10 / 01 / 2025

Ahşapla ilgili yanlış bilinenler

Ahşapla ilgili yanlış bilinenler

İnsanoğlunda geçmişten kaynaklanan yanlış ve sabit bir fikri silmek veya kanıtlanmış bir fikri ve doğruyu insanoğluna kabul ettirmek ve öğretmek maalesef çok zaman alabiliyor.



Bu girizgahı neden yaptığıma gelince ahşap sistem hakkında bilinen yanlış yargılar, bilgiler, kanaatlar ve fikirlerin üstüne bir de sektörde bilinen yanlışlar eklenince ortaya çok bilinmeyenli denklemler çıkıyor sanki.

Halbuki doğru tektir ve Dünya'nın kabul ettiği ve biliminde onayladığı bir doğru üzerine konuşmak ve yanlış bilgilendirmeler yapmak bence günü kurtarmak, hakkı teslim etmemek ve maalesef abesle iştigalden başka ne olabilir ki!

Ülkemizde bundan 60-70 sene önce yapılan ahşap ve bağdadi tarzda ki kagir binalar o zaman ki malzemelerle inşa edildiği için yaşamsal riskler içeriyordu.

Başta yangın olmak üzere izolasyon, ısıtma ve soğutma ile ahşabın zamana karşı korunması gibi dezavantajları vardı.

Ancak günümüz teknolojisi ve malzemeleri ile inşa edilen binalar da insanoğlu ve toplumumuz açısından gene de bazı riskleri taşıyabiliyor.

Ülkede revaç bulan betonarme sistemin sağlıksız, depremlere ve zamana karşı dayanıksızlığı, çelik sistemlerle inşa edilen yapıların ise izolasyon, yangın ve genleşme konusunda ki dezavantajları maalesef günümüzde de mevcuttur.

Halbuki ahşap taşıyıcı sistem -Woodtech- teknolojisinde ki durum ise çok farklılık arz etmektedir.

Taşıyıcı sistemleri ahşap olan yapı/lar woodtech teknolojisi ile inşa edildiğinde tamamen dış ve iç riskler/etkenlere karşı garanti altına alınmakta ve insanoğlu açısından tüm yaşamsal riskler minimuma indirilerek inşa edilmektedir.

Bu sistemde dış cephelerin yanmayan fiberciment cephe uygulamaları ile kaplanması haliyle yangına karşı bir güvenlik sağlamaktadır.

Evlerde ki elektrifikasyon sisteminin buatsız olması yani duy, priz ve anahtarların direkt olarak yapıda ki sigortaya bağlanması ve yanmayan silikonlu kablolarla yapılması, iç duvarların alçıpanlar la kaplanması ile içte ki riskler tamamen minimuma indirgenmektedir.

Aslında bu konuda yazılacak o kadar çok teknik ayrıntı var ki sözü fazla uzatmadan sektörde bazı yanlış bilinenler üzerine Mimar Çelik Erengezgin üstadın sitesinden aşağıda ki bilgileri derledim.

Lütfen dikkatli okuyun ve şaşırın.

Belli bir açıklıktan sonra kendini bile taşıyamayan betonun havlu

attığını, koruma tedbiri alınmazsa çelik çatının, önce aşırı genleşme yüzünden deforme olarak taşıyıcı özelliğini kaybettiğini 600 DERECEDEN İTİBAREN çökme riski taşıdığını ve bu yüzden 15 DAKİKA içinde çökebildiğini, ısıda genleşmesi sıfır olan ahşap çatının ise yanarak taşıyıcı gücünü kaybedene kadar ORTALAMA BİR SAAT ayakta kalabildiği ve bu yüzden canımızı kurtarabildiğimizi,

Amerika'nın en büyük ve ünlü yapım firmalarından Skidmore, Ovings&Merrill'in inşa ettiği 120 x 200 m boyutlarında,17.500 kişilik Ütopya salonunun yapımında yine bu yüzden, yani YANGINA DAYANIKLI olması için ahşabın çeliğe tercih edildiğini,

Hesap sonucu çıkan ahşap kesitinin biraz daha büyüğü kullanıldığında, dıştaki kömürleşen tabakanın doğal bir izolasyon sağlayarak iç ahşabın YANMASINI GECİKTİRDİĞİNİ,

20.yüzyılın başında "ömrü sonsuzdur" diye anlatılan betonarmenin fiziki ömrünün, KARBONATLAŞMA VE KOROZYON sorunu yüzünden ortalama 60 YIL olduğunun artık bilimsel olarak kabul edildiğini,

Ahşap yapılarda yaşayanların FİZYOLOJİK VE PSİKOLOJİK AÇIDAN kendilerini çok daha sağlıklı hissettiklerini , betonarme evlerde ikamete mecbur kaldıklarında rahatsızlandıklarını duymuşsunuzdur.

Romatizma, astım, böbrek hastalıkları ve dolaşım bozuklukları üzerinde, BİZLE BİRLİKTE NEFES ALAN AHŞABIN olumlu etkileri olduğunu, buna karşılık betonun; sürekli RADON GAZI yayarak bedenimiz üzerinde TOKSİK ETKİ yaptığını,

RADON ; radyo-aktif bir gazdır.

Bu yüzden ,akciğer kanserinden ölenlerin % 14 ünün bina içi radona maruz kalanlar olduğunu,

Bu yüzden Amerika'da, bodrum katı beton olan evlerde RADON GAZI TAHLİYE ASPİRATÖRLERİNİN 24 SAAT ÇALIŞTIĞINI

İstanbul'da 398 ev üzerinde yapılan ölçümde 260 BEKARELe kadar değerler bulunmuştur. Bunların tümü beton evlerdir.. Zemini beton olan iki adet ahşap evde ; 10 BEKAREL ölçülmüştür.

Zemini de ahşap geleneksel Japon evlerinde yapılan ölçümlerde ise EN ÇOK 2.9 BEKAREL radon ölçülebildiğini,

Tünel kalıp tekniği ile betondan imal edilen apartmanlarda duvarlarda da mevcut çift kat hasır demirin arasından mecburen geçen 220 VOLT ELEKTRİK TAŞIYAN TELLER YÜZÜNDEN MANYETİK ALAN OLUŞTUĞUNU, zihinsel ve fiziksel sağlığımızın bu yüzden risk aldığını biliyormuyuz?

Tabi ki hayır ve bilmiyoruz da.

Ama filmi gene başa sarıyoruz.

Haydi hayırlısı.

 


Geri Dön