11 / 05 / 2024

Aile içi tapu devri nerede yapılır?

Aile içi tapu devri nerede yapılır?

Tapu devri aile içinde olduğu gibi aile dışından kişilerle de yapılabilir. Bu durumda Peki Aile içi tapu devri nerede yapılır? İşte detaylar!



AİLE İÇİ TAPU DEVRİ NEREDE YAPILIR?

Hibe şeklindeki harçlar satışa göre oldukça yüksek olduğu için, gayrimenkul devrinde sıkla kullanılan yöntem satıştır. Herhangi bir yabancıya yapılan satış işleminden farksız olmakla beraber aile içi gayrimenkul devri sürecinde belediyelerin tapu dairelerinde görülür. Satış yöntemi ile yapılan gayrimenkul devir işlemi alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde yirmi oranında harç ödenmesi yapılır. Satış işleminde istenen belgeler şunlardır;

  • Tapunun aslı veya fotokopisi gerekmektedir,
  • 6 ay içinde çekilmiş 1 fotoğraf olmalıdır,
  • Nüfus cüzdanının aslı ve 1 adet fotokopisi istenir.
  • Belediyeden temin edilecek vergi borcu yoktur yazısı.
  • Satış işleminde satıcıyı vekil, vasi, kayyım vb. kanuni temsilci temsil edilecek vekalet belgesi alınmalıdır.

TAPU DEVRİ NOTERDEN OLUYOR MU?

Gayrimenkul alım ve satımındaki artan hareketlilik nedeni ile tapu dairelerini yoğunlaştırınca, devir işlemlerinin noterlerde de yapılmasının önü açıldı. 1 Ocak 2023 yılında devreye girecek yeni düzenlemeyle alım-satım işlemleri noterliklerde de yapılabilecek.

28 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan torba kanunda Noterlik Kanunu’na eklenen bir madde ile bundan sonra alım ve satım işlemlerinin tapu müdürlükleri dışında noterliklerde de yapılabilmesine karar verildi. Noterler, mevcut durumda yalnızca taşınmaz satış vaadi sözleşmesi düzenleyebiliyordu. Yeni uygulama 1 Ocak 2023 yılında yürürlüğe girecek. Şu anda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (TKGM) Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden noterliklerin veri alabilmesi için teknik hazırlıklara da devam ediliyor.

TAPU DEVRİ NEDİR?

Tapu devretme işlemi, mülk sahibinin değiştiğini kayıtlara geçirmek için yapılan bir işlemine verilen isimdir.  Alıcı ve satıcı ya da tapu devri yapılacak vekilleri, tapu devir işlemlerinde hazır bulunmalıdır bu şekilde de işlem sonlanır. Bu şekilde ev satışı resmi olarak tamamlanmış olur.

Tapu devri noterden oluyor mu?

İnternetten emeklilik başvurusu yapılabilir mi?

Kardeşler arasında tapu devri nasıl olur?


Geri Dön