22 / 05 / 2024

Ahmet Vefik Alp İstanbul'un ulaşımına tünelbüs önerdi!

Ahmet Vefik Alp İstanbul'un ulaşımına tünelbüs önerdi!

Büyük kentlerin özellikle de İstanbulun bitmek bilmeyen çilesi trafik sorununa çözüm önerisi Yüksek Mimar ve Kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alpten geldi...



Büyük kentlerin özellikle de İstanbulun bitmek bilmeyen çilesi trafik sorununa çözüm önerisi Yüksek Mimar ve Kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alpten geldi.

İstanbula tünel, metrobüs ve raylı sistem yerine havaray (Monoray) veya tünelbüsü (Straddling Bus) öneren Alp, Kentlerimizde yeterli metro ağı kurulması için daha çok beklememiz gerekiyor. Bu nedenle metroyu yapımı hızlı bir sistemle desteklemek kaçınılmaz gözüküyor. Işte o zaman yukarı bakmak, yukarıda bir sistem yaratmak lazım. Monoray, diğer bir deyişle Havaray bu iş için biçilmiş kaftan. Direkler üzerinde tek rayda gidebilen bu sistem birçok ülkede başarıyla kullanılıyor. Mevcut yolları daraltmıyor, dokuyu kesmiyor dedi.  Çinde geliştirilen Tünelbüsün de İstanbul trafiğine çözüm getireceğini belirten Prof Alp, Straddling Bus. Ben Türkçeye Tünelbüs olarak dönüştürdüm.

Yeni sistem
Yol şeridinin iki kenarındaki raylara oturan ve altından arabalar geçebilen yükseltilmiş bir araç. Kısmen güneş enerjisiyle çalışıyor. Otomatik olarak şarj oluyor. Aynen Monoray gibi mevcut ulaşımı etkilemiyor, yolları daraltmıyor. Bir Tünelbüs 1200-1400 kişi alabiliyor, 1 veya 2 şerit genişliğinde tipleri var, 80 km hızla gidebiliyor, iç yüksekliği 5 metre, ulaşımda %20-30 rahatlama bekleniyor. Bana göre tek kusuru hantal görünüşlü olması şeklinde konuştu.

Yeniçağ


Geri Dön