanı kurulacak. Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı ile protokol yaparak ortak edeceğiz. İçerisinde çadır, gerekli alet edevatların olduğu deprem konteynırlarını protokolle Büyükşehir İtfaiye Müdürlüklerine vereceğiz. Körfez, Bandırma, Dursunbey gibi merkezlere dağıtılacak.


Depremden önce tedbir alıp depremde zarar görmemek birinci önceliğimiz. Bu da depreme dayanıklı binalar yapmak ve sağlıklı imar yapmaktan geçiyor. İkincisi deprem olduktan sonra da vatandaşlarımızın mağdur olmaması için alınacak tedbirler bunların başında da deprem sigortası geliyor. Balıkesir’in Afet planları hazır. 7 büyüklüğündeki deprem olması durumunda Balıkesir’e ne kadar hasar göreceği yüzde 30’luk oran buradan kaynaklanıyor. Ne tür tedbirler alınacak, çadırların nerde kurulacağı, toplanma yerlerinin neresi olacağı yönünde planlar yapılmış durumda. Büyükşehir Belediyesi ile beraber bu planların yeniden revize edeceğiz ve halkımızla paylaşacağız.”



Yeni Haber Gazetesi