Emlak Terimleri

Aile içinde mal paylaşımı nasıl olur?

Miras hukukunda da yer alan hükümlere uygun olarak veraset ilanı çıktıktan sonra miras paylaşımı yapılabiliyor.Peki,aile içinde mal paylaşımı nasıl olur?Aile içi mal paylaşım oranları nedir?

Aile içinde mal paylaşımı nasıl olur?

Yasal mirasçılar olarakta adlandırılan eş,evlatlık,kan hısımları miras bırakan kişinin ölümü zamanında hayatta olmak şartıyla kanuni mirasçı sayılıyorlar.


Medeni Kanun hükümlerine göre mirasını bırakmaksızın ölen kimsenin mirası devlete geçiyor ve devlet külli halef olmasına rağmen ölenin borçlarından yalnızca miras malları değerince sorumlu oluyor.


Miras hukuku mal paylaşımı konusunda miras bırakanın çocukları arasındaki mal paylaşımı cinsiyet ve yaş ayrımı olmaksızın eşit oluyor.


Miras hukuku mal paylaşımı oranları eş ve çocuklar arasında veraset ilamının çıkmasından sonra gerçekleşiyor.Eş mirasın dörtte birini alıyor. Geri kalan mirasın dörtte üçü mirasçının çocukları eşit oranda paylaşılıyor.


Örneğin;400 liralık mirasın dörtte biri eşe, dörtte üçü ise çocuklara kalıyor. Bir çocuk varsa 300 lira, 2 çocuk varsa 150′şer lira, 3 çocuk varsa 100′er lira, 4 çocuk varsa 75′er lira miras alınıyor. 


Miras paylaşımında eğer ailede çocuk yok ise eşle beraber anne ve baba mirasçı konumuna geçiyor. Eş mirasın yarısını alıyor. Kalan yarısı anne ve babaya eşit oranda veriliyor. Eğer anne baba vefat etmişse, eşle beraber vefat edenin kardeşleri mirasçı konumuna geçiyor ve kalan yarısı eşit miktarda paylaşarak alabiliyorlar. 


Anlaşmalı boşanmada mal rejimi!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com